„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţă pe tema educaţiei la Sibiu
În cadrul manifestărilor „40 de ani de excelenţă la Şcoala Gimnazială «Nicolae Iorga» din Sibiu” a avut loc miercuri, 22 iunie, o conferinţă susţinută de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Conferinţa a avut loc la Biserica „Înălţarea Domnului” de pe bulevardul Mihai Viteazul.
Conferinţa a fost intitulată „Educaţia, drumul nostru în viaţă” şi a fost unul dintre cele mai aşteptate momente din programul manifestărilor aniversare organizate de şcoala sibiană. Biserica unde a avut loc întâlnirea cu părintele Constantin Necula se află în apropiere de şcoala gimnazială şi a fost arhiplină în timpul conferinţei. Au fost prezenţi la eveniment conducerea şcolii, cadre didactice, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, preoţi, numeroşi tineri şi elevi, precum şi credincioşi.
În debutul evenimentului, parohul Achim Băcilă a mulţumit conducerii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Sibiu pentru că au ales Biserica „Înălţarea Domnului” ca loc de întâlnire cu unul dintre cei mai iubiţi preoţi şi dascăli din cetatea transilvană şi ca partener în diferite activităţi: „Între noi şi dumneavoastră există o continuă colaborare. Copiii pe care noi îi botezăm, dumneavoastră îi educaţi, părinţii pe care i-am cununat, dumneavoastră îi aveţi ca dascăli. Este o legătură deosebită între Biserică şi Şcoală, Nu este întâmplător că cele două unităţi, una de cult şi una educativă, biserica noastră şi şcoala dumneavoastră, sunt învecinate”.
Un cuvânt de felicitare a venit şi din partea inspectorului şcolar judeţean adjunct, prof. Gheorghe Bîrză, care a subliniat unicitatea acestei manifestări culturale şi spirituale: „Vreau să mulţumesc organizatorilor că s-au gândit la un proiect de asemenea anvergură, care să strângă laolaltă toţi factorii implicaţi în viaţa socială. Biserica, şcoala, autorităţile publice şi părinţii pot face mult bine procesului educativ. Aceşti factori au o direcţie bună şi vor duce la creşterea prestigiului Şcolii”.
„Trebuie să le arătăm copiilor că au meritele lor”
În prelegerea sa, părintele Constantin Necula a vorbit despre importanţa educaţiei pentru formarea tinerilor şi despre rolul şcolii în viaţa copiilor. Responsabilitatea dascălilor este una foarte mare şi, de aceea, profesorii au chemarea de a deveni formatori şi modele pentru elevi.
„Un principiu foarte important al educaţiei este că cei mici nu sunt duşmanii lui Hristos, ci sunt prietenii Lui şi trebuie să avem grijă cum ne comportăm cu prietenii lui Hristos. Copiii trebuie educaţi ca nişte fluturi mici care au totdeauna nevoie de soare ca să crească şi să zboare în linişte. Trebuie să-i învăţăm pe copii că parte integrantă din viaţa noastră este capacitatea de a fi cordiali cu ceilalţi. N-avem voie să scoatem fanatici din şcoli. Trebuie să le arătăm copiilor că au meritele lor, că există un culoar de alergare pentru că sunt foarte bine pregătiţi”, a spus părintele Necula care i-a îndemnat pe copii să Îl iubească pe Dumnezeu şi să ceară ajutorul sfinţilor în toate momentele mai dificile.
„Dragi copii, vreau să înţelegeţi că atunci când vorbim despre educaţie şi drumul nostru în viaţă, vorbim despre cum ne vorbesc nouă sfinţii şi despre cum ne zâmbiţi voi nouă ca şi cum aţi fi nişte sfinţi. Chiar dacă faceţi prostii, sunteţi mai buni decât noi. Nu o să vă dea nimeni o diplomă că râdeţi cu gura până la urechi când spuneţi o prostie şi nici nu o să vă dea nimeni nici un premiu că aţi mâncat sandwich-ul la ora zece punct”, a mai spus pr. Necula.