„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Conferinţă preoţească de primăvară în Protopopiatul Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a prezidat ultima conferinţă preoţească de primăvară din eparhie şi care a avut loc în Protopopiatul Alba Iulia. Tematica abordată se încadrează în planul cadru al „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, stabilit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Alba Iulia a început cu oficierea slujbei de Te-Deum în biserica cu hramul „Buna Vestire” din centrul municipiul Alba Iulia, după care a urmat prezentarea referatelor. Acestea au fost susţinute de către părintele Mircea Morar de la Parohia Alba Iulia – Cartier Nou I, care a prezentat o serie de aspecte dogmatice şi de învăţătură desprinse din teologia iconică, părintele Florin Achim de la Parohia Almaşul de Mijloc, care a subliniat rolul important pe care l-au avut apărătorii icoanelor, şi părintele Mirel Mariş de la Parohia Sântimbru a evidenţiat raportul dintre icoană şi spaţiul sacru al locaşului de cult.
Tematica abordată se încadrează în planul cadru al „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, stabilit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Sub genericul „Dimensiunea teofanică şi latreutică a cultului sfintelor icoane”, preoţii desemnaţi să susţină referate în cele 10 protopopiate ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei au încercat să atingă numeroase aspecte iconologice, dezvoltând trei direcţii tematice: „Teologia icoanei – aspecte dogmatice, morale şi liturgice”, „Mari sfinţi apărători ai cultului sfintelor icoane” şi „Caracterul iconic al spaţiului liturgic-sacramental”.
La finalul celor trei referate, IPS Arhiepiscop Irineu a adresat un cuvânt de învăţătură clericilor prezenţi, prin care i-a îndemnat „să aibă o conduită impecabilă şi o sinceră smerenie, iar slujirea de zi cu zi a fiecăruia să fie deplină şi desăvârşită. Lucrând cu râvnă în via Domnului, slujitorii Sfintelor Altare împlinesc porunca Mântuitorului de evanghelizare (Mt. 28, 19) și de păstorire a poporului dreptcredincios (In. 21, 17) în vremurile dificile ale acestui veac atins de flagelul secularismului”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.