„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţă preoţească de primăvară la Deva
În săptămâna a V-a din Postul Mare, la Deva – în sala mare a Teatrului de Artă – s-a organizat o nouă conferință preoțească, înscrisă pe linia tematicii enunțate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul în curs, declarat „An omagial al educației religioase” și „An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.
La această sesiune de primăvară a conferinței preoțești bianuale au fost invitați, alături de clerici, prin Inspectoratul Școlar Județean, și profesorii de istorie și de religie din unitățile de învățământ preuniversitar hunedorene.
În cuvântul de deschidere, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a prezentat viața și prodigioasa activitate culturală, pastoral-misionară și național-patriotică a ierarhului martir Antim Ivireanul, de la a cărui trecere în veșnicia lui Dumnezeu se vor împlini, în toamna acestui an, trei secole.
S-a dat apoi cuvântul invitatului din acest an, prof. dr. Ioan Aurel Pop, o personalitate marcantă a culturii contemporane. Membru titular al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte din Paris și al Academiei Europene de Științe și Artă din Salzburg, director al Centrului de Studii Transilvane, al Centrului Cultural Român din New York și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, cadru didactic universitar al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi rector al acestei instituții de învățământ, aflat la cel de-al doilea mandat consecutiv.
Prof. dr. Ioan Aurel Pop este autorul a numeroase și valoroase cărți, studii, articole și recenzii, cu o paletă tematică diversificată, centrată, pe de o parte, pe istoria medievală a României (a Transilvaniei în mod special), iar pe de altă parte, pe istoria central-europeană a Evului Mediu dezvoltat și târziu.
Timp de mai bine de o oră, magistrul atâtor generații de dascăli de istorie hunedoreni a prezentat cauzele apariției Reformei protestante în Europa primei jumătăți a secolului al XVI-lea, precum și impactul acesteia asupra spațiului intracarpatic, atât la nivel religios, cât și sub raport cultural și chiar național-identitar. S-a creionat, apoi, portretul Ortodoxiei ardelene medievale, cu sublinierea specificității spiritualității și a etosului românesc. Apoi, profesorul și academicianul clujean a răspuns întrebărilor venite din partea publicului.