„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţă preoţească de primăvară la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Satu Mare
La Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Scărişoara Nouă, judeţul Satu Mare, au debutat marţi, 17 mai, conferinţele preoțești de primăvară în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prezidate de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Conferinţa a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, protopopul de Carei, Marian Crainic, de protopopul de Oaş, Mihai Feher, şi arhim. Timotei Bel, stareţul mănăstirii şi exarhul mănăstirilor din Eparhie, în prezenţa ierarhului şi a tuturor preoţilor din cele trei protopopiate, mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se.
Conferinta cu tema „Perspectivele educaţiei religioase în societatea românească”, în contextul declarării de către Patriarhia Română a anului 2016 ca „An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox”, a fost întocmită şi susţinută de pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului Educaţional din cadrul Eparhiei.
În referat au fost prezentate principalele elemente ale educaţiei creştine de-a lungul timpului, tabloul actual al educaţiei religioase (familia, Biserica, Şcoala), impactul secularizării şi al confruntărilor sociale asupra educaţiei religioase, cu provocările contemporane, învăţământul teologic din Eparhie etc.
La final, PS Iustin Sigheteanul s-a referit la misiunea complexă a preoţilor privind educaţia tineretului, modul de comunicare cu tinerii, încrederea pe care aceştia trebuie să o aibă în Biserică şi în preoţii ei, pentru că în Biserică tinerii găsesc răspunsuri la întrebările care îi frământă, iar preotul, ca păstor, are misiunea de a fi educator al tinerilor şi în acelaşi timp un prieten al lor, care să-i conducă pe calea adevărului evanghelic.