„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Conferință preoțească în Gura Râului, județul Sibiu
Satul Gura Râului din Mărginimea Sibiului a găzduit joi, 23 mai, conferința preoțească de primăvară a clericilor din Protopopiatul Săliște și Protopopiatul Avrig. Conferința preoțească a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
A treia conferință preoțească de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului a avut tema „Învățători, preoți și primari harnici, devotați satului românesc din Mărginimea Sibiului”. În prezidiu s-au aflat, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, consilierul cultural eparhial, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și protopopul de Avrig, Vasile Gafton.
Preoții prezenți au avut posibilitatea să asculte cuvântul de binecuvântare al Părintelui Mitropolit Laurențiu, care a evidențiat unicitatea vieții satului românesc, dată în primul rând de personalitățile care s-au născut și au trudit în aceste comunități.
„Seriozitatea, comuniunea, responsabilitatea, moralitatea și simplitatea vieții erau păstrate cu sfințenie la sat. (...) Cetele de feciori trebuiau să fie învățați să trăiască în comuniune și dacă unul pleca de dorul mamei sau al tatălui, ceilalți mergeau după el și îl aduceau înapoi bătând toba. În multe localități mai există încă vecinătatea și ne amintim cum se ajutau oamenii între ei la diferite ocazii triste sau fericite”, a subliniat ierarhul.
Satul românesc în muzeu
La conferința preoțească a fost invitat Lucian Robu de la Muzeul „ASTRA” din Sibiu, care le-a vorbit preoților despre patrimoniul cultural și spiritual de o valoare inestimabilă a satului românesc. Preoții au urmărit și un film realizat de muzeul sibian, în care sunt evidențiate tradițiile, obiceiurile și specificul comunităților rurale ilustrate prin exponatele sale de Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
„În spatele a ceea ce se vede, decenii la rândul au existat oameni, muzeografi, cercetători care au trudit, care s-au sacrificat și nu este puțin lucru, pentru ca noi astăzi să avem și să ducem mai departe tot ce înseamnă ființa neamului românesc. S-a scris enorm despre satul românesc, despre țăranul român, au fost câteva luări de poziției și câteva tratate care reprezintă chintesența civilizației tradiționale din spațiul românesc și de la care pleacă, deopotrivă, și rânduiala muzeografică”, a subliniat Lucian Robu.
În ultima parte a conferinței au fost prezentate mai multe referate legate de tema întâlnirii, preoții evocând slujitori ai Domnului, învățători și primari de seamă din satele județului Sibiu.