„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferință preoțească la Copșa Mică, județul Sibiu
Clericii din Protopopiatele Sibiu, Mediaș și Agnita s-au întâlnit miercuri, 22 mai, la conferința preoțească de primăvară organizată în localitatea Copșa Mică, județul Sibiu. Lucrările conferinței au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Conferința preoțească a avut loc la Centrul social-cultural „Buna Vestire” din Copșa Mică, unde preoții din cele trei protopopiate menționate au avut posibilitatea să afle mai multe despre modul în care Biserica poate contribui la păstrarea specificului tradițional, cultural și spiritual din satul românesc. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu s-au aflat: consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, consilierul cultural eparhial, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală, inspectorul eparhial pr. Cătălin Mirișan, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, protopopul de Agnita, Mihai Naicu.
Tema conferinței a fost „Tradiție și spiritualitate în satul românesc”. Ierarhul i-a îndemnat pe preoți încă de la începutul întâlnirii să facă orice le este posibil pentru a dinamiza viața satelor în care slujesc și să păstreze patrimoniul cultural și spiritual din vechile vetre românești al Transilvaniei.
În cadrul conferinței au fost evocate personalitățile satului transilvănean care au contribuit la propășirea neamului românesc.
„Personalitățile acestea încercăm să le evidențiem, să le creionăm și în același timp să le prezentăm tuturor participanților, având în vedere modelele bune de urmat pe care aceste personalități le reprezintă pentru fiecare dintre noi. Atunci când am gândit planul de organizare pentru această conferință am hotărât să reunim un protopopiat eminamente urban, Protopopiatul Sibiu, un protopopiat despre care am putea spune că este eminamente rural, Protopopiatul Agnita, acolo unde criza satului românesc se simte acut, având în vedere depopularea, având în vedere tradițiile de aici și faptul că parohiile noastre sunt pliate pe foste sate săsești și un protopopiat mixt, Protopopiatul Mediaș, protopopiatul gazdă care reunește Țara Târnavelor”, ne-a spus consilierul cultural, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală.
Lumea satului românesc
La această conferință a fost invitat și prof. dr. Corneliu Bucur de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care a prezentat un referat intitulat „Lumea satului românesc în trecut și astăzi”, prin care au fost subliniate provocările actuale din viața rurală.
„Am constatat că nu uneltele și nici măcar faptele, nici monumentele nu reprezintă adevăratul obiect al muncii și cercetării muzeale pe care o aveam de înfăptuit, ci ceea ce era dincolo de unelte, adică munca oamenilor, și atunci mi-am deplasat cercetarea din etnografic în antropologic, căutând acea expresie conform căreia omul este creator al uneltelor, și comunitatea umană este cea în interiorul căreia se săvârșește actul muncii. Din acel moment satul a devenit pentru mine obiectul fundamental al cercetării de toate felurile”, a spus prof. dr. Corneliu Bucur.
Expoziție de obiecte tradiționale și religioase
Preoții și invitații au avut posibilitatea să viziteze, mai apoi, o expoziție de obiecte tradiționale românești și de obiecte de cult și religioase. Expoziția a fost organizată de Protopopiatul Mediaș într-unul dintre spațiile centrului gazdă.
„În spațiul liturgic care se va amenaja în viitorul apropiat în Centrul social-cultural și filantropic «Buna Vestire» am adus exponate din perimetrul Protopopiatului Mediaș, adunând de la fiecare parohie în parte obiecte de patrimoniu spiritual și totodată național-românesc, în așa fel încât să ne reamintim de frumusețea uitată a cărților și obiectelor de cult, a icoanelor, a portului popular tradițional, a obiectelor din gospodăria românească a satului de altădată”, ne-a spus protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban.
La finalul conferinței, preoții au vorbit despre pastorația în mediul rural actual și au discutat provocările acesteia și soluțiile găsite la problemele vieții sătești din prezent.