„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Conferința profesorilor de religie și de la școlile teologice, la Oradea
În continuarea conferinţelor preoţeşti semestriale de toamnă din acest an, vineri, 29 septembrie, în prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a desfăşurat reuniunea cadrelor didactice care predau religie în şcolile din județul Bihor și a profesorilor de la școlile teologice din Eparhia Oradiei, respectiv Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea și Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.
Programul zilei a început prin săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, de către un sobor de preoți, în frunte cu părintele profesor Radu Rus, consilier al sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei şi directorul Liceului Ortodox.
A doua parte a programului s-a desfăşurat în sala festivă a Liceului Ortodox, unde în prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a părintelui profesor Florin Negruţiu, inspector școlar pentru disciplina religie şi a cadrelor didactice reunite, părintele profesor Dorel Leucea, cadru didactic şi director adjunct la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Patriarhul Justinian Marina (1948-1977), Arhipăstorul înţelept al Bisericii în vremuri de restrişte”.
După prezentarea referatului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare cadrelor didactice prezente la lucrările conferinţei şi a subliniat „rolul providenţial al Patriarhului Justinian, aşezat de Dumnezeu la cârma Bisericii Ortodoxe Române în vremurile foarte tulburi ale regimului comunist”. Ierarhul a arătat că nici timpurile actuale nu sunt lipsite de încercări pentru dreptmăritorii creștini. În acest context, PS Episcop Sofronie a adresat un apel profesorilor prezenți „de a nu se lăsa descurajaţi şi de a nu ceda în faţa provocărilor venite din partea societăţii contemporane secularizate, care, sub diferite forme, încearcă să Îl excludă pe Dumnezeu din spaţiul public”.