„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Conferințe în Arhiepiscopia Alba Iuliei
În Arhiepiscopia Alba Iuliei, s-au desfăşurat conferințele pastoral-misionare de primăvară. Tema conferințelor din primul semestru al anului 2016 se încadrează în recomandările tematice propuse de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru ,,Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi ,,Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Sub genericul „Educația religioasă a tineretului – temelia propășirii spirituale a neamului nostru”, clericii din Eparhia Alba Iuliei, în referatele pe care le-au susținut în cadrul conferințelor preoțești, au surprins rolul deosebit de important al disciplinei religie în școala românească și menținerea unei relații de colaborare eficientă între preotul paroh și profesorul de religie; înțelegerea parohiei ca o „școală a neamului românesc”, în care se dezvoltă armonios tinerii neamului românesc; identificarea și împărtășirea unor modele de bune practici în activitățile parohiale cu tinerii în scopul atrageri acestora spre viața sacramentală a Bisericii.
Conferințele preoțești, prezidate de către ierarhul Alba Iuliei, au loc la Reghin, Târgu-Mureș, Luduș, Aiud și Blaj, Sighișoara, Câmpeni, Târnăveni, Sebeș și Alba Iulia.
IPS Arhiepiscop Irineu, în cadrul acestor conferințe, a subliniat importanța educației moral-religioase pentru societate: „Învățătura lui Hristos este astăzi mai actuală și mai necesară decât oricând. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că nici o artă nu poate fi egală cu arta de a educa sufletul copilului și de a-i forma mintea tânărului. Educația adevărată trebuie să fie bazată pe valori creștine: cultură și credință, speranță și iubire, responsabilitate și solidaritate. Prin astfel de virtuți se pot dăltui înalte caractere morale care pot contribui eficient la tămăduirea și la propășirea societății moderne secularizate”.
Conform Statului de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, la nivelul întregii Patriarhii, în fiecare an se organizează două Conferinţe Preoţeşti semestriale, în cadrul cărora sunt tratate teme propuse de Cancelaria Sfântul Sinod, dar şi teme legate de eficientizarea misiunii pastoral-misionare şi progresul duhovnicesc al preoţilor şi credincioşilor.