„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Conferinţe preoţeşti de primăvară dedicate sfintelor icoane
La conferinţele preoţeşti de primăvară, preoţii dezbat importanţa icoanei în cultul ortodox, tematica generală fiind oferită de „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, în Patriarhia Română.
Preoţii din Protopopiatul Turda au participat luni, 22 mai, la conferința de primăvară, în prezenţa Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Tema conferinţei, cu privire la importanța icoanei în cultul ortodox și în viața creștinului, a fost susţinută de pr. conf. Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi se încadrează în tematica „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, în Patriarhia Română. Înainte de ședință, IPS Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de sfeștanie la sediul protopopiatului, unde a sfințit două săli în clădirea veche de aproape 100 de ani și recent reabilitată. Una dintre ele este destinată Serviciului de asistență comunitară, alta va găzdui activitățile Asociației Tinerilor creștini ortodocși din Turda.
Conferinţe în Arhiepiscopia Alba Iuliei
Seria conferințelor preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Alba Iuliei se desfăşoară sub genericul „Dimensiunea teofanică și latreutică a cultului sfintelor icoane”. Preoții au tratat numeroase aspecte iconologice, dezvoltând trei direcții tematice: „Teologia icoanei – aspecte dogmatice, morale și liturgice”, „Mari sfinți apărători ai cultului sfintelor icoane” și „Caracterul iconic al spațiului liturgic-sacramental”.
Prima direcție tematică a conferințelor surprinde aspectele de ordin dogmatic, moral și liturgic pe care le implică cinstirea sfintelor icoane de către credincioși. „Icoanele reprezintă vederea duhovnicească a realității transcendente pe care omul este chemat să o înțeleagă și să o trăiască încă din această lume. Expresia latreutică a actului de închinare la icoană atrage odată cu sine lucrarea Duhului Sfânt în viața credincioșilor. Mântuitorul Hristos, Maica Domnului și toți Sfinții devin prezenți în actele liturgice comunitare sau personale, ajutându-l pe creștin în eforturile sale ascetice. A doua orientare tematică se îndreaptă spre modelele sfinților care au fost mari apărători ai cultului sfintelor icoane în vremurile de încercare pentru Ortodoxia Sfintelor Sinoade Ecumenice. „Sfântul Ioan Damaschin, Sfântul Teodor Studitul și Sfântul Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului, au fost învățătorii înțelepți ai dreptei credințe și luptătorii fermi împotriva ereziei iconoclaste din veacurile VIII-IX. A treia abordare tematică se referă la caracterul iconic al spațiului liturgic-sacramental. Icoana reprezintă un reper catehetic pentru omul contemporan, agasat brutal de imagologia contemporană seculară și viciată. O dată „intrat în biserică, credinciosul pășește în altă lume, care-i arată o parte din frumusețile Împărăției cerești. Iconografia bisericească are o importantă dimensiune pedagogică și artistică”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei. De asemenea, preoții au problematizat în ceea ce privește estetica eclesială, care trebuie să fie armonizată cu normele canonice și cu utilitatea liturgico-practică. După conferințele preoțești din protopopiatele Sebeș și Aiud, IPS Arhiepiscop Irineu s-a aflat marţi, 23 mai, în Protopopiatul Blaj. După prezentarea referatelor de către preoții Petru Lascu, de la Parohia Teiuș II, și Nicolae Bîldea, de la Parohia Roșia de Secaș, ierarhul i-a îndemnat pe preoţi „să dea dovadă de râvnă în păstorirea turmei cuvântătoare, oferind credincioșilor hrana cuvântului evanghelic şi mijlocindu-le, din cer, harul lui Dumnezeu”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Conferință în Episcopia Sălajului
La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc marţi, 23 mai, conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară a preoților din Episcopia Sălajului, în prezența Preasfințitului Episcop Petroniu, și a fost susținută de părintele Ioan-Sergiu Gaga, de la Parohia Dobrin, Protopopiatul Zalău.
Tema „Cinstirea sfintelor icoane” a fost prezentată pe mai multe capitole după cum urmează: „Sensul dogmatic al icoanei”; „Icoana, obiect de artă sau de cult?”; „Sfințirea icoanelor - în acord cu Tradiția Bisericii Ortodoxe sau împotriva ei”; „Incursiuni în teologia și arta icoanei”; „Icoana - școală a rugăciunii”; „Idealul icoanei: asemănarea cu Dumnezeu”; „Funcția ecumenică a icoanei. Responsabilitatea Ortodoxiei”. Conferinţa a continuat cu intervenții ale preoților cu privire la această temă.
Arhimandritul Zaharia Zaharou, la Deva
În sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean din Deva, a avut loc marţi, 23 mai, Conferința preoțească de primăvară a preoţilor din Episcopia Devei şi Hunedoarei, în prezenţa Preasfinţitului Episcop Gurie. Conferinţa a fost susținută de arhimandritul Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, care a vorbit „Despre slujirea Sfintei Liturghii”, ca fiind „o școală unică, prin care, în primul rând preoții, ca unii ce sunt cei mai binecuvântați oameni de pe fața pământului, dar și credincioșii, învață să Îl cunoască cu adevărat pe Hristos, aceasta fiind cu putință mai ales printr-o slujire cu smerenie”. PS Episcop Gurie a mulțumit arhimandritului Zaharia Zaharou pentru „frumoasele cuvinte și învățături duhovnicești rostite” şi tututor preoților și profesorilor de religie prezenți. Vineri, 26 mai, de la ora 18.00, arhimandritul Zaharia Zaharou va susține conferința „Viața vremelnică a omului adumbrită de veșnicia lui Dumnezeu în sfânta Sa Biserică”, în sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean din Deva.