„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţe preoţeşti în Arhiepiscopia Sibiului
La sediul Protopopiatelor Făgăraş I şi Făgăraş II a avut loc luni, 11 aprilie, prima conferinţă preoţească de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului, prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Conferinţele au continuat la Braşov cu întâlnirea preoţilor din protopopiatele Braşov, Bran-Zărneşti şi Săcele. Mâine, 14 aprilie, la Sibiu, se vor reuni preoţii din cele cinci protopopiate din judeţul Sibiu.
Alături de preoţii din cele două protopopiate ale Ţării Făgăraşului, la conferinţă au participat şi slujitorii sfintelor altare din Protopopiatul Rupea, judeţul Braşov. Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-au aflat pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, şi cei trei protopopi, Marius Corlean, Ion Tărcuţă şi Alexandru Petrica.
Preoţii au aflat mai multe despre facilitarea dialogului cu tinerii din comunităţile păstorite, tema conferinţei fiind „Comunicarea în parohie. Aspecte ale dialogului cu tinerii”. Acest subiect deosebit de important pentru viaţa Bisericii a fost prezentat de părintele Constantin Necula. Au fost discutate aspectele practice ale misiunii preoţilor în rândul tinerilor, prin diferite metode pastorale şi de comunicare.
„Prioritar în «Anul educaţiei tineretului pentru credinţă şi religie» cred că este educaţia preotului pentru credinţă şi religie. Poate că este momentul să recunoaştem că avem nevoie de mai multă ştiinţă a comunicării şi de mai multă ştiinţă a relaţiei nu doar cu Dumnezeu, ci şi cu oamenii. Mai cu seamă la acest capitol am insistat pe nevoia de ieşire din aroganţă şi de muncă foarte bună pentru comunicarea adevărului relevat credincioşilor”, ne-a spus pr. conf. univ.dr. Costantin Necula.
Preotul şi tinerii din parohie
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe preoţii prezenţi să continue misiunea lor în rândul tinerilor şi să sprijine activităţile unităţilor de învăţământ din comunităţile păstorite. Ierarhul a subliniat importanţa misiunii preotului în rândul tinerilor şi în păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice neamului românesc.
„Am constatat o preocupare a preoţilor noştri şi mai ales o implicare a lor în viaţa şcolilor şi în activităţile extraşcolare, culturale, în susţinerea tradiţiilor neamului românesc, nu doar a celor religioase, ci şi a celor româneşti, specifice culturii noastre şi poporului nostru”, ne-a spus Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Laurenţiu.
Conferinţele preoţeşti din Arhiepiscopia Sibiului au continuat cu întâlnirea preoţilor din protopopiatele Braşov, Bran-Zărneşti şi Săcele, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului. Ultima conferinţă va avea loc mâine, 14 aprilie, în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie din Sibiu, unde vor participa preoţii din cele cinci protopopiate din judeţul Sibiu.