„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţe preoţeşti la Făgăraş şi Marghita
Conferinţele preoţeşti semestriale de primăvară din cadrul protopopiatelor continuă cu prezentarea unor comunicări şi discuţii care se încadrează în tematica generală a „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”. Miercuri, 10 mai, au avut loc conferinţe la sediile protopopiatelor Făgăraș I și II din Arhiepiscopia Sibiului, precum şi la Protopopiatul Marghita din cadrul Episcopiei Oradiei.
A doua conferință preoțească din această primăvară în Arhiepiscopia Sibiului a avut loc la sediul protopopiatelor Făgăraș I și II. La conferința prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, au participat preoții din cele două protopopiate din Țara Făgărașului, precum și slujitorii sfintelor altare din Protopopiatul Rupea.
Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat în prezidiu decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr și protopopii din cele trei protoierii.
La începutul conferinței, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit preoților despre însemnătatea cinstirii icoanelor și rolul lor în viața duhovnicească: „Sfinții sunt întotdeauna transfigurați în icoane printr-o lumină lăuntrică. Icoana trebuie să transmită ceva, trebuie să aibă o semnificație mistico-simbolică. Icoana Sfintei Treimi a lui Andrei Rubliov încearcă să ne transmită nouă modul de exprimare a legăturii dintre Persoanele Sfintei Treimi. Cei trei îngeri sunt prinși în cercuri concentrice, există niște mișcări pe care le poți urmări arătând în același timp atât unitatea lor, perihoreza, întrepătrunderea și apropierea. Fiecare Persoană se distinge prin culoare, prin imagine, dar într-o unitate deplină, aproape insesizabilă”, a subliniat ierarhul.
După prelegerea susţinută de IPS Mitropolit Laurenţiu, părintele Nicolae Chifăr le-a vorbit preoților despre biruința Ortodoxiei împotriva ereziei iconoclaste și cinstirea icoanelor în Biserica răsăriteană. A urmat, apoi, susținerea referatelor pregătite de câte un preot din fiecare protopopiat. Părintele Ciprian Adomnică de la Parohia Șoarș, Protopopiatul Făgăraș II, a susținut referatul „Canonul iconografic. Așezarea icoanelor în locașul bisericesc”, iar părintele Gheorghe Rășoiu de la Parohia Viscri, Protopopiatul Rupea, a susținut referatul intitulat „Pictorul de icoane/biserici: pregătire teologică, artistică și duhovnicească”. Ultimul referat susținut în cadrul conferinței preoțești a fost „Pictura pe sticlă în Țara Făgărașului”, elaborat de pr. Alexandru Socaciu din Parohia Veneția de Jos, Protopopiatul Făgăraș I.
Conferinţă în Protopopiatul Marghita, Oradea
Preoţii din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, s-au reunit miercuri, 10 mai, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de primavară, cu tema „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, în prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei.
Lucrările conferinţei s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Marghita, fiind precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, de către un sobor de preoţi format din: Călin-Gheorghe Cotrău, protopopul Marghitei, părintele Adrian Popovici, consilier economic la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei și Marius Popa, paroh la Parohia Valea lui Mihai. Apoi, întreaga preoţime prezentă s-a deplasat la sediul Protopopiatului Marghita unde, în sala festivă, s-a desfăşurat conferinţa propriu-zisă.
Părintele Adrian Popovici, consilier economic, a dat citire referatului cu titlul „Sfintele icoane – ferestre spre transcendența dumnezeiască”, material pregătit de către pr. lect. dr. Vasile Doru Fer, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea. De asemenea, părintele consilier a anunțat clerul prezent despre organizarea, la nivelul Episcopiei Oradiei, sâmbătă, 27 mai, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, a „Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni”, eveniment aflat la a doua ediție, la care sunt așteptați să participe sute de tineri din județul Bihor, împreună preoți de la parohii și profesori de religie.
În încheierea conferinţei, PS Epsicop Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, arătând importanța teologiei icoanei și rolul sfintelor icoane în cultul ortodox, adresând îndemn pastoral clerului din Protopopiatul Marghita de a face cunoscut tinerelor generații aceste aspecte definitorii pentru formarea duhovnicească a creștinului ortodox.