„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Conferinţe şi întâlniri ale preoţilor clujeni şi bistriţeni
0Preoţii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului se reunesc în această perioadă la conferinţele de primăvară şi la şedinţele lunare. Temele de discuţie sunt încadrate în tematica „Anului omagial al educației religioase” și a „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”, în Patriarhia Română.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a luat parte, marți, 12 aprilie, la conferința preoțească de primăvară din Protopopiatul Bistrița. Ierarhul a fost însoțit, de la Centrul Eparhial, de pr. consilier Cristian Baciu și arhid. Claudiu Grama, consilier pe probleme de protocol. Întrunirea a început cu oficierea unei slujbe de Te-Deum, apoi IPS Mitropolit Andrei a subliniat, în cadrul unui cuvânt adresat celor prezenţi, că educarea tinerilor este o datorie sfântă pe care o au părinții, dascălii și preoții.
Conferința pe tema „Educația religioasă a tinerilor în noua ordine morală” a fost susținută de inspectorul cu catehizarea parohială din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Liviu Vidican Manci. La final, preoții au avut intervenții cu privire la tema discutată, oferind exemple concrete de catehizare a tinerilor din parohiile pe care le păstoresc, conform pr. Emanuel Vidican.
IPS Mitropolit Andrei oficiat, în aceeaşi zi, slujba punerii pietrei de temelie pentru o nouă biserică în cartierul bistrițean Viișoara, care va avea hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Slujba a fost oficiată în prezența unui număr mare de preoți, credincioși și oficialități locale. La final, ierarhul a vorbit despre rolul pe care l-au avut Sfinții Împărați Constantin și Elena în istoria Bisericii creștine. Parohia Viișoara II a fost înființată în anul 2013 și a fost încredințată părintelui Călin Sigartău, care va avea misiunea de a ridica noua biserică.
Şedinţă lunară la Huedin
La sediul Protopopiatului Huedin a avut loc marţi, 12 aprilie, şedinţa lunară a preoţilor, care a început cu săvârşirea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, în capela „Sfinţii Trei Ierarhi”. La şedinţă a participat, ca invitat, comandantul Poliţiei oraşului Huedin, Marc Iosif, care i-a informat pe preoţi despre anumite aspecte de ordin juridic pe care trebuie să le respecte în administraţia parohială, făcând apel la o bună comunicare inter- instituţională şi asigurându-i pe aceştia de sprijinul Poliţiei Române. Protopopul Dan Lupuţan le-a recomandat preoţilor ca la întrunirile cercurilor preoţeşti să adreseze o invitaţie de participare profesorilor de religie care predau la şcolile din parohii, să comunice şi să colaboreze cu aceştia. De asemenea, protopopul Dan Lupuţan i-a prezentat preoţilor pe noii colegi, Ovidiu Coman, paroh al Parohiei Brăişoru, şi Cosmin Bucşa, paroh al Parohiei Someşu Cald. În încheiere, protopopul le-a mulţumit preoţilor pentru sprijinul oferit la colecta pentru Fondul Central Misionar şi a anunţat conferinţa preoţească de primăvară în Protopopiatul Huedin care va avea loc pe 19 aprilie şi va fi prezidată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, conform pr. Vlad Bob.
Preoţii reuniţi la Dej
Preoții din Protopopiatul Dej s-au întâlnit marți, 12 aprilie, în ședința lunară, condusă de protopopul Ioan Buftea. Acesta a adresat mulțumiri membrilor Asociației Filantropia Ortodoxă pentru implicarea în activități caritabile și sociale. Recent, la Sala Sporturilor din Dej, a avut loc un concert caritabil menit să ajute un băiețel de patru ani bolnav de epilepsie, Andrei Fagea, care are nevoie de 42 000 de euro pentru o intervenție chirurgicală la un spital din Franța. La concertul de pricesne organizat de Protopopiatul Dej, Asociația Filantropia Ortodoxă Dej și Asociația Marsala Life, s-a strâns, prin donaţii, suma de 27500 lei.
În cadrul ședinței, preoţii au fost anunţaţi că pot participa în perioada mai-iunie la cursurile de formare organizate de Arhiepiscopie, care vor avea loc la mănăstirile Rebra Parva și Nicula, în vederea intensificării activităților de catehizare a tinerilor în parohii, conform pr. Dan Toșa.
Întâlnirea preoţilor din Cluj-Napoca
Preoții din Protopopiatul Cluj II s-au întâlnit în cadrul ședinței lunare care a avut loc în Parohia „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif Mărturisitorul”, păstorită de pr. Adrian Petrescu. Ședința a fost prezidată de protopopul Gheorghe Braica, iar la început a fost oficiată o slujbă de Te-Deum. La ședință a participat, ca invitat, rectorul Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, prof. dr. Radu Marcel Moraru, care a prezentat preoților un scurt film documentar despre actul de creaţie artistică. La final, protopopul Gheorghe Braica le-a transmis preoților comunicările curente privind administrarea parohiilor.