„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Conferinţele preoţeşti din Arhiepiscopia Sibiului, la final
Ultima conferinţă preoţească de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc ieri, 14 aprilie, în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Lucrările conferinţei au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi au avut ca temă comunicarea cu tinerii şi misiunea în rândul acestora.
La conferinţă au participat preoţii din cinci protopopiate: Sibiu, Mediaş, Avrig, Agnita şi Sălişte. Ca şi la celelalte conferinţe de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului, invitatul special a fost pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Alături de ierarh s-au mai aflat în prezidiu şi decanul Facultăţii de Teologie, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, vicarul eparhial, pr. Ilarie Benchea, şi consilierul cultural din cadrul eparhiei, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
În prelegerea sa, părintele Constantin Necula le-a vorbit preoţilor despre comunicarea cu tinerii şi misiunea în rândul acestora. Noile realităţi socio-culturale din comunităţile actuale determină Biserica să folosească diferite metode pastorale şi de comunicare în comunităţile parohiale.
„Trebuie să ştim în parohie cum acţionăm omiletic atunci când a crescut numărul divorţurilor, cum intervenim când simţim că sunt defavorizaţi copiii şi cum intervenim prin cuvânt în diferite situaţii. De aceea, în Occident, Catehetica se numeşte, din 1956, Pastorală catehumenală, în sensul că învăţăm să comunicăm nevoile comunităţii, îi spunem lui Dumnezeu despre durerile ei, dar şi transmitem între oameni aceste nevoi”, a spus pr. Constantin Necula.
Referate şi discuţii
Tema educaţiei religioase a tineretului a fost abordată de cinci preoţi din câte un protopopiat. Părintele Vasile Dariciuc de la Parohia Sibiu-Cibin II, Protopopiatul Sibiu, a susţinut un referat intitulat „Importanţa duhovnicului în viaţa tânărului”, iar părintele Petru Acatrinei din Parohia Valea Viilor, Protopopiatul Mediaş, a prezentat lucrarea „Educaţia în familie - fundament al educaţiei sociale”. Părintele Ionuţ Popa de la Parohia Porumbacu de Jos, Protopopiatul Avrig, a citit referatul numit „Priorităţi în pastoraţia tinerilor”, iar preotul Petru-Cosmin Dănilă de la Parohia Retiş, Protopopiatul Agnita, a vorbit pe tema „Comunicarea în parohie. Aspecte ale dialogului cu tinerii”. Ultimul referat a fost susţinut de protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, lucrarea având titlul „Parohia, spaţiu al formării pentru viaţă”.
În cadrul întâlnirii au fost discutate şi alte probleme de ordin pastoral-misionar şi administrativ, iar preoţii au fost îndemnaţi să intensifice în această perioadă lucrarea duhovnicească în parohii.