„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Consfătuirea profesorilor de religie hunedoreni
La debutul anului școlar 2015-2016, a avut loc prima consfătuire a profesorilor de religie din Episcopia Devei și Hunedoarei, pe 24 septembrie, în clădirea Inspectoratului Școlar Județean din Deva, în prezența Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei i-a binecuvântat pe profesori și, încă de la început, a ținut să precizeze că este o întâlnire de familie, o întâlnire non-formală, unde trebuie să fie prezentă bucuria revederii cu distinșii profesori. Ierarhul a ținut să puncteze pe scurt gândurile pe care le are la început de an școlar.
În primul rând, nu și-a ascuns mâhnirea pentru acei copii și părinți care au refuzat să participe la ora de religie – chiar dacă sunt foarte puțini, durerea este că lumina Evangheliei nu mai poate ajunge până la ei, prin misiunea profesorului de religie.
Ierarhul a subliniat păstrarea legăturii permanente a profesorului cu parohul din teritoriu, să-l invite la ora de religie pentru a răspunde diferitelor întrebări și nedumeriri ale tinerilor, pentru a-i îndruma și spovedi; la rândul lor, tinerii să pășească în biserică alături de profesorul de religie.
La final, PS Episcop Gurie a amintit de Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) și de importantul rol pe care îl are în societatea din prezent, tot mai secularizată, îndemnând profesorii de religie să prezinte obiectivele acesteia părinților care au elevi în școlile hunedorene.
Pr. dr. Gabriel-Valeriu Basa, inspectorul pentru religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Județean Hunedoara, le-a amintit profesorilor cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: ”Copiii nu sunt locuri unde să se depoziteze cunoștințe, ci sunt candele care trebuie îngrijite”. Părintele inspector a amintit că „religia face parte din ființa poporului nostru, interzicerea ei fiind ca o smulgere a limbii, ca o dezrădăcinare a unui copac. De aceea nu ne-am făcut griji în legătură cu prezența copiilor și a tinerilor la ora de religie. Îmbucurător este că s-a reușit schimbarea legii în sensul că elevul trebuie să facă o singură dată înscriere pentru ora de religie, pentru întregul proces educațional”.
Parteneriate cu societatea şi parohiile
La rândul său, pr. Radu Trifon, consilierul pentru Învățământ și Activități cu Tineretul, din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, a mulțumit ierarhului pentru grija față de educația creștină a celor mai mici din școală. Apoi, fiecare profesor a primit din partea consilierului pentru Învățământ și Activități cu Tineretul câte două seturi de fișe pentru clasele pregătitoare. Pr. Radu Trifon a amintit că pentru o înlesnire a colaborării dintre profesorii de religie și societate s-au creat diferite instrumente, precum APOR şi Asociația Profesorilor de Religie, existând posibilitatea de a se încheia parteneriate cu parohiile. „Toate acestea sunt pentru respectarea cadrului legal și pentru a se putea păstra legăturile firești dintre părintele copilului, preot și profesor. Colaborarea pentru o dezvoltare normală și armonioasă a copilului, trebuie deci să fie întreită – Parohie, Școală și părinți”, a subliniat pr. Radu Trifon.
În finalul consfătuirii, părintele inspector Gabriel Basa a prezentat obiectivele și metodologia orei de religie și a avut un dialog cu profesorii. În numele întregului Centru Eparhial, PS Episcop Gurie i-a felicitat pe cei prezenți pentru atașamentul față de Biserică și valorile ei, și i-a încurajat să fie misionari adevărați ai lui Hristos, asigurându-i de toată căldura părintească și de rugăciunile sale.