„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Consolidarea parteneriatului dintre Biserică și Școală în Episcopia Oradiei
Paraclisul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei” de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a găzduit, miercuri, 17 mai, o întâlnire a Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, cu directorii liceelor și școlilor gimnaziale din Oradea, din orașele și comunele județului Bihor, împreună cu cadrele didactice care predau disciplina religie. Au fost prezenți şi membri din cadrul Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de religie și prof. Codruța Bogdan, inspector școlar general adjunct. Întâlnirea a avut ca scop consolidarea relației dintre Biserică și Școală. Pr. inspector Florin Negruţiu a remarcat sprijinul conducătorilor instituțiilor de învățământ preuniversitar din Bihor pentru ora de religie și pentru procesul educațional religios ce se desfășoară la nivelul școlilor.
PS Episcop Sofronie și-a exprimat bucuria întâlnirii cu directorii liceelor și a școlilor gimnaziale din Oradea și Bihor, și cu profesorii de religie care predau la aceste unități de învățământ şi a subliniat importanța continuării și întăririi legăturilor și a parteneriatului dintre Episcopia Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, respectiv dintre parohiile și școlile din județul Bihor: „Este nevoie de o intensificare a colaborării dintre Biserică, Școală și familie, stâlpii principali pe care se zidește o societate, pentru protejarea, promovarea și transmiterea mai departe către tinerele generații a identității noastre culturale, a ceea ce ne caracterizează pe noi ca și popor, ca și cultură, ca și spiritualitate”.
Ierarhul a prezentat participanților la întâlnire paraclisul de la Centrul Eparhial, apoi oaspeții au vizitat muzeul Episcopiei Oradiei, având ca ghid pe PS Episcop Sofronie.
În pridvorul dinaintea intrării în paraclisul de la Centrul Eparhial şi a intrării în muzeu, PS Episcop Sofronie a făcut o scurtă incursiune în istoria vieţii bisericeşti din Crişana, prezentând scenele pictate în ultimii ani, cu un simbolism bisericesc şi naţional, precum şi galeria de portrete ale ierarhilor Episcopiei Oradiei, începând cu Efrem Banianin al Oradiei și Agriei, amintit în Diploma Leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din 1695, continuând după 1712 cu episcopii Aradului și Oradiei și terminând cu chiriarhii Oradiei de după 1920, când a fost reactivată Eparhia Oradiei, dar și ale mitropoliților Ardealului şi ale patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române.
În continuarea întâlnirii au fost vizitate cele patru săli de expoziție ale muzeului eparhial, unde au putut fi admirate peste 200 de exponate din colecţiile de documente, manuscrise și tipărituri, carte veche, icoane pe lemn şi icoane pe sticlă, obiecte de cult, veşminte și obiecte liturgice, adevărate mărturii şi vestigii palpabile ale istoriei, culturii şi spiritualităţii Bisericii strămoşeşti din Ţara Crişurilor.
La final, ierarhul a oferit pentru bibliotecile liceelor și școlilor gimnaziale, dar și pentru cabinetele de religie de la unitățile de învățământ din cuprinsul județului Bihor, cărți apărute în Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei.