„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Constituirea Adunării Eparhiale în Episcopia Maramureșului și Sătmarului
Constituirea Adunării Eparhiale a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a avut loc vineri, 1 iunie, zi în care a fost prăznuit Sfântul Iustin, Martirul şi Filosoful. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sălajului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor din care au făcut parte întreaga Permanenţă Episcopală, protoiereii Eparhiei, eclesiarhul sfântului locaş, stareţi de mănăstiri. În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a vorbit despre Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful şi cei martirizaţi împreună cu el, apoi, ierarhul a oficiat slujba de Te-Deum. Înainte de începerea constituirii Adunării Eparhiale, PS Episcop Iustin a primit felicitări din partea preoților, oficialităților, a angajaților din eparhie și a credincioșilor, cu ocazia zilei onomastice.
Şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale a avut loc în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”. A fost făcută alegerea membrilor, a delegaţilor pentru Adunarea Naţională Bisericească, a consistoriului eparhial disciplinar pentru preoţii de mir şi monahi, a Consiliului Eparhial, a exarhului, a delegaţilor pentru consistoriul mitropolitan pentru preoţi şi monahi.
Au luat cuvântul pr. Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ, Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, Viorel Deghid, fost prefect de Maramureş, conf. dr. Ioan Mircea Farcaş, decanul Facultăţii de Filologie a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petru Dulfu” din Baia Mare.
După depunerea jurământului noilor membri, PS Episcop Iustin şi membrii Adunării Eparhiale au participat, în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din cadrul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, la Expoziţia de carte veche „Unitatea neamului în Biserica cea una”, organizată de Muzeul Episcopiei, prin Sectorul Patrimoniu sacru şi pictură bisericească. Volumele de carte veche conţin, conform Dumitriţei Filip, muzeograf, însemnări, manuscrise marginale legate de evenimentul Marii Uniri, despre participarea maramureşenilor la Marea Adunare de la Alba Iulia, consecinţele tragice ale participării lor la acest act istoric, însemnări prin care consemnatarii îşi exprimă dorinţa de unitate a neamului românesc.