„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Copiii din Nou și Cornățel au învățat despre sănătatea dentară
Departamentul de asistență socială al Arhiepiscopiei Sibiului, Asociația „Filantropia Ortodoxă” Sibiu și Organizația Studenților Dentiști din Sibiu au organizat ieri, 24 februarie, o sesiune de informare în școlile din satele Nou și Cornățel din județul Sibiu. Tema sesiunii a fost legată de sănătatea dentară și s-a adresat în mod special copiilor din familii defavorizate.
Peste 120 de elevi și preșcolari de la cele două instituții de învățământ școlar au învățat de la doi studenți de la Facultatea de Medicină Dentară din Sibiu, Velanela Vidrighin și Călin Arcaș, cum să se spele corect pe dinți și cum să prevină apariția cariilor. Reprezentanți ai Organizației Studenților Dentiști, cei doi studenți le-au prezentat materiale informative, le-au arătat tehnica corectă de periaj dentar și au vizionat apoi cu cei mici un desen animat despre sănătatea dinților.
„Suntem deja în al treilea an al colaborării noastre cu Asociația «Filantropia Ortodoxă» Sibiu prin care venim la copiii din școli să le arătăm tehnici corecte de periaj, să le arătăm câte de importantă este igiena pentru dinți și putem spune că am avut un feedback pozitiv din partea elevilor. Au fost foarte receptivi, ei știau deja câteva noțiuni, ne bucură acest lucru și sperăm că pe viitor vom avea aceleași rezultate și la ceilalți copiii la care vom merge”, ne-a spus Velanela Vidrighin.
La final, oaspeții le-au oferit copiilor pungi cu produse de igienă dentară pe care să le folosească acasă. Reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului au transmis elevilor și cadrelor didactice prezente binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
„Am poposit în aceste școli pentru a promova sănătatea și în același timp pentru a aplica anumite metode profilactice în prevenirea unor boli. Acest proiect se dorește a fi unul amplu, încât să extindem activitatea noastră și în alte zone rurale, defavorizate, acolo unde copiii și familiile lor sunt într-o situație financiară fragilă. Am fost prezenți în aceste sate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, iar acțiunile pe care le vom organiza pe viitor vor fi mai ample, pentru că acest proiect face parte din Programul «Sănătate pentru sate»”, ne-a spus consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea.
Educație și sănătate
Activitatea din satele Nou și Cornățel a venit în sprijinul procesului de educație din școlile celor două comunități și a contribuit la sprijinirea copiilor din familiile defavorizate de pe Valea Hârtibaciului.
„Mulțumim foarte mult Arhiepiscopiei Sibiului și Organizației Studenților Dentiști din Sibiu pentru această acțiune. Este o activitate bine-venită în școala noastră, unde învață peste 330 de elevi. Educația sanitară este foarte importantă pentru noi și de aceea această acțiune îi ajută mult pe copii”, ne-a spus prof. Radu Bratu, consilier educativ în cadrul Școlii Generale din satul Nou. Campania de informare și de prevenire în sănătate dentară va continua în perioada următoare și în alte școli din județul Sibiu.