„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Copiii ocrotiţi în aşezămintele Arhiepiscopiei Alba Iuliei au sărbătorit Ziua Copilului
Cei peste o mie de copii ocrotiţi în aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei au fost sărbătoriţi marţi, 4 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale
a Copilului, în cadrul evenimentului „Ziua Copilului – Ziua Speranței”, la Alba Iulia.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cu scopul de a aduce bucurie copiilor pe care asociaţia îi îngrijeşte şi îi ocroteşte în zeci de aşezăminte sociale. Sărbătoarea copiilor a început cu o slujbă de Te Deum, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, care le-a vorbit, apoi, copiilor.
„În anii care au urmat potopului universal, Noe trebuie să fi simţit o extraordinară încredere şi siguranţă, ori de câte ori a văzut un curcubeu pe cer. Acesta era un semn de aducere aminte a legământului făcut de către Dumnezeu cu Noe, un semn că Dumnezeu Îşi ţine promisiunile Sale. Oricare ar fi asperităţile noastre, să ne ridicăm privirea către superbul curcubeu arcuit peste cerul plumburiu din faţa noastră, nădăjduind în ajutorul totdeauna abundent al Celui Preaînalt Care a promis: «Nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi» (Ios. 1, 5). Aşadar, dragi copii şi tineri, dacă aveţi speranţa în suflet, puteţi înainta frumos spre viitor, rezistând adversităţilor şi dovedind elan dinamic în atingerea obiectivelor sau ţintelor propuse”, a spus în cuvântul său de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.
După slujbă, în Șanțurile Cetăţii Alba Carolina, Latura de Vest, în faţa Catedralei Arhiepiscopale, copiii au dansat „Dansul Speranței”, au asistat la un scurt spectacol, ce a avut ca temă speranța, și la un spectacol de magie.
„Tematica din acest an a evenimentului a fost speranța, copiii având la dispoziție o lună să se pregătească pentru acest eveniment. În fiecare săptămână copiii au avut o temă de îndeplinit. În prima săptămână, copiii au identificat un motto al centrului, în cea de-a doua săptămână fiecare copil a pregătit o rugăciune pe tema speranței iar în cea de-a treia săptămână copiii au elaborat un manual cu toate materialele realizate în această perioadă. De asemenea, copiii au învățat un jurământ al speranței pe care l-au rostit astăzi în cadrul evenimentului”, a explicat Daniela Truța, directorul executiv al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Spectacolul a fost urmat de un eveniment festiv – „Carnavalul copilăriei” care a avut loc la Restaurantul Pavilion – Hotel Allegria, Alba Iulia.
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia este o organizaţie non-guvernamentală a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, având 18 ani de experienţă şi câteva mii de beneficiari.
Dintre aceştia peste o mie de beneficiari sunt copii ocrotiţi în case de tip familial, centre educaţionale şi de prevenire a abandonului şcolar. Asociaţia coordonează cea mai mare reţea socială din Patriarhia Română şi este model de bune practici în activitatea socială, dar şi în zona educaţională prin centrele educaţionale de prevenire a abandonului şcolar.
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia este organizaţie de utilitate publică și membru fondator al Federației Filantropia. Centrele în care sunt beneficiari copii funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş, prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau al altor parteneri, conform unui comunicat al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.