„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Corala „Psalmodia Transylvanica”, premiată la Sremska Mitrovita, Serbia
Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, al Facultății de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății, a participat în perioada 26-28 octombrie la un festival coral concurs, care a avut loc în orașul Sremska Mitrovita, Serbia, la invitația Episcopiei ortodoxe de Carloviț, unde a obţinut locul I.
Pe 27 octombrie, în ziua de sărbătoare a Sfintei Preacuvioase Paraschiva, pe stil vechi, Corala „Psalmodia Transylvanica” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, în biserica ortodoxă din Sremska, apoi a intrat în competiție alături de alte 11 formații corale prezente la concurs, toate provenind din spațiul ex-iugoslav: Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina.
Juriul a fost format din personalități ale vieții muzicale din Serbia: Vesna Soiut, Predrag Iocovni, Rade Radovni. Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” a interpretat următoarele piese muzicale: „Graiurile mele” (Alex. Delcea), solist pr. dr. Gavril Vârva; „Cred Doamne” (Ștefan Andronic); „Lino Leano” și „De doi” (Nicolae Ursu), solist pr. dr. Florin Simionca; „Doina și hora cu strigături” (Nicolae Lungu), solist pr. dr. Florin Simionca.
În urma deliberării, formația clujeană a fost declarată câștigătoare, obținând premiul I. Festivitatea de premiere a avut loc într-un vechi amfiteatru din centrul orașului, pe ruinele vechiului oraș roman Sirmium, în prezența Preasfinţitului Vasile de Carloviț şi a Preasfinţitului Mitrofan, episcopul sârbilor ortodocși din Canada, și a unui mare număr de credincioși.
„Prin ținuta academică și prestanță elevată, corul de cameră Psalmodia Transylvanica s-a dovedit a fi, încă o dată, un excelent ambasador al României și al Bisericii Ortodoxe Române. Sperăm ca această prezență să constituie și un motiv suplimentar de întărire a comuniunii între bisericile și țările noastre. Totodată, aducem alese mulțumiri Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru arhierească binecuvântare, și Universității «Babeș-Bolyai» pentru asigurarea transportului”, conform celor precizate de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Înființat la începutul anilor ‘90, de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, ca o continuitate a unei tradiţii lăsate de prof. dr. Vasile Petraşcu, cel ce punea bazele Corului bărbătesc al Episcopiei Clujului în anul 1921, Corul este format din studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De-a lungul anilor, grupul a susținut peste 300 de concerte ocazionate de diferite participări la reuniuni corale, festivaluri de muzică corală sau concursuri, atât în țară, cât și în străinătate, conform Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene.