„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Corala „Voci transilvane” în parohia clujeană „Nașterea Domnului”
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, a fost, duminică, 19 mai, gazda unui eveniment cultural-religios. După Sfânta Liturghie, la care a slujit un sobor de preoți format din pr. Nicolae Buda, pr. Ciprian Taloș, pr. Iuliu Câmpean, pr. Valentin Bochiș și pr. Dumitru Nan, Corala „Voci transilvane”, dirijor Adrian Corojan, a susținut concertul „Ofrandă muzicală”.
Concertul a inclus piese de muzică religioasă pascală și muzică laică, piese corale de inspirație folclorică, fragmente din opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, cântece patriotice pe versuri de Mihai Eminescu, prelucrări corale ale unor compozitori români.
Corala „Voci transilvane”, ansamblul Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, din cadrul Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca a fost fondată în 1945 de Augustin Bena, preot, profesor, dirijor, compozitor, ctitor al învăţământului muzical de rang universitar clujean, primul rector al Academiei de Muzică din Cluj. Corala este susținută financiar şi logistic de Consiliul Local și Primăria municipiului Cluj-Napoca, Asociaţia Culturală „Voci transilvane” şi Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean. Din 1994, de când la pupitrul formaţiei se află dirijorul Adrian Corojan, Corala a susţinut 657 concerte: 332 în Cluj-Napoca, 154 în România și 171 în străinătate, care au avut aprecierea criticii de specialitate şi a publicului, peste 160.000 spectatori, din 1994 până în prezent.
Repertoriul coralei cuprinde peste 300 de lucrări, din creaţia a 136 compozitori români şi străini: muzică laică şi religioasă, colinde, lucrări din literatura muzicală românească şi universală, de la compozitorii Renaşterii până la cei contemporani, interpretarea lor făcându-se în limba originală. În luna februarie 2018, Coralei i s-a decernat, din partea Academiei Române - Filiala Cluj - Transilvania, Medalia „Distincția culturală” pentru „punerea în valoare a culturii muzicale românești și deosebita sensibilitate a interpretării”. De asemenea, corul a fost apreciat și de Papa Ioan-Paul II, în anul 2000.
„Vocile transilvane ne-au încântat prin robustețea, finețea și frumusețea glasurilor lor, impresionând prin bucuria cântării care emană întotdeauna la aceste concerte din toată ființa lor, bucurie pe care o dăruiesc tuturor celor care-i ascultă. Recitalul s-a încheiat cu un cântec patriotic pe care l-au cântat împreună cu toți credincioșii din biserică, sporind grandoarea acestei zile. Au fost momente emoționante în care, în fața Sfântului Altar au strălucit frumoasele ii românești purtate cu drag de toți membrii acestei corale care, ori de câte ori poposesc în biserica noastră, ne aduc un dar neprețuit, acela ai iubirii care sălășluiește în sufletele lor pentru cântecul religios, dar și laic, din toate colțurile lumii. Această dragoste de a cânta izvorăște din entuziasmul și trăirea profundă cu care interpretează piesele corale și ea se transmite tuturor celor care-i ascultă, trăind o unire a sufletelor prin bucurie pentru că simțim cum Hristos ne învăluie pe toți cu iubirea Sa sfântă, plină de duioșie și pace. Concertul s-a încheiat cu o mică agapă în sala de la demisolul bisericii”, au transmis organizatorii evenimentului.
În aceeași zi au fost răsplătit efortul elevei Teodora Tohăneanu, care participă la Sfânta Liturghie în fiecare duminică și ori de câte ori trece pe lângă sfântul lăcaș, intră întotdeauna și spune o rugăciune. Elevă în clasa a VIII-a la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (director prof. Eugenia Marcu, director adjunct prof. Mirela Nicoară), pregătită de Daniela Necula, profesor de religie, Teodora a obținut nota maximă la etapa județeană a olimpiadei de religie și a făcut parte din lotul olimpic care a reprezentat județul Cluj la competiția națională de la Oradea, la care au participat peste 600 elevi din toată țara.