„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Credincioși din Cisnădie, pelerini în Maramureş
Un grup de 50 de credincioși de la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie, județul Sibiu, a participat la un pelerinaj la mai multe așezăminte din Transilvania și Maramureș, prilej de a cunoaște mai bine istoria și importanța locurilor sfinte din această parte a țării.
Pentru a doua oară în acest an, pelerinii din Cisnădie au participat cu bucurie duhovnicească și interes față de locurile pline de istorie și spiritualitate la un pelerinaj spre nordul Transilvaniei, în țara bisericilor de lemn, cum este cunoscut Maramureșul. Pelerinajul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Pelerinaje „Basilica” al Patriarhiei Române, prin biroul de la Sibiu, condus de pr. Tiberius Macrea.
Pelerinii de la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie au vizitat mai multe locuri de referință din Transilvania, între care Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia, Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba, Mănăstirea Dumbrava, Râpa robilor – Aiud şi Mănăstirea Nicula, județul Cluj. Însoțiți de preotul Cătălin Crişan, pelerinii au înnoptat la Mănăstirea Rohia, apoi şi-au continuat drumul a doua zi prin Maramureşul istoric.
„Dintotdeauna mănăstirile ortodoxe au fost focare de spiritualitate şi cultură. Adevărate oaze de isihie presărate în ţinutul de legendă transilvan sau în cel de basm al Maramureşului Voievodal, vetrele monastice din nordul ţării poartă în sine ecoul unei istorii ce se măsoară în veacuri. Mulţi sunt cei care-şi desfătează privirile – români şi străini deopotrivă – admirând unicitatea peisajului de aici care aduce României pe bun merit renumele de «Grădina Maicii Domnului», iar în privinţa importanţei istorice, culturale şi duhovniceşti a mănăstirilor de pe aceste plaiuri, tot mai mulţi realizează veritabila legătură de simbol a unităţii în duh şi credinţă ortodoxă cu vrednicii noştri înaintaşi voievozi şi dreptcredincioşi, care au apărat aici, la porţile Europei, cu jertfelnicie şi dragoste de neam valoarea fundamentală a bătrânului continent – creştinismul”, ne-a spus pr. Cătălin Crișan.
Credincioșii au vizitat cimitirul vesel de la Săpânţa, Mănăstirea Peri-Săpânţa, orașul Sighet și Mănăstirea Bârsana. Pelerinajul s-a încheiat cu vizitarea Mănăstirii Moisei. La întoarcere toţi credincioşii au primit din partea Centrului de pelerinaj „Basilica” eşarfe şi diplome de pelerini semnate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Mulţumim Bunului Dumnezeu, Cel ce a făcut veacurile, că ne-a învrednicit să reînnodăm firul istoric al trecutului spiritual al neamului nostru românesc”, ne-a mai spus pr. Cătălin Crișan.