„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Credincioși din Coveș, Sibiu, în excursie în Alba și Hunedoara
În Anul Centenar, un grup de 56 de persoane din Coveș, județul Sibiu, alături de alți participanți din localități învecinate, s-au aflat într-o excursie de o zi la Alba Iulia, Mănăstirea Prislop și Castelul Corvinilor, județul Hunedoara. Activitatea a fost dedicată aniversării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918.
Grupul a avut asigurat transport gratuit din partea Parohiei Coveș. În cadrul grupului s-au aflat 30 de persoane care a participat în luna decembrie din anul trecut la Concursul de colinde tradiționale de pe Valea Hârtibaciului, susținut la Casa de Cultură din orașul Agnita, județul Sibiu.
Traseul de vizitare a cuprins obiective precum: Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor din județul Hunedoara și principalele atracții turistice din orașul Unirii - Alba Iulia.
„Încărcătura spirituală, dar și istorică, a locurilor vizitate au fost adevărate lecții de demnitate, pe care participanții la excursie le-au înțeles ca pe o redescoperire a identității poporului român”, a precizat parohul din Coveș, Andrei Iancu.
În prima parte a zilei, participanții la excursie au vizitat Muzeul Marii Uniri din Alba Iulia.
„Aici, călăuziți de explicațiile unui ghid, oamenii au fost copleșiți mai ales de nenumăratele obiecte de patrimoniu, fiecare dintre ele alcătuind un puzzle care spune istoria țării noastre. Apogeul călătoriei prin istorie la Muzeu l-a constituit expoziția de documente, fotografii și obiecte referitoare la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. În continuare, oamenii, au asistat la ceremonialul de schimbare a gărzii, în cadrul căruia, oaspeții Cetății Alba Carolina au făcut o incursiune în timp, datorită uniformelor soldaților, specifice secolului XVIII”, povestește pr. Andrei Iancu.
De asemenea, participanții au fost impresionați să audă că „splendida Catedrală a Reîntregirii Neamului a fost construită de înaintașii noștri în doar un an de zile (1921-1922), locul în care au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria ca suverani ai României Mari. Tot un obiectiv care s-a vizitat în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate în stil Vauban din România, a fost și Catedrala Catolică, impresionantă”, a relatat pr. Andrei Iancu.
A urmat popasul la Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara, unde este mormântul părintelui Arsenie Boca. „Aici, la această mănăstire, toți au simțit odihna pe care o revarsă harul lui Dumnezeu adus în aceste locuri de oameni care au primit cerul și l-au păstrat în sufletele lor, ca să-l dea până la sfârșitul veacurilor celor care sunt istoviți de duhul lumii acesteia. Fiecare dintre participanți, după întâlnirea cu părintele la mormânt și închinarea la peștera Sfântului Ioan, a avut deplina încredințare de la părintele Arsenie că va fi ajutat în purtarea crucii. Totodată, aici, fiecare a simțit că este responsabilizat ca român să păstreze valorile de familie, de țară și de credință. Bucuria reîntâlnirii tinerilor de toate vârstele cu părintele Arsenie Boca a adus un surplus de energie și de viață în inima și ființa fiecăruia. Toți au simțit dragostea lui Dumnezeu într-un mod deosebit, acesta fiind în mod sigur darul pe care l-a făcut părintele și căruia toți i-au simțit prezența tainică”, a mai spus pr. Andrei Iancu. Următorul obiectiv vizitat a fost Castelul Corvinilor din Hunedoara, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. La final, cu toții și-au exprimat dorința de a mai participa și la alte excursii și pelerinaje.