„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Curs de formare pentru pedagogii sociali, la Sibiu
Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu prin Federația Filantropia București a furnizat un curs de formare profesională, timp de cinci zile, în specializarea „Pedagog social”, cod COR – 341202. Cursul a avut loc în perioada 22-24 și 26-27 noiembrie, la Sibiu. Perioada 28 noiembrie -11 decembrie este una de practică la locul de muncă.
Cursul de formare profesională în specializarea „Pedagog social” este autorizat de Autoritatea Națională de Calificări (ANC) şi se va finaliza cu examenul de absolvire din 12 decembrie, în fața unei comisii ce se constituie la nivel local. Diploma obţinută este recunoscută la nivel naţional şi este autorizată de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educației.
Cursul s-a desfășurat în Sala „Fidelis” din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, din incinta Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și l-a avut ca formator pe Nicolae S. Blaga de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Sibiu.
Acest curs este destinat formării continue a personalului şi are ca grup țintă angajați sau colaboratori ai Federației sau membri ai asociațiilor membre și partenere din domeniul social, specialiști sau angajați din centre de zi pentru copii sau rezidențiale, școli sau comunități, preoți care doresc să desfășoare sau au activitate socială, cadre didactice, voluntari implicați în asistența socială etc.
Competențele profesionale ce urmează a fi dobândite de participanți, conform Standardului Ocupațional, sunt următoarele: consilierea juridică şi socială a familiei copilului; derularea procesului educaţional al copilului; elaborarea planului personalizat al copilului; pledarea pentru respectarea intereselor copilului; realizarea profilului psihosocial şi fizic al copilului; integrarea copilului în colectivitate.
Între participanții la acest curs s-au numărat preoți care sunt implicați în activități filantropice sau de asistență socială, care doresc inițierea sau dezvoltarea unor astfel de acțiuni în parohii sau asociații, angajați ai Primăriei Sibiu sau al altor instituții publice locale, membrii sau coordonatori ai unor ONG-uri din localitate. Din perspectiva asociației, cursul oferă, pe lângă formarea profesională, și actualizarea unor cunoștințe teoretice și practice și o vizibilitate a organizației la nivel local, dar și un mediu de interacțiune între persoane care sunt implicate în activități similare sau tangențiale din domeniul asistenței sociale din municipiul sau județul Sibiu. (Pr. Adrian Roman)