„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Cursul de germană pentru teologi, un proiect de 20 de ani, la Sibiu
În perioada 9-11 septembrie au avut loc la Sibiu mai multe manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de când teologii ortodocşi au posibilitatea să urmeze anual cursuri de limbă germană finanţate de Biserica Evanghelică din Germania, prin Diakonisches Werk, iar în prezent prin Fundaţia „Brot für die Welt”.
Deschiderea manifestărilor culturale, spirituale şi academice menite să marcheze momentul jubiliar al colaborării dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” şi Departamentul de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, dar şi dintre Biserica Ortodoxă şi Bisericile Evanghelice din România şi Germania, a avut loc la Forumul German din Sibiu, unde reprezentanţii Bisericilor menţionate şi oaspeţi de seamă au venit să felicite cadrele didactice, studenţii şi persoanele implicate în acest proiect care a împlinit 20 de ani. Generaţii de teologi ortodocşi din România şi din alte ţări au avut posibilitatea să înveţe limba germană prin intermediul cursului finanţat de Biserica Evanghelică din Germania, pentru ca mai apoi să-şi desăvârşească studiile şi cunoştinţele teologice la universităţi de prestigiu din spaţiul german.
La deschiderea oficială de vineri, 9 septembrie, din Sala Oglinzilor de la Forumul German din Sibiu au fost prezenţi Excelenţa Sa, Reinhard Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, consulul Germaniei la Sibiu, Excelenţa Sa Judith Urban, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. dr. Emanuel Tăvală, numeroşi profesori de teologie, preoţi, foşti şi actuali studenţi beneficiari ai cursului de limbă germană.
Mesajul de felicitare al Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost citit de pr. prof. dr. Aurel Pavel. Părintele Mitropolit a subliniat în mesaj relaţiile bune dintre Biserica Ortodoxă şi cea Evanghelică şi rolul important al cursului de germană în pregătirea teologilor. „Cunoaşterea limbii germane de către profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu reprezintă deja o tradiţie, fapt ilustrat şi de bogata literatură teologică ce se găseşte în biblioteca instituţiei. Această cunoaştere a facilitat relaţiile unui veritabil ecumenism local. Cursul de limbă germană nu reprezintă altceva decât unul dintre roadele acestui dialog ecumenic de tradiţie”, a transmis IPS Mitropolit Laurenţiu.
În cadrul manifestării, oaspeţii au transmis felicitări celor implicaţi în activitatea academică, importantă pentru mediul teologic din Sibiu şi nu numai. Au fost prezentate importanţa, structura şi menirea cursului de limbă germană, iar la final, dr. Alexandru Ioniţă de la Centrul de Cercetare Ecumenică din Sibiu a prezentat şi lansat oficial Asociaţia „DiaLogos”.
Programul manifestărilor a continuat sâmbătă, 10 septembrie, în Aula Departamentului de Teologie Protestantă, unde au avut loc mai multe workshop-uri tematice susţinute de pr. prof. dr. Dorin Oancea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, de pr. prof. dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortdoxă din Bucureşti, de prof. dr. Hans Klein de la Departamentul menţionat, de pr. conf. dr. Daniel Buda de la Consiliul Mondial al Bisericilor şi mulţi alţii. Manifestările s-au încheiat cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Ortodoxă „Sfinţii 40 de Mucenici” din Cisnădioara.