„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Cursuri de formare destinate preoților din județul Bistrița-Năsăud
La Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, au avut loc, în perioada 2-4 noiembrie, cursuri de formare destinate preoților din județul Bistrița-Năsăud, intitulate „Deprinderi bune pentru viitorul tinerilor. Să învățăm să fim învățători!”. La aceste cursuri au participat un număr de 30 de preoți, câte 10 din fiecare Protopopiat. Cursurile au avut ca scop deprinderea participanților cu abilități pentru organizarea activităților destinate tinerilor. Cursurile, organizate de Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși „Sfinții Martiri Năsăudeni”, printr-un proiect finanțat nerambursabil de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, au fost deschise în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care i-a îndemnat pe preoți la cât mai multă misiune în rândul tinerilor. Tot în deschiderea cursurilor, a luat cuvântul și protopopul Năsăudului, Ioan Dâmbu, care s-a arătat bucuros că Asociația de tineret a Protopopiatului Năsăud a inițiat acest proiect, precum şi inspectorul eparhial pentru tineret, părintele Tudor Mudure, care coordonează activitățile cu tinerii în cadrul județului Bistrița-Năsăud.
Pe durata celor trei zile, au fost prezentate și dezbătute diverse teme de către profesori și specialiști din acest domeniu, dintre care: arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia – „Tânărul postmodern și «construcția» viitorului. Demersuri pastorale pentru o contextualizare eclezială a proiectului de viață”; pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci – „Catehizarea tinerilor prin intermediul mijloacelor digitale”; pr. Dorel Gălan - „High impact presentation skills”; prof. dr. Alina Gâmbuță – „Promovarea educației nonformale prin programe și proiecte cu finanțare”.
Cursurile s-au desfășurat sub forma unor colocvii cu o tematică practică şi formativă şi au urmărit să construiască un dialog între preoţii şi profesorii antrenaţi în munca cu tinerii şi preoţii cursanţi, pe o tematică practică şi de mare importanţă pentru misiunea lor pastorală. La finalul celor trei zile de curs, fiecare preot participant a primit din partea organizatorilor o diplomă de participare.