„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Cursuri la Sibiu pentru obținerea gradelor profesionale în preoție
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început luni, 16 septembrie, cursurile pentru perfecționare și pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. La aceste cursuri pentru obținerea definitivatului în preoție, a gradului II și a gradului I sunt înscriși 247 de preoți din eparhiile sufragane Mitropoliei Ardealului.
Preoții înscriși la cursuri au participat la un Te Deum oficiat în capela Facultății de Teologie din Sibiu, pentru a cere binecuvântare și ajutor ceresc în parcurgerea programului academic și liturgico-duhovnicesc din perioada următoare. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, și alți slujitori ai sfintelor altare. La Te Deum au participat și Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, precum și o parte din cadrele didactice care vor susține cursurile preoțești.
În cuvântul de la finalul slujbei religioase, Părintele Mitropolit Laurențiu le-a urat bun-venit preoților la vechea academie teologică din Sibiu și i-a îndemnat să folosească timpul petrecut la cursuri și la activitățile duhovnicești din program pentru a-și îmbunătăți pregătirea teologică și spirituală.
„Pregătirea aceasta ține de refacerea efortului pastoral-misionar al fiecăruia de a ne prezenta în fața credincioșilor pregătiți pentru vremurile acestea atât de dificile. Suntem conștienți cu toții că nu avem o misiune simplă. Mântuitorul, când i-a trimis pe ucenici în lume, le-a spus că-i trimite ca pe oi în mijlocul lupilor. Însă, le-a dat această încredere că El va fi permanent cu ei. Pentru ca să avem această certitudine trebuie să fim treji, vigilenți, trezvia să fie una dintre virtuțile de bază pe care trebuie să o formăm și să o avem în activitatea noastră de slujire la Sfântul Altar”, a subliniat ierarhul.
Cursuri, program liturgic, examene
Preoții au participat apoi la o sesiune de informare în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu”, unde au aflat mai multe informaţii despre cursuri, programul liturgic și alte aspecte organizatorice. Cursanții înscriși pentru obținerea gradului I în preoție și-au ales temele pentru elaborarea lucrărilor științifice sub coordonarea cadrelor didactice, urmând ca anul viitor acestea să fie susținute în fața unei comisii de evaluare. Ceilalți cursanți vor participa în zilele următoare la un program academic și liturgic intens, iar la final vor susține examene.
„Cursurile abordează teme practice pentru activitatea preoților participanți, și părinții profesori vor încerca să ancoreze foarte bine în actualitate tematicile pe care ei le-au propus. În general, tematicile vizează activitatea practică, misionară a Bisericii, și în același timp ele au tangență și cu tematica «Anului omagial al satului românesc», dar și cu tematica «Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești». Cursurile se finalizează printr-un examen scris, un examen la Catehetică și Omiletică și un examen oral care vizează cunoștințele teologice pe care le au preoții”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Prima prelegere academică a fost susținută de arhid. Ioan I. Ică Jr., care a prezentat un curs sintetic, de actualitate pastoral-misionară, intitulat „Ortodoxia: provocări actuale”. Cursanții se vor întâlni, în cadru academic, și cu Părintele Mitropolit Laurențiu, cu pr. conf. univ. dr. Constantin Necula și alte cadre didactice.