„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Daruri şi activităţi pentru copii
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului şi a Dumincii Părinţilor şi Copiilor în Patriarhia Română, au avut loc numeroase activităţi catehetice, culturale, sportive şi de divertisment destinate celor mici îndeosebi, precum şi familiilor din care aceştia fac parte. De asemenea, copiii s-au bucurat şi cu această ocazie de multe daruri.
Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și preșcolarii de la Grădinița „Sfântul Stelian” au participat la „Festivalul Bucuriei”, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului împreună cu Asociația Părinților Colegiului Ortodox Cluj, în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox, Grădinița „Sfântul Stelian”, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) și Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATOR), cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj. Evenimnetul a cuprins un carnaval, ateliere de pictură, colaje, desene pe asfalt, jocuri și întreceri sportive și un campionat de fotbal. La activități, copiii au fost coordonaţi de educatoare, învățătoare și profesori, alături de voluntari din asociațiile de tineret ale Eparhiei.
La „Festivalul Bucuriei” a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a asistat la un program artistic pregătit de cei mici și le-a împărțit dulciuri.
De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a vizitat pe copii care învaţă în cadrul ciclului gimnazial al Seminarului Teologic Ortodox. În capela „Sfânta Muceniță Ecaterina” a Seminarului, ierarhul le-a vorbi copiilor despre speranţa pe care ei o reprezintă pentru viitorul ţării. Şi aici copiii au primit daruri oferite de ierarh.
De asemenea, Muzeul Mitropoliei Clujului a organizat o seară culturală destinată copiilor, care a cuprins muzică, poezie și povești interpretate de actori. Au participat, în cadrul programului artistic copiii de la Grădinița „Sfântul Stelian”, de la Școala primară a Seminarului Teologic Ortodox și de la Liceul „Eugen Pora”, Sarah și Maria Taloș, Patricia Cânpean, Sara Marțiș și Anisia Țiganetea. Copiii au primit daruri oferite de IPS Mitropolit Andrei.
Dans cu record de participare la Alba Iulia
1.500 de copii au umplut Cetatea din Alba Iulia, cu ocazia Zilei Copilului, prilej cu care a avut loc „Dansul Bucuriei”, cel mai mare flashmob realizat de copii în România, în cadrul căruia au dansat în sincron, au cântat şi au format un steag şi o mare inimă tricoloră.
Copiii, majoritatea din aşezămintele sociale şi centrele educaţionale coordonate de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, au sărbătorit Ziua Copilului, participând, mai întâi, la o slujbă Te Deum, în Catedrala Reîntregirii. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei le-a spus copiilor o pildă folosind un balon dezumflat şi un alt balon plin cu aer, primul simbolizând omul fără Dumnezeu, gol în interior, uscat şi sec, iar cel de-al doilea, balonul plin cu aer, fiind întruchiparea simbolică a omului plin de prezenţa lui Dumnezeu: „Astăzi este Ziua Copilului când gândurile noastre se îndreaptă spre Hristos, Cel care a iubit copiii, i-a luat în braţele sale şi i-a dat drept pildă de puritate morală pentru toţi, puritate care este condiţia sine qua non a accederii noastre în Împărăţia Cerurilor (…) Iubiţii mei, când Hristos locuieşte în noi, atunci ştim ce să facem cu timpul, cu mintea, cu darurile şi cu aptitudinile pe care noi le avem. Ştim cum să vorbim, cum să gesticulăm, cum să umblăm, cum să ne manifestăm şi cum să trăim. Când Hristos locuieşte în noi ştim ce aveam de făcut în ispite şi necazuri, în dificultăţi şi în suferinţe. Atunci trăim o viaţă de biruinţă plină de succes şi sens, de bucurie şi speranţă. Avându-L pe Hristos în noi, putem să ne ridicăm deasupra tentaţiilor şi provocărilor primejdioase ale vieţii ca astfel să ne înălţăm spre frumuseţile Cereşti pe care Hristos le promite celor credincioşi, celor care Îl ascultă şi îşi conformează existenţa lor după legea Evangheliei Sale. În încheiere îi felicit pe copilaşii noştri cu prilejul acestei zile dedicată prin excelenţă lor. Fie ca Hristos, Domnul Slavei, să vă binecuvinteze pe toţi, să vă dăruiască sănătate, spor în cele bune şi bucuria mântuirii”.
Copiii au ieşit apoi pe esplanada de lângă Poarta a IV-a a Cetăţii, unde s-au întâlnit cu alţi copii veniţi din şcolile din Alba şi au creat împreună flashmobul „Dansul Bucuriei”, au dansat sincronizaţi pe o melodie creată special pentru acest eveniment şi înregistrată în interpretarea Corului de Copii „Theotokos”. Coregrafia şi mişcările dansului au fost realizate de instructorii Şcolii de Dans „Chirilă” din Alba Iulia, Bianca şi Alex Chirilă. „Dansul Bucuriei” a continuat cu două momente simbolice: copiii, care au purtat şepci roşii, galbene şi albastre, au format un tricolor uriaş şi o inimă tricoloră, la final fiind înălţată la cer, cu ajutorul unor baloane tricolore cu heliu, o inimă din baloane de mari dimensiuni. Ei au cântat şi Imnul Copilăriei, creat pentru acest eveniment.
Flashmobul „Dansul Bucuriei” a fost organizat în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Copiii au fost ajutaţi la crearea evenimentului de câteva zeci de voluntari din rândurile elevilor de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia şi a Grupului de Iniţiativă a Tinerilor din Protopopiatul Alba Iulia, conform comunicatului transmis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Activități de Ziua Copilului la Sibiu
Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului și Centrul de zi pentru copii de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sibiu au organizat o serie de activități dedicate Zilei Copilului. La activitățile care au avut loc în incinta bisericii sibiene au participat cei peste 40 de copii de la Centrul de zi. Împreună cu reprezentanții Departamentului de Tineret, Alexandru Dădîrlat și Vicențiu Bășa, precum și cu reprezentanți ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Sibiu, între care şi președintele Sergiu Hodaș, copiii au desenat, au cântat și au participat la mai multe jocuri specifice vârstei. La activități au mai participat și consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului și paroh la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală, precum și pr. Gheorghe Șebu, împreună cu personalul și voluntarii de la Centrul de zi al bisericii. „Am încercat să-i implicăm pe copii în acțiuni recreative și educative, în așa fel încât fiecare dintre ei să se regăsească în cadrul comunității noastre. Ne-am dorit foarte mult să organizăm această acțiune în această biserică mărturisitoare prin excelență a Sibiului, care a fost construită și pictată integral în timpul regimului comunist”, ne-a spus pr. Emanuel Tăvală.
În Centrul de zi pentru copii de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sibiu au loc zilnic diverse activități educative și catehetice cu cei peste 40 de elevi, prin strădania mai multor profesori voluntari și a personalului de aici. „Fiecare copil trebuie să învețe să ajute pe ceilalți și de aceea aceste jocuri sunt de bun augur pentru unitatea lor, mai ales că ei învață astfel să socializeze. Ne bucurăm că pe lângă pregătirea acordată zilnic și tot ceea ce facem pentru ei, găsim și momente frumoase în care copiii să se destindă prin aceste jocuri. Este bine ca pe viitor să organizăm și alte activități plăcute pentru cei mici și pentru părinți”, ne-a spus pr. Gheorghe Șebu. La final, copiii au primit dulciuri și alte daruri din partea organizatorilor.
„Micul Biciclist Creştin”, la Baia Mare
La praznicul Sfintei Treimi, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, s-a desfășurat ediția a IV-a a concursului „Micul Biciclist Creștin”, organizat de Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramureșene (ATOCEM), cu scopul de a promova mersul pe bicicletă ca parte a unui stil de viață sănătos. Evenimentul a urmărit încurajarea, de la vârste fragede, a mersului pe bicicletă, oferindu-le tinerilor un mijloc plăcut de petrecere a timpului liber, într-o lume a tehnologiei moderne şi a sedentarismului. Evenimentul găzduit de Catedrala Episcopală s-a adresat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani. Concurenții au fost grupați în trei categorii de vârstă (4-6 ani; 7-9 ani; 10-12 ani) și au parcurs un traseu, în funcție de categoria de vârstă, sub îndrumarea voluntarilor de la ATOCEM.
Un moment surpriză a fost oferit de motocicliștii din „Nord 6 Riders” care și-au făcut apariția în curtea Catedralei Episcopale. Un reprezentant al Poliției Rutiere a dat sfaturi copiilor și părinților cu privire la importanța circulării în siguranță pe bicicletă.
La concurs au participat 90 de copii, iar fiecare concurent a primit câte o diplomă de participare și mici cadouri, în timp ce câștigătorii au fost premiați cu medalii și vouchere pentru anumite locuri de agrement.
Sărbătoarea familiei la Cluj-Napoca
La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, duminică, 4 iunie, a fost sărbătorită familia, ca în fiecare an, în apropierea zilei de 1 iunie. În cadrul Proiectului „Părinții și copiii în biserică” derulat de parohie, comunitatea credincioşilor s-a unit pentru a sărbători familiile care și-au botezat copiii în anul 2016 în biserica parohială. Familiile au fost invitate împreună cu cei mici la biserică în ziua de Rusalii. După împărtășirea celor mici, familiile au fost felicitate din fața Sfântului Altar de către preoții parohiei, Nicolae Buda și Ciprian Taloș, apoi au primit daruri și diplome. A urmat o mică agapă în sala de la demisolul bisericii.
Prof. dr. Nicolae Miu, un credincios din cadrul parohiei și medic pediatru a purtat cu această ocazie un dialog cu părinții, cărora le-a oferit sfaturi competente pentru a-și crește copiii, cu grijă atât faţă de sănătatea trupului cât și a sufletului. Au fost abordate subiecte legate de alimentație, vacinuri, tratamente medicale, antibiotice.
Astfel, în cadrul bisericii, a fost un prilej pentru tinerele familii să se întâlnească, să se cunoască şi să lege prietenii, să conștentizeze rolul pe care-l au ca părinți.
Activitate catehetică la Bistriţa
Copiii de la cele trei clase cu program after-school „Sfântul Stelian” din Bistriţa, împreună cu învățătoarele și profesoara de religie au participat la un program realizat de către Parohia „Sfânta Treime” din Bistriţa. Cu această ocazie copiii au vizionat un material audio-video despre importanța unui locaş de cult, arhitectura acestuia, cum se oficiază slujba de sfințire, cum se face pictura din locașul de cult și ce face preotul în Sfântul Altar, au fost explicate seminificaţiile unor termeni precum proscomidiarul, veșmintele, Sfintele Vase, Sfânta Evanghelie, Sfântul Antimis, Sfânta Masă, iconostasul etc. „Scopul activității organizate a fost implicarea copiilor în viața Bisericii, dobândirea de cunoștințe religioase și practice și dezvoltarea comunității parohiale în spiritul acestor valori, prin responsabilizarea socială față de semeni. Copiii s-au bucurat la final de o gustare oferită de către parohia noastră”, a spus pr. Tudor Mudure.
Serbarea copiilor, la Sărata, judeţul Cluj
În Parohia Sărata, Protopopiatul Dej, s-au desfăşurat o serie de activităţi în cadrul Școlii Parohiale „Angels”, dedicată celor mici. Astfel, a avut loc expoziţia de pictură „Icoanele copilăriei” care a cuprins icoanele copiilor realizate pe sticlă în cadrul mai multor ateliere conduse de parohul Andrei Misaroş. Lucările au putut fi admirate, în curtea casei parohiale, până la sărbătoarea Sfintei Treimi.
Copiii, împărţiţi pe grupe de vârste, au participat la concursul pe teme biblice şi de cântări religioase, iar o parte dintre copii au desenat în cadrul concursului „Desenele copilăriei”. „În final, în curtea parohiei s-au jucat diverse jocuri în aer liber. S-a cântat «La mulţi ani» pentru toţi copiii care au primit dulciuri şi suc. Această sărbătoare nu s-a încheiat aici, a continuat şi a doua zi dimineaţa, când copiii au participat la Sfânta Liturghie şi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, bucurându-ne cu toţii că micii creştini sunt viitorul Bisericii”, a spus parohul Andrei Misaroş.
Șezătoare la Parohia Sibiu-Gușterița II
Copiii și tinerii din Parohia Sibiu-Gușterița II au participat la o șezătoare cu povești, cântece și poezie. Evenimentul a avut loc în clădirea fostei Şcoli ortodoxe române din curtea bisericii parohiale, cu ocazia Zilei Copilului. Șezătoarea a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Buna-Vestire”, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul de copii „Dia.Logos”, condus de diac. Alexandru Ioniță. A urmat apoi o agapă frățească, la care au participat toți cei prezenți la Sfanta Liturghie.
„Sala a fost neîncăpătoare, iar atmosfera a fost una înălțătoare. Astfel de activități, alături de catehizare și spovedanie, aduc pe lângă o apropiere a tinerilor de Biserică în general, o deschidere și creștere a interesului acestora pentru ceea ce se întâmplă în cadrul liturgic.
Corul de copii al Parohiei Sibiu-Gușterița II a primit în cadrul festivității numele «Cenaclul Crucea Gușteriței»”, ne-a spus parohul Marius Tofan. După concert, tinerii și copiii, împreună cu parohul au mers într-o drumeție pe dealul Gușteriței la monumentul și la crucea care luminează orașul Sibiu. Parohia sibiană a pregătit pentru copii o serie de atelierele şi tabere în perioada vacanței de vară.
Drumeţie pentru copiii din Râu Sadului, Sibiu
Ziua Copilului a fost sărbătorită la Parohia Râu Sadului, județul Sibiu, printr-o drumeție organizată pentru elevii de la școala din localitate. Elevii au pornit de la casa parohială pe un traseu montan cu dificultate medie, având ca destinație Vârful Runc. Pe drum participanții au făcut popasuri, prilej de a admira peisajele. La amiază, elevii s-au întors la biserica parohială, cu intenția de a mai participa în astfel de drumeții. Excursia către Vârful Runc a fost cea de a cincea drumeție de acest fel organizată de Parohia Râu Sadului. În viitor, va fi organizată o excursie la cetatea Făgărașului, destinată exclusiv elevilor, conform celor precizate de parohul Adrian Drăgușin.
Carnaval şi concurs la Tălmaciu, Sibiu
Cu ocazia Zilei Copilului, cei mai mici dintre credincioşii din Parohia Tălmaciu I, județul Sibiu, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, ca mulțumire adresată lui Dumnezeu. Apoi, elevii Școlii Generale nr. 1 au participat la un carnaval. Elevii Liceului Tehnologic „Johannes Lebel” din Tălmaciu au participat la competiția de handbal „Cupa 1 Iunie ”, un eveniment care s-a desfășurat prin implicarea celor trei instituții locale: biserica, şcoala și primăria. Copiii participanți la „Cupa 1 Iunie” au primit cupe, diplome și medalii, conform pr. Ilie Gusan.
Daruri pentru copii internaţi, la Braşov
Copiii internați la secția de pediatrie a Spitalului de Pneumoftiziologie – Brașov au primit daruri, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului și la inițiativa Asociației „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din Brașov. „Pentru ca darul nostru să fie și unul de folos, am avut în vedere recomandările personalului medical. Acțiunea noastră a fost posibilă prin împreuna-lucrare a părintelui Bogdan Brânzea, paroh la Capela spitalului și a părintelui lect. dr. ing. Ciprian Nistor, de la Capela Universității «Transilvania» din Brașov”, conform prof. Simona Nistor.
Din donațiile strânse au fost cumpărate alimente de bază, necesare pentru masa de dimineață a copiilor internați, fructe și dulciuri. În această acţiune s-au impliat şi studenții de la Specializarea Electrotehnică - anul III și anul IV, ai Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, din cadrul Universității „Transilvania”.