„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Daruri și ajutor oferit de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Copii, vârstnici și persoane cu diferite probleme medicale, sociale și economice sunt în atenția Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Cu ocazia sărbătorilor pascale, beneficiarii serviciilor Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au primit daruri și diferite ajutoare.
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la Aşezământul social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia, cu ocazia sărbătorilor pascale. Ierarhul a oferit copiilor şi a angajaţilor centrului un cuvânt de binecuvântare şi mângâiere și le-a vorbit despre Pătimirile Domnului și despre Lumina Sfântă a Învierii. La final, ierarhul a subliniat: „Sfântul Apostol Pavel îndeamnă: «Aduceți-vă aminte de cei ce îndură rele, de vreme ce și voi sunteți în trup» (Evr. 13, 3). Oamenii care trec prin încercări sau care sunt săraci, bolnavi, necăjiți și abandonați au trebuință, mai întâi, de prietenia noastră. O relație de prietenie atinge atât inimile celor care sunt în nevoi, cât și ale celor care arată solidaritate. Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a coborât la iad, ca să le aducă celor închiși acolo vestea bună și eliberarea din suferință. Noi, creștinii, trebuie să-i întâlnim pe cei ce au nevoie de ajutorul nostru. Această întâlnire personală ne permite să descoperim demnitatea celuilalt și ne ajută să devenim mai umani, să ne comportăm ca fii ai Învierii”.
Aşezământul social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia, coordonat de către părintele Marcel Duda, a fost înfiinţat în anul 2003, în urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Consiliul Local Alba Iulia - Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Serviciul de Ajutor Maltez din Koblentz Germania.
În cei 15 ani de funcţionare, Aşezământul a oferit ocrotire pentru zeci de copii şi tineri, iar peste 30 dintre aceştia au părăsit aşezământul după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social. Aşezământul funcţionează în cadrul reţelei sociale a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, oferind găzduire, servicii educative şi de consiliere pentru 14 copii şi tineri cu vârste între 8 şi 20 de ani.
Centrul Educaţional de Zi „Sfântul Nicolae”
Centrul Educaţional de Zi „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia a reluat, după minivacanța de Paști, activitățile educaționale, de dezvoltare personală și recreative pentru cei 25 de copii beneficiari. Copiii s-au bucurat de o masă festivă ce a avut un meniu tradițional de sărbători. Ei au ciocnit ouă roşii, au mâncat gustări, cozonac şi prăjituri. Cei mici au confecţionat coşuleţe cu tematică pascală, iar cei mari au cântat împreună „Hristos a înviat!”.
Centrul funcţionează în baza unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, oferind ocrotire şi sprijin unui număr de 25 de copii din municipiu aflaţi în risc de abandon şcolar. Copiii beneficiază de o masă caldă la prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate, care îi ajută să îşi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază şi de activităţi de dezvoltare personală, dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.
Alimente pentru vârstnici și nevoiași
Beneficiarii Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice Alba Iulia din cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au primit pachete cu alimente pentru a se bucura de Sfintele Sărbători de Paști. Au fost pregătite de către reprezentanții acestui serviciu socio-medical 130 de pachete cu alimente și produse specifice sărbătorilor. 30 de pachete cu alimente au fost oferite beneficiarilor Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice Alba Iulia, iar restul au ajuns la persoane nevoiașe din județul Alba care au solicitat ajutor. „Avem în grija noastră persoane vârstnice, bolnave sau singure și vrem să le oferim un ajutor la pregătirea mesei de sărbători. Prin astfel de gesturi arătăm că suntem sensibili la suferințele altora și împărtășim semenilor noștri iubire din iubirea lui Hristos”, a spus părintele coordonator Petru Oneț.
Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice Alba Iulia are ca scop sprijinirea persoanelor vârstnice sărace şi dependente fizic, lipsite de un sprijin familial, din municipiul Alba Iulia în satisfacerea nevoilor primare (hrană, îmbrăcăminte), medicale, igienico-sanitare, social-administrative şi de relaţionare. Beneficiarilor le sunt oferite următoarele servicii: cantină mobilă, servicii de asistenţă socială, servicii menajere şi gospodăreşti, servicii medicale, consiliere, comunicare, însoţire la medicul de familie şi altele, în funcţie de nevoile persoanei vârstnice.
Centrul de zi „Sfânta Irina” din Blaj
Copilașii de la Centrul de zi „Sfânta Irina” din Blaj au fost împărtăşiţi de părintele Vasile Seicean, coordonatorul centrului de zi, iar în preajma sărbătorilor pascale, au participat la activităţi educative şi creative. Ajutaţi de educatoare, copiii au colorat și au decorat ouă de Paşti şi au pregătit felicitări, pe care le-au oferit părinţilor. Aproximativ 40 de copii din Blaj, cu vârste între 0 şi 3 ani, beneficiază de serviciile Centrului de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina”, un centru pilot la nivelul reţelei sociale a Patriarhiei Române. Centrul funcţionează din vara anului 2012 în cadrul reţelei social-filantropice a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, fiind coordonat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta vine în sprijinul părinţilor care locuiesc în municipiul Blaj şi au o situaţie socio-economică dificilă, oferind o alternativă pentru îngrijirea şi educarea copiilor cu vârste cuprinse între 0-3 ani. Copiii sunt îngrijiţi 10 ore pe zi, primesc două mese principale şi două gustări, igienizare corespunzătoare, au program de odihnă, activităţi educative cu caracter ludic, activităţi de socializare şi integrare, de recreere, evaluare psihologică periodică a dezvoltării cognitive şi intervenţie logopedică. De asemenea, părinţilor li se oferă servicii de consiliere socială şi psihologică, informare, mediere în relaţiile cu serviciile sociale şi instruire în ceea ce priveşte educarea şi îngrijirea corespunzătoare a copilului mic. Centrul de zi „Sfânta Irina” Blaj este acreditat în conformitate cu prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.
Ajutor pentru vârstnici, la Blaj
Beneficiarii Serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice „Sfânta Parascheva” din Blaj au întâmpinat Sfintele Sărbători de Paști pregătiți atât din punct de vedere spiritual cât și din punct de vedere gospodăresc. Personalul centrului filantropic a trecut în ultimele zile pe la fiecare beneficiar, pentru a face curățenia generală înainte de sărbători. De asemenea, vârstnicii au primit din partea preoților parohi Taina Spovedaniei și a Împărtășaniei, apoi au primit pachete cu alimente și dulciuri.
„Beneficiarii noștri sunt persoane vârstnice, aflate în semni-dependență, astfel că personalul centrului social le-a venit în ajutor. Pe lângă pregătirea sufletească și cea a locuinței, am avut grijă să le oferim vârstnicilor noștri și pachete cu alimente pentru Masa de Paști”, a spus Veronica Pop, coordonatorul acestui serviciu socio-medical.
Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice „Sfânta Parascheva” din Blaj a fost înființat în anul 2007 și își desfășoară activitatea în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, printr-un parteneriat încheiat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Protopopiatul Ortodox Blaj și cu susținerea financiară a sponsorilor și donatorilor. 25 de persoane vârstnice beneficiază zilnic de o masă caldă și de servicii de menaj, consiliere, companie, comunicare, informare și activități culturale, conform Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.