„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Descoperim trecutul pe bicicletă!”, la Nou Român, Avrig
Parohia Nou Român, din Protopopiatul Avrig, judeţul Sibiu, a organizat pentru cei mai tineri dintre credincioşi o excursie la bisericuţa de lemn din Ilimbav. În trecut, această bisericuţă în care s-au rugat străbunicii lor, a fost desfăcută pe bucăţi şi a fost transportată peste dealuri şi montată apoi în mijlocul satului Ilimbav, unde se află şi astăzi.
În urmă cu mai bine de 170 de ani, la anul 1846, credincioşii din satul Nou Român, judeţul Sibiu, ridicau biserica din zid, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Până la acea vreme, ca loc de închinăciune, noienilor le-au slujit două mici bisericuţe de lemn, aşezate la mică distanţa de actualul locaş de cult. Dacă dintr-una din acestea n-a mai ramas decât urma locului unde a fost amplasată, cea de a doua a fost salvată. Pentru că noienii aveau nevoie de bani pentru a duce la bun sfârşit biserica de zid, ei s-au învoit să cedeze această bisericuţă către locuitorii satului Ilimbav, judeţul Sibiu. Biserica a fost desfăcută pe bucăţi, a fost transportată peste dealuri şi montată apoi în mijlocul satului Ilimbav, unde se află şi astăzi.
Un studiu amănunţit ce prezintă pe larg istoria şi arhitectura acestui sfânt locaş de lemn, a fost realizat de lect. dr. Ioan Abrudan de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (Biserica de lemn „Buna Vestire”, din Ilimbav”, în revista Studii Teologice, Sibiu, nr. 3 / 2009).
Puţini dintre noienii de astăzi ştiu că vechea bisericuţa de lemn din Nou Român se află la Ilimbav, şi mai puţini sunt cei care au văzut-o vreodată.
Astfel, Parohia Nou Român a organizat pentru cei mai tineri dintre credincioşii săi o excursie la bisericuţa de lemn din Ilimbav. Şi pentru că printre activităţile promovate de către Centrul Cultural Educaţional „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” se numără şi mișcarea în aer liber, s-a preferat deplasarea pe biciclete. La excursie au participat numeroşi copii din sat, coordonaţi de preoteasa Loredana Ivănuşcă. Plecarea s-a făcut din faţa sfântului locaş de cult, pe traseul Nou Român - Săsău - Chirpăr - Ilimbav şi retur însumând 40 de kilometri.
La Ilimbav gazda a fost preotul Viorel Pîntea care a prezentat biserică de zid, resfinţita de curând, în 2016, apoi grupul a poposit în vechea bisericuţă. Copiii au ascultat cu atenţie numeroasele informaţiile oferite, arătându-se încântaţi de arhitectura sfântului locaş, dar mai ales de minunata pictură interioară care s-a păstrat bine, ţinând cont de vechimea ei.
Bucuroşi că au poposit pentru puţină vreme în biserica în care s-au rugat străbunicii lor, copiii au pornit spre Nou Român.