„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Dezbatere despre abilitățile non-cognitive la adolescenți, la Cluj-Napoca
UNICEF în România și Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca prin Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației au organizat dezbaterea „Abilități non-cognitive la adolescenți”. La eveniment au fost prezenţi reprezentanții facultăților de psihologie din Cluj-Napoca, București, Iași Timișoara, Oradea, Brașov și Sibiu, reprezentați ai Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională (Cluj, Maramureş etc.), ai Casei Corpului Didactic, precum și alți practicieni.
Evenimentul a avut loc în contextul recomandărilor studiului realizat de către UNICEF și Asociația ROI în anul 2016. Concluziile studiului au reliefat importanța dezvoltării unor programe de intervenţie care să vizeze formarea profesioniştilor din toate sectoarele (cadre didactice, cadre sanitare şi asistenți sociali) pe teme legate de abilitățile non-cognitive, printr-o actualizare a ofertei de formare inițială.
Ca urmare a acestor recomandări, UBB și UNICEF în România au dezvoltat un parteneriat în vederea derulării unui proiect. Astfel, experți din cadrul Departamentului de psihologie al UBB au asumat reconsiderarea curriculei de formare inițială a studenților la psihologie și a masteranzilor înscriși la programele destinate formării consilierilor școlari astfel încât să rezulte un accent explicit asupra strategiilor de dezvoltare a abilităților non-cognitive la copii și adolescenți. Prin proiect se urmărește, atât identificarea existenței unor componente curriculare care vizează dezvoltarea abilitaților non-cognitive în planurile de învățămănt ale altor universități cât și explorarea posibilității de extindere a unor astfel de practici la nivelul tuturor facultăților de psihologie din țară. Cele mai recente cercetări psihologice și experiența practică a consilierilor au evidențiat importanța abilităților non-cognitive și a rezilienței în dezvoltarea copiilor, inclusiv a adolescenților. Abilitățile non-cognitive sunt competențe care pot fi dezvoltate, având un rol important în ajutarea adolescenților să reușească în viață și pentru a evita comportamentele la risc.
Printre abilitățile non-cognitive cele mai utile adolescenților menționăm: optimismul, motivația, auto-control, perseverența, integritatea și curiozitatea. Reziliența este definită ca fiind capacitatea unei persoane de a depăși situațiile dificile. Totodată, abilitățile non-cognitive au potențialul de a îmbunătăți performanțele școlare ale adolescenților, de creștere a nivelului de integrare socială și bunăstare a tinerilor, în special a celor proveniți din medii defavorizate.
Rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a subliniat importanța implicării psihologilor și a consilierilor școlari în dezvoltarea unor programe care să susțină dezvoltarea abilităților non-cognitive la adolescenți. Aceste inițiative susțin o dezvoltare armonioasă a tinerilor, prin completarea competențelor într-un domeniu specific cu ajutorul interacțiunii umane.
În opinia UNICEF în România, programele destinate copiilor și adolescenților trebuie să includă și dezvoltarea inteligenței emoționale și a abilităților non-cognitive. Astfel, adolescenții pot evita comportamentele la risc, precum consumul de alcool, tutun. Profesioniștii din domeniile psihologie și științe ale educației, în special consilierii școlari, pot sprijini adolescenții, îndeosebi pe cei mai vulnerabili, să își dezvolte aceste abilități.
Numărul crescut de universități care, prin experți și decidenți, au participat la această primă întâlnire de lucru pentru a identifica potențialele modalități de îmbunătățire și îmbogățire a curriculei de formare pentru consilierii școlari reprezintă un indicator al interesului față de importanța abilităților non-cognitive la copii și adolescenți.
Participanții la această dezbatere au fost de acord că este necesară o reconsiderare a curriculumului de formare universitară, inițială și continuă, a consilierilor școlari, astfel încât acesta să includă explicit conținuturi și strategii de dezvoltare a abilităților non-cognitive. Eficiența oricăror programe de intervenție, fie preventivă, fie curativă, atunci când ele se adresează adolescenților, este sensibil dependentă de nivelul de expertiză a consilierilor școlari, de calitatea competențelor acestora sunt însă responsabile cadrele didactice universitare care i-au format.
La eveniment au fost prezenţi reprezentanții facultăților de psihologie din Cluj-Napoca, București, Iași Timișoara, Oradea, Brașov și Sibiu, reprezentanți ai Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională (Cluj, Maramureş etc), ai Casei Corpului Didactic, precum și alți practicieni, conform unui comunicat al UBB.