„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Dezbatere despre identitate, în cadrul „Zilelor Credinței și Culturii”, la Deva
Marți, 26 iunie, în prezența Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, a avut loc la Sala Șemineului a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, în cea de-a doua seară a „Zilelor Credinței și Culturii” la Deva, ediția a V-a, un dialog-dezbatere între părintele Radu Trifon, consilier eparhial pentru probleme de învățământ și activități cu tineretul al eparhiei Devei și Hunedoarei și jurnalista Sanda Nicola, autoarea volumului „Carte de identitate”.
Dialogul a abordat tema „Identitatea – între tradiție și modernitate”. „Identitatea fiecăruia e definită atât de datele genetice, de apartenența prin naștere la o familie, la o națiune și la o religie, cât și de influențele mediului social, cultural și profesional în care ne trăim viața. Însă, mai presus de orice influențe genetice sau de mediu, pentru creștini identitatea este dată în primul rând de legătura personală cu Hristos, care se realizează în Biserică, prin Sfintele Taine, prin relația personal-duhovnicească cu preotul duhovnic. Omul este destinat veșniciei, este chemat la a fi cetățean al Raiului, însă acest destin se împlinește prin familie, neam, națiune și lume în integralitatea ei. Despre toate acestea s-a vorbit într-o atmosferă deschisă, sinceră și captivantă, mai ales pentru publicul tânăr, venit să se întâlnească cu Sanda Nicola, autoarea volumului de succes «Carte de identitate»”, conform organizatorilor.
Dialogul a fost completat de tinerii interpreți din Deva, Ana Anuțoiu (finalistă a spectacolului-concurs „Vedeta populară”) și Ioan Lazăr Trifon, care au interpretat câteva piese muzicale contemporane referitoare la tematica identității, acompaniați la pian de părintele Radu Trifon.
În cadrul „Zilelor Credinței și Culturii la Deva”, ediția a V-a, manifestările au continuat miercuri, 27 iunie, la sala Teatrului de Artă din Deva, cu spectacolul de teatru cu piesa „Ziditori ai Marii Uniri”, susținut de compania de teatru CIVIC ART CVM din București.
Azi, 28 iunie, începând cu ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva are loc un concert extraordinar intitulat „Un secol de dor”, dedicat Centenarului Marii Uniri. Concertul va fi susținut de rapsodul Grigore Leșe și invitații săi.
Mâine, 29 iunie, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, începând cu ora 9:00, la Catedrala Episcopală din Deva se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia. De asemenea, tot mâine, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” va avea loc conferința Credința și Biserica românilor din Transilvania – repere ale identității românești, susținută de către academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.