„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Drapelul de luptă al lui Avram Iancu, expus la Cluj-Napoca
Drapelul de luptă al unei legiuni conduse de Avram Iancu în timpul Revoluției din anii 1848-1849 se află expus într-o vitrină de sticlă, pentru o perioadă de o lună de zile, în Piaţa „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, pentru a putea fi văzut de clujeni. Drapelul a fost purtat prin mai multe localităţi din Apuseni şi va fi expus şi în alte oraşe din ţară.
Ceremonialul de amplasare a drapelului de luptă a avut loc sâmbătă, 9 aprilie, în Piața „Avram Iancu”, în fața statuii celui supranumit Crăişorul Munţilor. Manifestarea a început cu intonarea Imnului naţional, apoi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat o slujbă de Te-Deum, în faţa oficialităţilor şi a celor prezenţi la eveniment.
IPS Mitropolit Andrei a vorbit celor prezenţi despre moștenirea pe care Avram Iancu a lăsat-o, îndemnându-i pe cei aflaţi în funcţii de conducere să-i urmeze exemplul și să lupte pentru fericirea națiunii.
„Pe bună dreptate, cu privire la Avram Iancu, s-a spus că poporul l-a primit ca pe un mântuitor şi l-a înconjurat cu dragoste ca pe un părinte, l-a ascultat ca pe un împărat şi l-a cinstit ca pe un sfânt. În ce priveşte moştenirea pe care ne-a lăsat-o, Crăişorul munţilor, Avram Iancu, eu vă pun la suflet o singură maximă, care ar fi de neapărată trebuinţă celor care doresc să îşi însuşească misiuni de răspundere în ţara aceasta: «Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită». Un popor niciodată nu a trecut în legendă şi nu a înconjurat cu aoreola sfinţeniei nici pe un tiran nici pe un demagog, nici pe cel încântat de sine însuşi, ci pe cel ce l-a reprezentat, a fost plin de dragoste şi de dezinteres şi jertfitor pentru semenii săi”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Au urmat, apoi, discursuri susţinute de istorici care au prezentat viaţa şi activitate lui Avram Iancu.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a menţionat că expunerea drapelului de luptă al lui Avram Iancu în centrul municipiului Cluj-Napoca are rolul de a le arăta românilor că au toate motivele de a se mândri cu ţara şi înaintaşii lor: „A ne preţui înaintaşii, a ne preţui tradiţiile, eroii naţionali este un act de patriotism, un patriotism adevărat, care trebuie să menţină, şi în secolele care vor urma, viu spiritul românismului şi al naţiunii române”.
Prof. Victor Bercea, preşedintele societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu” a precizat că expunerea acestui drapel la Cluj-Napoca este un prilej pentru clujeni de a afla mai multe informaţii despre perioada istorică din care face parte drapelul, de a afla mai multe despre istoria românilor.