„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Duminica a V-a din Postul Sfintelor Paşti
În Duminica a V-a din Postul Mare credincioşii au fost îndemnaţi să urmeze exemplul Mântuitorului Iisus Hristos, aşa cum arată pericopele evanghelice ale Duminicii: „Care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că şi Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi”.
Municipiul Brad din județul Hunedoara a îmbrăcat haine de sărbătoare în cea de a V-a Duminică a Postului Mare. La invitația Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Mare Muceniță Varvara” a Parohiei Brad III, au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Construcția locaşului de cult a început în anul 2007 şi s-a încheiat după nouă ani de muncă asiduă a parohului Gheorghe Stan, a credincioșilor din parohie și a altor credincioşi. Biserica este închinată Sfântului Ierarh Nicolae și Sfintei Mare Mucenițe Varvara, ocrotitoarea minerilor, orașul Brad fiind până nu demult un punct de referință în industria mineritului românesc.
În cuvântul de învățătură rostit cu prilejul târnosirii bisericii, IPS Mitropolit Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, le-a explicat numeroșilor credincioși prezenți simbolistica slujbei de târnosire a bisericilor ortodoxe, punând accent mai ales pe faptul că, odată sfințită, biserica este închinată lui Hristos și proclamată ca spațiu de liturghisire și de sfințire a credincioșilor, prin săvârșirea Sfintelor Slujbe și a Sfintelor Taine.
După slujba de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie oficiată de către cei trei arhierei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în prezența mulțimii de credincioși.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, a amintit despre urcușul duhovnicesc spre luminatul praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos, prezentând credincioşilor însemnătatea fiecărei duminici din timpul Postului Mare, cu precizări mai extinse despre viața și nevoința Sfintei Maria Egipteanca, prăznuită de către Biserica dreptmăritoare în a V-a Duminică a Postului Mare.
Apreciere pentru implicare în viaţa Bisericii
La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, PS Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit hirotesia întru iconom stavrofor a parohului Gheorghe Stan, felicitându-l, astfel, pentru activitatea sa pastoral-misionară bogată în cadrul parohiei. În semn de recunoștință, părintele Gheorghe Stan a primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu distincţia „Crucea şaguniană” pentru clerici.
PS Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor prezenți, autorităților centrale şi locale și i-a îndemnat pe credincioși să urmeze Biserica lui Hristos, participând în mod activ la viața acesteia, spre a primi cu bucurie luminatul praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos.
De asemenea, PS Episcop Gurie a înmânat, la propunerea parohului, mai multe gramate de mulțumire celor care s-au implicat în lucrările de construcție a noii biserici din orașul Brad.
La finalul slujbei, la propunerea consiliului local al orașului Brad, în frunte cu primarul Florin Cazacu, IPS Arhiepsicop şi Mitropolit Laurențiu a fost desemnat „Cetățean de onoare” al municipiului Brad, pentru „chibzuita și înțeleapta arhipăstorire a clericilor și credincioșilor ardeleni, pentru bogata activitate pastoral-misionară întreprinsă în ogorul bisericii noastre dreptmăritoare și pentru deosebita lucrare de cercetare și de formare depusă în cuprinsul teologiei românești și internaționale”.
La rândul său, Florin Cazacu, primarul orașului Brad, a primit distincţia „Crucea șaguniană” pentru mireni oferită de IPS Mitropolit Laurenţiu. Primarul Florin Cazacu a mai oferit plachete de excelență PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, protopopului de Brad, Ioan Diniș și parohului Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Mare Muceniță Varvara”, Gheorghe Stan.
Sfinţire în Parohia Sic, Protopopiatul Gherla
Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Parohia Sic, Protopopiatul Gherla, veche de peste 250 de ani, a fost resfințită în Duminica a V-a din Postul Sfintelor Paşti, de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Sute de credincioși din localitatea Sic și din satele din împrejurimi au luat parte la slujbă și la Sfânta Liturghie, oficiată în sobor de 20 preoți. Spre finalul Sfintei Liturghii un număr impresionant de copii şi adulți s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
„Atunci când într-o comunitate mică cum este aici s-a reuşit restaurarea unei biserici străvechi, mărturie a faptului că moşii şi strămoşii noştri s-au rugat aici, atunci când, cu o mână de oameni, părintele Anchidim Fetinca, a reuşit să pună atât de frumos lucrurile la punct, este mare lucru (…) Biserica străbună restaurată mărturiseşte că aici multe veacuri înaintaşii noştri s-au rugat”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a amintit credincioşilor despre rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, prin care acesta Îi cerea lui Dumnezeu, între altele, să nu îi dea duhul iubirii de stăpânire. Contrar Sfântului Efrem Sirul, aşa cum a arătat IPS Mitropolit Andrei, în Evanghelia Duminicii, apar cei doi apostoli, Iacov şi Ioan care au cerut Mântuitorului: „Dă-ne nouă să şedem unul de-a dreapta Ta, şi altul de-a stânga Ta, întru slava Ta”. Dar Iisus le-a răspuns: „Nu ştiţi ce cereţi! Puteţi să beţi paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezaţi cu botezul cu care Mă botez Eu? Iar ei I-au zis: Putem. Şi Iisus le-a zis: Paharul pe care Eu îl beau îl veţi bea, şi cu botezul cu care Eu mă botez vă veţi boteza. Dar a şedea de-a dreapta Mea, sau de-a stânga Mea, nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit. Şi auzind cei zece, au început a se mânia pe Iacov şi pe Ioan”.
IPS Mitropolit Andrei a spus că, atunci, Mântuitorul Iisus Hristos „vrând să îi tămăduiască pe cei doi şi, de fapt, pe toţi cei ce-L ascultau, de duhul iubirii de stăpânire, le-a zis «care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că şi Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi» (Marcu 10, 32-45). Exemplul absolut este Domnul Iisus Hristos, care a venit să ne mântuiască şi care s-a făcut slugă tuturor”.
Biserica din localitatea Sic, care a trecut prin ample procese de restaurare şi consolidare, are o deosebită valoare istorică, fiind şi singura din Protopopiatul Gherla închinată Sfântului Ierarh Gură de Aur, a spus protopopul Paul Iulian Isip.
La final, IPS Mitropolit Andrei i-a acordat preotului slujitor Anchidim Fetinca rangul de iconom, iar ctitorului Marius Petean și constructorului Alexandru Nagy le-a oferit ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”. De asemenea, au fost oferite „Diplome de aleasă cinstire” celor care au ajutat la reabilitarea bisericii din Sic.
Sărbătoare în Parohia Livezile, Aiud
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de la Livezile, Protopopiatul Aiud, unde a oficiat slujba de binecuvântare a noului locaş de cult şi a iconostasului, apoi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.
La Livezile se află două biserici, una monument istoric, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din secolul al XVII-lea, anul 1611, iar cea nouă aflată sub ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, la care s-a pus piatra de temelie în anul 2008, aflată acum la stadiul de pictură.
Pentru implicarea în viaţa parohiei a pr. Ioan Bogdan care este şi protopop al Aiudului, IPS Arhiepiscop Irineu i-a acordat rangul bisericesc de iconom-stavrofor. Octaviu Daniel Irimie, primarul comunei Livezile, a primit Ordinul „Credinţă şi Unire” al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, iar ceilalţi binefăcători au primit „Diplome de aleasă cinstire”.
Bucurii duhovnicești la Mănăstirea Izbuc, Oradea
Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a așezat spre închinare în noua biserică mare a Mănăstirii Izbuc racla confecționată recent la Atelierele Patriarhiei de la Mănăstirea Pasărea, în care a fost pus un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Tămăduitorul și Făcătorul de Minuni. Vineri, 15 aprilie, această raclă a primit și înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin slujba de sfințire a raclei, oficiată de Patriarhul României în paraclisul istoric cu hramul „Sfântul Gheorghe” de la Reședința Patriarhală, fiind așezată în ea părticica din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ce se afla de mai multă vreme în tezaurul mănăstirii Izbuc.
În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, PS Episcop Sofronie a condus procesiunea până la biserica mare a mănăstirii, unde a fost așezată spre închinare, alături de celelalte odoare sfinte, în prezența obștii așezământului monahal și a numeroși pelerini. A urmat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, săvârșită de PS Episcop Sofronie, împreună cu un sobor impresionant, în biserica nouă cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic” și „Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina”.
Ierarhul a subliniat, în cuvântul de învăţătură, importanța pocăinţei în urcușul duhovnicesc al fiecărui dreptmăritor creștin spre Împărăția cerurilor. Între modelele oferite de Biserică este şi Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca: „Viața Sfintei Maria Egipteanca este bună de citit pentru fiecare suflet credincios care dorește să afle cum lucrează harul lui Dumnezeu și mila Celui Atotputernic în omul care vrea să se îndrepteze și să iasă din robia păcatului. Și pentru că lumea în care noi trăim este o lume din ce în ce mai înstrăinată de Dumnezeu și de frumusețea viețuirii după voia lui Dumnezeu, exemplul Sfintei Maria Egipteanca este cu atât mai actual”, a arătat ierarhul.
La momentul chinonicului, un grup de credincioși din Parohia Rontău, Protopopiatul Oradea, veniți în pelerinaj la Mănăstirea Izbuc împreună cu parohul lor, Virgiliu Bocșan, a interpretat mai multe cântări specifice perioadei Postului Mare.
La încheierea Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat slujba Parastastului pentru pomenirea ierarhilor care au ctitorit Mănăstirea Izbuc, a egumenilor și stareților mănăstirii, dar și a ctitorilor și binefăcătorilor așezământului monahal, trecuți la cele veșnice.
Arhim. Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Episcopia Oradiei și stareţul Mănăstirii Izbuc, a menţionat bucuriile duhovnicești revărsate asupra Mănăstirii Izbuc, atât prin intrarea, în sâmbăta dinaintea Duminicii Sfintei Cruci, 2 aprilie 2016, în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc a unui fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci, fragment ce a fost așezat într-o icoană special pregătită să adăpostească acest odor sfânt și care este pusă spre închinare în noua biserică, cât și prin așezarea în noul sfânt lăcaș a raclei ce adăpostește un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina.
Arhim. Mihail Tărău a adresat alese mulțumiri PF Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru că a binevoit să sfințească racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, și PS Episcop Sofronie pentru binecuvântarea oferită de a participa, la Sfânta Patriarhie, la slujba de sfințire a raclei, precum și pentru prezența la momentul așezării raclei în noua biserică mare a mănăstirii, ce s-a ridicat în ultimii ani la inițiativa, cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfinției Sale.
La final, PS Episcop Sofronie a subliniat importanţa și necesitatea construirii de noi catedrale și biserici, în special în Transilvania, dar și în întreaga țară, potrivită cu demnitatea neamului românesc, aceea de ctitor de lăcașuri sfinte, atât la București, în capitala României, Catedrala Mântuirii Neamului, o catedrală-simbol pentru poporul român, dar și în alte reședințe de județ, cum este noua Catedrală Episcopală din Oradea, precum și la mănăstiri și parohii, așa cum s-a construit noua biserică de la Mănăstirea Izbuc și cum se zidesc noi biserici în multe alte locuri din Eparhia Oradiei.
Liturghie arhierească pe Valea Izei
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” - Săcel I, de pe Valea Izei, unde este paroh Dumitru Iuga. Câteva mii de credincioşi de pe Valea Izei şi Valea Vişeului, adunaţi în curtea bisericii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de Vară. Din sobor au făcut parte: Mihai Chira, protopopul de Vişeu, şi stareţi şi parohi de la mănăstirile şi parohiile din zonă. În timpul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Sorin Şteţco a fost hirotonit întru preot, ca misionar pentru Protopopiatul Vişeu.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Ioan Mihali. Au mai interpretat pricesne Maria Grad şi corul de copii al Şcolii Gimnaziale, dirijat de Gheorghe Grad, director Liliana Mihali. La Sfânta Liturghie au asistat şi oficialităţi judeţene şi locale.
În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul, a precizat că Împărăţia pe care o va întemeia Mântuitorul este a sufletelor şi a oamenilor, nu a puterii lumeşti şi pământeşti: „Soluţia pentru lumea în care trăim este întoarcerea la Evanghelie, dar lumea în care trăim nu-L mai vrea pe Hristos, Îl respinge, pentru că deranjează. Deranjează pentru că logica lumii de astăzi este asupritoare, dominantă şi terorizantă. Se spune că trăim în democraţie. Fără Dumnezeu nu există aşa ceva. Democraţia s-a născut în Biserică, aceea a fost democraţia adevărată. Dacă n-avem mesajul Evangheliei, rătăcim. Singura poruncă dată de Iisus Hristos a fost iubirea. Hristos este prietenul tinerilor de azi, dar ei sunt acum duşi într-o direcţie greşită, care îi va costa. Pentru aceasta să nu culpabilizăm tinerii, ci pe cei din spatele lor şi de lângă ei: părinţi, societatea, toţi suntem răspunzători de educaţia tinerilor. Familia este relativizată şi toate valorile creştine deranjează. Iisus Hristos este soluţia pentru toate, şi-i aşteaptă pe tineri”.
Tot în această zi, duminică 17 aprilie, PS Iustin Sigheteanul a împlinit 22 de ani de când a fost urcat în treapta arhieriei, moment sărbătorit de cei prezenţi.
Parohia din Săcel, prin parohul Dumitru Iuga, a pregătit, cu această ocazie, 174 de pachete pentru copiii asistaţi la o casă de copii din Vişeu de Sus, în cadrul programului „Să oferim în dar din darul lui Dumnezeu”, care funcţionează din 2008. În acest timp credincioşii din parohie au donat peste 150 tone de alimente pentru cei nevoiaşi, cu sprijinul preoţilor Vasile Cupşinar şi Ioan Zubaşcu Macovei, parohi în Săcel.
PS Iustin Sigheteanul i-a acordat parohului Dumitru Iuga distincţia de stavrofor, şi diplome de vrednicie Consiliului Parohial, Comitetul Parohial, Corul bisericii, Consiliul Local, binefăcători ai sfântului locaş.