„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, numeroşi pelerini au participat la slujbele arhiereşti săvârşite cu ocazia hramurilor sau la cele prilejuite de târnosiri şi binecuvântări. Ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să se înnoiască lăuntric, să renunţe la lucrurile trecătoare ale lumii şi să se apropie de Mântuitorul Iisus Hristos care s-a jertfit pentru păcatele omenirii.
Numeroşi pelerini au participat în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la altarul de vară al Mănăstirii Sădinca, judeţul Sibiu. Obştea mănăstirii condusă de protosinghelul David Stoica a serbat anticipat hramul aşezământului monahal, iar credincioşii din satele învecinate, din Sibiu şi chiar de mai departe au venit la Sădinca pentru a se ruga şi a primi binecuvântare arhierească. În soborul slujitor s-au aflat secretarul eparhial din Arhiepiscopia Sibiului, părintele Cristian Vaida, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, preoţi de la parohiile apropiate şi din Sibiu. Între oaspeţii veniţi la sărbătoarea mănăstirii, îi amintim pe primarul Sibiului, Astrid Fodor, primarul comunei Loamneş, Maria Greavu şi alte oficialităţi.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre sărbătoarea din 14 septembrie, despre înţelesurile duhovniceşti al Sfintei Cruci şi despre harul primit de credincioşii care se aşează sub ocrotirea acesteia.
„Când vorbim despre Cruce, comemorăm un eveniment istoric. Sfânta Elena, mama împăratului Constantin, care a dat libertate creştinismului, a mers la Ierusalim ca să caute Crucea Mântuitorului. După 300 de ani, ea fusese acoperită, îngropată, şi săpând a găsit locul unde au fost îngropate cele trei cruci. Le-a scos pe toate, dar după atâta vreme nu se deosebeau între ele. Atunci, Patriarhul Macarie a pus aceste trei cruci la o probă cerească. De ele a fost atins un mort şi când s-a atins de Sfânta Cruce, a înviat. De atunci, lemnul Sfintei Cruci a fost înălţat spre binecuvântarea credincioşilor şi pe sub umbra Crucii treceau toţi cei care voiau să primească ocrotirea cerului. Vă amintesc aici de un eveniment pe care îl serbăm în timpul Postului Mare. Una dintre fiinţele cele mai frumoase din acea vreme, Maria Egipteanca, mergea să se închine la Ierusalim şi credea că totul se produce în această lume şi totul se reduce la bucurii şi plăceri lumeşti. Cu toate păcatele ei, mergea spre Biserica Învierii şi, voind să intre şi ea unde era înălţată Sfânta Cruce, deşi porţile erau deschise, s-a lovit de un zid. A încercat şi a doua oară, crezând că e vreo neputinţă şi a încercat şi a treia oară şi văzând că este respinsă a plâns amar, s-a convertit, s-a căit în sine atât de puternic şi a făcut o făgăduinţă în faţa icoanei Maicii Domului. A mers în pustie să plătească toate acestea pentru că a avut îngăduinţă. Îndată ce s-a deschis lui Dumnezeu, a putut să intre şi să se închine Sfintei Cruci. Această istorioară ne arată cât de importantă este lucrarea lui Dumnezeu şi prin acest semn, pentru că Sfânta Cruce a fost sfinţită prin sângele Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La final, ierarhul a oferit acte de ctitorire familiei Dorel-Ioan şi Diana Marcu Vulcu, precum şi Elenei Hînsa. Ierarhul le-a mulţumit pentru jertfa lor făcută spre slava lui Dumnezeu şi pentru a ridica la Sădinca, un sat părăsit, o minunată mănăstire. Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire al stareţului David Stoica. Părintele stareţ a oferit mai apoi daruri ierarhului şi oaspeţilor, mulţumind tuturor pelerinilor pentru dragostea faţă de acest aşezământ monahal din Arhiepiscopia Sibiului.
Sfinţire la Şopteriu, Bistriţa
Credincioșii din Parohia Şopteriu, Protopopiatul Bistrița, au avut parte în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci de o sărbătoare aleasă. După mai bine de 200 de ani, biserica din localitate, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost sfințită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, la care au luat parte mii de credincioși. Din sobor a făcut parte și protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican.
„Înaltpreasfințitul Andrei a făcut ca această zi să fie ca una de Paști, de bucurie, de lumină, pentru că miile de credincioși veniți din satele Câmpiei Transilvaniei au participat la o slujbă în premieră, în sensul că de 200 de ani n-a mai fost aici niciun arhiereu”, a precizat părintele protopop.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei, pornind de la pericopa Evanghelică despre întâlnirea lui Iisus cu Nicodim, i-a îndemnat pe cei prezenți să se reînnoiască, să se schimbe și, din buni, să devină mai buni cu semenii și mai aproape de Dumnezeu.
La finalul slujbei, ierarhul i-a acordat parohului Leon Oltean distincția de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu. Totodată, primarului din Urmeniș, Dumitru Tomșa, i-a fost înmânată o diplomă de aleasă cinstire. Diplome au primit și membrii consiliului și comitetului parohial din Șopteriu.
Biserica de lemn din Șopteriu, comuna Urmeniș, județul Bistrița-Năsăud, datează din secolul al XVIII-lea. Biserica a fost reparată și consolidată în mai multe rânduri. De asemenea, a fost renovată clopotnița și a fost construit, pe locul fostei mănăstiri din zonă, un altar de vară, unde se slujește Sfânta Liturghie în fiecare an cu ocazia hramului bisericii, dar și al vechii mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului”. În ultimii ani, parohul Leon Oltean cu sprijinul enoriașilor și al primăriei Urmeniș, a efectuat numeroase restaurări în ce privește atât interiorul bisericii cât și reconsolidarea fundației acesteia.
„Deoarece biserica nu a avut o fundație, iar construcția fiind din lemn, a fost necesar să restaurăm și să consolidăm atât exteriorul cât și interiorul locașului de cult. Astfel, s-a turnat o fundație nouă, s-au tencuit pereții exteriori și s-au zugrăvit. De asemenea, a fost nevoie de reconstruirea pridvorului. Interiorul bisericii a necesitat lucrări de înlocuire a boltei, care era din lemn, iar pereții s-au retencuit. În anul 2012 s-a pictat pentru prima dată întreaga biserică”, a declarat parohul Leon Oltean. Locașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a deținut o serie de cărți vechi de cult, scrise cu litere chirilice. Printre acestea se numără Evanghelia tipărită la București, în anul 1722, în timpul lui Nicolae Mavrocordat, și Penticostarion, tipărit la Blaj, în anul 1768, în timpul Împărătesei Maria Tereza. Cărțile au fost predate Muzeul Județean Bistrița, unde se găsesc și astăzi.
Liturghie arhierească în Brăteşti, Tinca
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Brăteşti, Protopopiatul Tinca, unde a săvârşit Sfânta Liturghie şi asfinţit o nouă troiţă. Credincioşii din Brăteşti purtând frumoase şi vechi straie populare din Bihor l-au întâmpinat pe ierarh. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită în altarul de vară al parohiei, în prezenţa oficialităţilor locale şi centrale şi a numeroşi invitaţi, între care şi membrii din comitetul de conducere al Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor, în frunte cu prof. univ. dr. Sorin Curilă, preşedintele filialei.
După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, PS Episcop Sofronie a rostit o predică în care a vorbit celor prezenţi despre învăţăturile duhovniceşti ce reies din fragmentul scripturistic, având ca punct de pornire cuvintele din finalul pericopei, „n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască prin El lumea”.
„Din pericopa Apostolului zilei am auzit că mântuirea este o realitate lăuntrică, adusă nouă de Domnul nostru Iisus Hristos, ce a venit în lume prin jertfa pe Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea spune Apostolul neamurilor, Marele Pavel, comparându-se cu ceilalţi iudei care împlineau Legea, dar nu credeau în Hristos, şi se lăudau pentru credinţa lor prin semnul exterior al tăierii împrejur după trup, că lauda lui, paradoxal pentru toată lumea, este Crucea lui Hristos, «iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos» (Galateni 6, 14)” a spus PS Sofronie, care a adăugat apoi: „Crucea Domnului este, aşadar, prilejul şi pricina de laudă pentru creştinul adevărat. Crucea, care înseamnă şi mântuire, dar mai presus de toate înseamnă jertfă, înseamnă sacrificiu, înseamnă renunţarea la lumea cea veche şi păcătoasă, pentru că Sfântul Apostol Pavel, deşi se referă direct şi concret la Sfânta Cruce a Domnului Hristos, vorbeşte despre cruce ca o realitate lăuntrică, duhovnicească a omului credincios, ca o însuşire a crucii, ca o luare şi purtare a crucii până la o asemenea măsură încât, spune Sfântul Apostol Pavel, prin cruce lumea întreagă «este răstignită pentru mine şi eu sunt răstignit pentru lume». Aceasta înseamnă că noi, creştinii, suntem chemaţi să ne însuşim Crucea Domnului în sensul propriei noastre răstigniri. Pe de o parte, să vedem lumea cu toate bunătăţile ei ca răstignită pentru noi, nu interzisă, ci în stare de jertfă, în stare de sacrificiu, şi cu multă evlavie şi sfială să ne apropiem de ceea ce lumea ne oferă, iar pe de altă parte, să ne răstignim pentru lume, adică a ne pironi pe cruce păcatele şi patimile noastre, a renunţa la tot ceea ce ne duce la întuneric şi la moarte, răstignind pe crucea pe care trebuie să o purtăm cu toţii tot ceea ce ne separă pe noi de Hristos Domnul, pentru ca Hristos să crească în noi, cu slava Învierii Sale”.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit pe diaconul Nicolae Muntean întru preot pe seama Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Bicăcel, Protopopiatul Tinca. La finalul Sfintei Liturghii, noul hirotonit a primit şi hirotesia întru duhovnic. Ierarhul a oficiat, apoi, sfinţirea unei noi troiţe ridicate în imediata vecinătate a bisericii, la intrarea în cimitirul parohial.
Protopopul Tincăi, Vasile Popa, a adresat, în numele credincioşilor Parohiei Brăteşti şi al tuturor preoţilor din cadrul Protopopiatului Tinca, un cuvânt de mulţumire ierarhului.
PS Sofronie a înmânat diplome de apreciere pentru credincioşii care s-au implicat activ şi au sprijinit constant Parohia Brăteşti, iar la final a felicitat pe paroh şi pe credincioşi pentru jertfelnicia de care dau dovadă în apărarea credinţei strămoşeşti şi în mărturisirea acesteia în vechea vatră de dăinuire românească de la Brăteşti. Ierarhul a urat tuturor copiilor care încep un nou an şcolar, mult succes la învăţătură, subliniind importanţa şcolii pentru creşterea duhovnicească şi intelectuală a tinerilor.
Parohia Brăteşti este o mică comunitate ortodoxă formată din 40 de familii. În ultimii ani, viaţa bisericească din această parohie a renăscut prin purtarea de grijă a parohului Călin Ovidiu Popa, secretar al Protopopiatului Tinca, şi care desfăşoară o intensă activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească. Astfel, între anii 2007-2010, prin jertfa bunilor credincioşi, biserica parohială de lemn, monument istoric, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost restaurată conform normelor legale în vigoare, redobândindu-şi strălucirea de altădată şi reintrând în circuitul monumentelor istorice din judeţul Bihor. În curtea bisericii a fost ridicat un altar de vară din lemn, a fost construit un lumânărar din piatră şi o fântână tradiţională din Bihor. De asemenea, la intrare a fost montată o veche poartă de lemn din Maramureş şi a fost ridicată o troiţă din lemn, sculptată în stil maramureşean, întregul perimetru fiind pavat cu piatră şi înconjurat cu un gard din lemn de brad roşu.
Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Brăteşti a fost ridicată în anul 1738 în localitatea Sitani, judeţul Bihor, fiind adusă la Brăteşti în anul 1977, cu binecuvântarea Episcopului Vasile Coman al Oradiei, pentru a fi salvată de la distrugere deoarece din anul 1942, după ce a fost sfinţită biserica de zid din Sitani, cea de lemn a fost lăsată treptat în părăsire.
Sărbătorile naţionale de la Ţebea
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au participat la Sărbătorile naționale de la Țebea prilejuite de comemorarea trecerii la cele veșnice a eroului național Avram Iancu, săvârșind Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Țebea, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.
După Sfânta Liturghie a urmat slujba Parastasului la mormântul eroului național Avram Iancu, săvârșită de către cei trei ierarhi alături soborul de preoți și diaconi și în prezența a numeroase oficialități și per-sonalități venite să ia parte la acest eveniment de renume național.
În cuvântul de învățătură rostit după slujba Parastasului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, le-a vorbit celor prezenți despre idealul de secole al poporului român de a-și apăra dreapta credință și patria străbună, îndemnându-i pe toți să ia aminte la cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Evrei, capitolul 13, versetul 7: „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”.
Eroul național, Avram Iancu, cel care a fost comemorat la 143 de ani de la trecerea la cele veșnice, a mai amintit ierarhul, este un model de urmat și un reper bine clădit în istoria poporului român și în viața Bisericii Ortodoxe de pe aceste meleaguri.
Manifestările „Sărbătorilor naționale” de la Țebea au continuat apoi cu depunerea de coroane la mormântul lui Avram Iancu din partea a numeroase instituții ale statului, continuând cu un festival de muzică populară adresat tuturor celor prezenți la acest eveniment de comemorare a eroului nostru național, Avram Iancu.
Liturghie arhierească la Zalău
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cartierului zălăuan Dumbrava Nord, prilej cu care a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului”. Alături de ierarh s-au aflat preoţii slujitori la această biserică, parohul Ion Ardelean, Vasile Brete și Gheorghe Ghiuruțan, alături de credincioșii acestei parohii.
La finalul Sfintei Liturghii, pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, PS Episcop Petroniu i-a acordat parohului Ion Ardelean distincţia „Crucea Sălăjană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului.
Părintele Ion Ardelean este slujitor al Bisericii de peste 30 de ani, fiind hirotonit preot în anul 1985. Începând cu anul 2002 a fost transferat la Parohia “Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, moment în care a preluat lucrările de zidire a bisericii. Din anul 2009, părintele ocupă și funcția de consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Piatra de temelie a Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000. În Joia Mare din primăvara acestui an s-a slujit pentru prima dată în biserica propriu-zisă, PS Episcop Petroniu binecuvântând cu această ocazie lucrările săvârșite la locașul de cult. Până în acel moment slujbele bisericești s-au săvârșit în demisolul bisericii. În prezent se lucrează la tencuirea exterioară a bisericii, iar în interior, locașul de cult este pregătit pentru a fi pictat.
Târnosire la Chiuzbaia, Maramureş
Duminica 13 septembrie, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica Mănăstirii ,,Naşterea Maicii Domnului” din Chiuzbaia, judeţul Baia Mare, în urma extinderii, picturii noi şi reorganizării Sfântului Altar. Apoi, PS Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură. La sfârşitul Sfintei Liturghii, protosinghelul Varlaam a primit Gramata Episcopală în semn de înaltă apreciere, iar binefăcătorii care au contribuit la finalizarea lucrărilor au primit diplome de vrednicie.