În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul
În duminica a patra din Postul Mare, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, credincioșii au fost îndemnați de ierarhi să intensifice rugăciunea care, alături de post, sunt mijloace de însănătoșire a sufletului. De asemenea, credincioșii au aflat, cum, prin renunțarea la patimi pot să urce duhovnicește, pentru a se apropia cât mai mult de Dumnezeu.
În duminica a patra din Postul Mare, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Grigorescu. Din sobor au făcut parte pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, protopopul de Cluj II, Gheorghe Braica, parohul Cristian Beldiman și preotul slujitor Nicu Dumitrașcu, precum și preoții de la parohiile din vecinătate.
În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit credincioșilor despre urcușul duhovnicesc al postului, către marea sărbătoare a Învierii Domnului, referindu-se în mod deosebit la post și rugăciune ca mijloace de însănătoșire sufletească. La final, ierarhul i-a felicitat pe credincioși pentru atașamentul față de biserică și credință.
Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cartierul Grigorescu s-a înfiinţat în anul 1958, prin aprobarea Departamentului Cultelor nr. 5907, din 3 mai 1958, şi cuprindea întregul cartier. La început, parohia era lipsită de biserică, iar slujbele religioase se oficiau la capela „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ de pe strada Moţilor. În anul 1970, prin grija Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a episcopului Teofil Herineanu, s-a ridicat o capelă pe strada „General Eremia Grigorescu“, unde la Rusaliile din anul 1972, s-a oficiat prima Sfântă Liturghie, conform protopopului de Cluj II, Gheorghe Braica. În anul 1986 au fost începute mai multe lucrări de amenajare şi împodobire: s-a confecţionat iconostasul şi mobilierul de lemn de stejar de către sculptorul Dumitru Croitoru din Târgu Neamţ, cel care a realizat şi iconostasul de la capela Seminarului Teologic, prin grija inginerului preot Ioan Grecea. În anul 1989 s-a construit camera tampon şi turnul. În acelaşi an şi în cursul anului 1990 s-a pictat capela în stil neobizantin de către pictorii Tistu Victor din Bacău şi Ştefan Gheorghe din Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, iar în anul 1991 de sărbătoarea Sfinţiilor Apostoli Petru şi Pavel, au fost binecuvântate lucrările.
Slujire arhierească în Parohia Haieu, Oradea
În Duminica a patra din Sfântul și Marele Post, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, 26 martie, credincioşii Parohiei Haieu, Protopopiatul Oradea, au primit vizita Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în biserica parohială ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
În predica rostită după citirea celor două fragmente scripturistice de la Sfinţii Evanghelişti Marcu şi Matei, PS Episcop Sofronie a conturat personalitatea Sfântului Ioan Scărarul şi a prezentat opera sa de căpătâi, „Scara Raiului”, evidenţiind frumuseţea sfaturilor și învăţăturilor duhovniceşti ce se desprind din aceasta: „În Duminica a patra din Postul Păresimilor îl pomenim pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, un sfânt călugăr, care a trăit în pustnicie în Muntele Sinai și care ne-a lăsat o carte foarte frumoasă numită «Scara Raiului» sau «Leastvița», după un cuvânt slavonesc în limba română veche, pentru că lucrarea Sfântului Ioan Scărarul a fost de timpuriu tradusă în românește, copiată în mănăstirile noastre, apoi tipărită și răspândită în popor, astfel încât înaintașii noștri o citeau ca lectură duhovnicească”.
„Cartea «Scara Raiului» este o carte foarte folositoare pentru suflet, ce face parte, în traducerea în limba română a Părintelui Dumitru Stăniloae, din colecția Filocalia, în care se arată ce trebuie omul să facă pentru a crește duhovnicește, pentru a se desăvârși”, a precizat PS Episcop Sofronie. Cartea arată cum își pot însuși credincioșii „scara care are treizeci și trei de trepte, însumând treizeci și trei de virtuți, treizeci și trei de daruri duhovnicești pe care le primește omul care se străduiește, prin asceză, prin omorârea patimilor, prin zdrobirea păcatului, prin străpungerea inimii, să urce duhovnicește, pentru a se apropia cât mai mult de Dumnezeu. Această carte, «Scara Raiului», cuprinde rețetele pe care sufletul omului le poate folosi ca mâncare duhovnicească, pentru a se apropia duhovnicește de Dumnezeu, până la măsura unirii cu Dumnezeu, a îndumnezeirii după har”, a mai spus ierarhul.
Astfel, „pentru a ajunge la împlinirea urcușului duhovnicesc, nu este ușor, nu este la îndemâna oricui și este nevoie de multă lepădare de sine, de multă luptă pe care omul o are de purtat în această lume a plăcerilor, cu plăcerile, cu păcatul, cu patimile care desfigurează chipul omului, distrugând omul cel lăuntric, îmbolnăvindu-l și punându-l în primejdie de moarte duhovnicească. Pentru ca să scape de cele rele, de întunericul păcatelor și al patimilor, creștinul are nevoie de merinde duhovnicească, are nevoie de sfaturile înțelepte ale părinților îmbunătățiți, înduhovniciți, desăvârșiți și sfinți, care în această lume au ajuns la măsura desăvârșirii și ne-au lăsat, prin scrierile lor, sfaturi foarte folositoare, din propria lor experiență, cum să ne dezbrăcăm de păcat și să ne îmbrăcăm cu hainele luminii”, a mai spus ierarhul.
Adrian Dumitru Caba, consilier pentru cimitire, monumente și servicii funerare și paroh la Haieu a adresat ierarhului un cuvânt de mulțumire pentru purtarea de grijă și dragostea arătată credincioșilor din Haieu. La final, PS Episcop Sofronie a felicitat pe părintele consilier și paroh și pe enoriașii din Haieu.
Sărbătoare la Mănăstirea Sita Buzăului, Covasna
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din comuna Sita Buzăului, județul Covasna. Alături de ierarh a slujit un sobor de ieroschimonahi și diaconi. În cuvântul de învățătură, PS Episcop Andrei a spus: „Evanghelia de astăzi de la Evanghelistul (Marcu 9, 17-32) este plină de înțelesuri duhovnicești și de folos sufletesc. Copilul îndrăcit a fost vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos. Nici ucenicii, nici tatăl copilului nu au credință suficient de puternică, de aceea Domnul Iisus le-a zis: «O, neam necredincios, până când voi fi cu voi, până când vă voi răbda pe voi?» (Marcu 9, 19). Tatăl copilului în stare de căință a zis cu lacrimi «Cred Doamne! Ajută necredinței mele!» (Marcu 9, 24). Mântuitorul Hristos întărește credința tatălui, apoi vindecă fiul suferind. Pe tată îl vindecă de îndoială, iar pe copil de boală și pe ucenici de nepricepere și de neosteneală. Demonii nu pot fi alungați decât cu rugăciune și post, ei nu se tem de cuvinte, ci se tem de smerenie și de prezența lui Dumnezeu în om. Vă îndemn iubiți frați și surori ca în această perioadă a Postului Mare să vă spovediți curat și să vă împărtășiți cu Sfintele Taine”.
Slujire arhierească la Catedrala din Deva
La Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și al Călărașilor, și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, PS Episcop Vincențiu, le-a vorbit credincioșilor despre puterea rugăciunii, plecând de la pericopa evanghelică citită la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în care Mântuitorul spune că „toate sunt cu putinţă celui ce crede”.
De asemenea, PS Episcop Vincențiu a îndemnat ca „postul și rugăciunea să fie însoțitorii noștri în urcușul duhovnicesc spre luminatul praznic al Învierii din morți a Domnului nostru Iisus Hristos”.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a mulțumit atât PS Episcop Vincențiu, pentru bucuria prilejuită prin coliturghisire, soborului slujitor și tuturor credincioșilor prezenți la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Liturghie și Maslu la Mănăstirea Orlat, Sibiu
Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit în a patra duminică a Postului Mare la Mănăstirea Orlat cu hramul „Sfânta Treime”, județul Sibiu. Ierarhul a binecuvântat obștea de maici condusă de maica stareță Dionisia Grigore, a împărtășit credincioșii cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Organizației Tinerilor din Sibiu. La sfârșit, PS Episcop Ilarion a miruit credincioșii și le-a dăruit câte o iconiță. În aceeași zi, ierarhul a săvârșit Taina Sfântului Maslu la Schitul Orlat, alături de mai mulți preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.