„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Duminica Sfântului Grigore Palama, în Transilvania
În cea de-a doua Duminică din Postul Sfintelor Paşti, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, s-a citit pericopa evanghelică a Vindecării slăbănogului din Capernaum. Credincioşii au fost îndemnaţi să se îngrijească, pe lângă nevoile personale, şi de cele ale semenilor, având nestrămutată credinţa că Mântuitorul Iisus Hristos le va oferi tuturor vindecare.
Credincioşii din satul făgărăşean Sebeş au primit vizita Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte protopopul de Făgăraş I, Marius Corlean, parohul Cosmin Moldovan şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Vizita arhierească a avut loc la doar câţiva ani după târnosirea locaşului de cult ridicat în secolul al XIX-lea şi renovat în timpul păstoririi pr. Cosmin Moldovan.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie şi a vorbit despre semnificaţiile postului. Părintele Mitropolit a oferit ca model credinţa celor care l-au adus pe slăbănog la Mântuitorul Iisus Hristos pentru a fi vindecat: „Aceşti patru bărbaţi au fost mânaţi de o credinţă mare şi învăţăm că trebuie să fim statornici în credinţa că Mântuitorul Iisus Hristos ne va vindeca şi pe noi, primind osteneala pe care o facem pentru alţii, mai mult decât cea făcută pentru noi înşine. Faţă de noi ne îngrijim cum este firesc să ne îngrijim, dar în momentul în care dragostea pe care o avem faţă de Dumnezeu o revărsăm asupra celor ce stau în jurul nostru, împlinim porunca de a ne iubi semenii”.
La final, ierarhul a oferit acte de cinstire Primăriei comunei Hârseni şi unor binefăcători ai bisericii din Sebeş. În semn de apreciere şi de recunoştinţă, parohul Cosmin Moldovan i-a oferit ierarhului o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos şi a exprimat mulţumirile comunităţii pentru vizita pastorală şi binecuvântarea adusă peste credincioşi.
În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a participat la a XI-a ediţie a Festivalului de Cântări Religioase „Buna Vestire” din Viştea de Sus, judeţul Braşov, la care s-au adunat coruri bisericeşti din mai multe localităţi ale Ţării Făgăraşului, Mărginimii Sibiului şi din judeţele Mureş şi Covasna. Ierarhul a participat la parada corurilor, i-a binecuvântat pe corişti şi pe organizatori şi i-a îndemnat să ducă mai departe această manifestare tradiţională din Ţara Făgăraşului.
IPS Mitropolit Andrei la Viişoara, Turda
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Viișoara, Protopopiatul Turda, la împlinirea a 80 de ani de la sfințirea bisericii ocrotite de Sfântul Ioan Botezătorul și Sfânta Ana.
IPS Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie alături de Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolitul de Drama, Grecia și un numeros sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învăţătură la Evanghelia vindecării slăbănogului din Capernaum, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre faptul că Mântuitorul Hristos este doctorul sufletelor și al trupurilor. La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat un Parastas pentru ctitorul sfântului locaș de cult, Ioan Vescan. Mitropolitul Pavlos de Drama și Exarh al Macedoniei i-a mulțumit IPS Mitropolit Andrei pentru ocazia de a fi prezent în comunitatea de la Viișoara și pentru primirea la Cluj. Pentru întreaga activitate în slujba bisericii, IPS Mitropolit Andrei le-a acordat parohilor Niculiță Stoica și Dacian Lucian Mureșan, distincția de iconom stavrofor, iar celorlalți membri ai consiliului și comitetului parohial, și primarului localității, diplome de „Aleasă cinstire”.
Slujire arhierească la Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Platoul romanilor, din Alba Iulia, comunitate păstorită de părinţii Grigore Buda, Alexandru Teompa şi Petrişor Muntean, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei , ierarhul a hirotonit pe diaconul Marius Seicean întru preot, pe seama Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Sfântul Gheorghe, Protopopiatul Luduş.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu a aprofundat textul pericopei evanghelice duminicale, subliniind legătura dintre suflet şi trup. „Multe boli ale trupului ne vin din cauză că sufletul ne este rănit de păcate, de aceea Mântuitorul vindecă sufletul slăbănogului, iar apoi trupul”.
De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să dea o atenţie deosebită sufletului printr-o spovedanie sinceră şi curată, iar mai apoi să primească „medicamentul veşniciei”, Sfânta Euharistie.
Slujire arhierească la Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală din Oradea, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfinții Melozi”, al tinerilor de la Catedrala Episcopală.
Ierarhul a explicat, în predică, teologia energiilor dumnezeiești necreate a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului: „Fără a se confunda cu Ființa dumnezeiască, din Dumnezeu țâșnesc energiile dumnezeiești, numite în Biserică și harul dumnezeiesc, slava lui Dumnezeu care țâșnește din Dumnezeu și este comună celor trei Persoane ale Sfintei Treimi, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. De aceea, atunci când vorbim despre slava lui Dumnezeu, putem, fără teama de a greși, să spunem slava Tatălui, slava Fiului, slava Duhului Sfânt, lumina taborică ce a strălucit în Hristos Domnul, harul Duhului Sfânt. Fie că spunem har, fie că spunem lumină, fie că spunem slavă, fie că spunem energii dumnezeiești, toate aceste cuvinte arată o realitate, a slavei divine, comună celor trei Persoane ale Preasfintei Treimi. Slava dumnezeiască țâșnește din Tatăl, prin Fiul, și ni se împărtășește în Sfântul Duh”.
De asemenea, PS Episcop Sofronie a amintit că „Mântuitorul Iisus Hristos, venind în lume, a iertat păcatele și a vindecat. El iartă și vindecă și acum, prin lucrarea harului Duhului Sfânt. L-a vindecat pe slăbănogul din Capernaum după ce, mai întâi, i-a iertat păcatele. Așa ne vindecă și pe noi, cei mulți și slăbănogiți de păcate și ne iartă greșelile noastre, așa cum și noi trebuie să iertăm greșiților noștri”.
Ierarhul a hirotonit pe diaconul Dragoș Bogdan Hebriștean întru preot pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Suiug, Protopopiatul Marghita, iar pe teologul Iosif Albert Szabo întru diacon pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Curtuișeni, Protopopiatul Marghita. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia de duhovnic.
Hram la Parohia „Buna vestire” Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Buna Vestire” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenţi la slujba Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Gurie a vorbit despre fundamentul mântuirii oamenilor, început prin praznicul Bunei Vestiri și prin asumarea de către Maica Domnului a misiunii la care a fost chemată, acceptul ei constituind „începutul mântuirii noastre”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să fie credincioși Bisericii și să devină, astfel, moștenitori ai Împărăției Celei veșnice. La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, PS Gurie a săvârșit hirotonia întru diacon a tânărului teolog Ciorîcă Gabriel, pe seama Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din cadrul Mănăstirii Crișan.
La finalul Sfintei Liturghii, Marius Ghidarcea, paroh al Bisericii „Buna Vestire” și consilier economic în cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, a mulțumit PS Episcop Gurie, în numele întregii comunități, pentru bucuria de a sluji Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor deveni.
Hramul bisericii din Ieud Centru, Vişeu
Mii de credincioşi din Ieud şi satele învecinate au venit la hramul Bisericii „Buna Vestire” Ieud-Centru, Protopopiatul Vişeu. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în Altarul de Vară, de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul de Vişeu, Mihai Chira, pr. Alexandru Brici, ctitorul bisericii, şi parohul Horaţiu Brici. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de trei coruri: corul bisericii din Leordina, corul de femei şi corul de copii ale bisericii din Ieud. Peste 1.000 de credincioşi care s-au spovedit, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, iar mare parte din cei prezenţi la slujbă au venit îmbrăcaţi în straiele maramureşene.
Ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Cornel Ionel Barna, pe seama Parohiei Leordina Râu, în urma câştigării concursului organizat de Episcopie. La slujbă au participat oficialităţi judeţene şi locale, fii ai satului.
În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul s-a referit la viaţa şi învăţăturile Sfântului Grigore Palama: „Credinţa noastră nu este teoretică, nu este doar o mărturisire intelectuală, ci este o credinţă vie, o credinţă practică, credinţa care dă viaţă. Credinţa pe care noi o mărturisim este cea în care noi vieţuim şi prin care noi trăim, primind viaţă din viaţa lui Dumnezeu Cel în Treime, de care atârnă viaţa noastră, de unde avem existenţa şi sufletul şi care este izvorul vieţii”. Parohul şi credincioşii au oferit ierarhului icoana Sfântului Ioan Rusu, pictată de preoteasa Roxana Brici.
După Sfânta Liturghie, PS Iustin Sigheteanul a vizitat Mănăstirea Ieud, unde în ultimii cinci ani, sub încredinţarea stareţei Filofteia Oltean de la Mănăstirea Bârsana, s-au făcut mai multe lucrări: modernizarea căii de acces, s-a construit turnul clopotniţă, cu cinci chilii şi spaţii pentru muzeu şi pelerini, un Altar de Vară, aleile din incinta mănăstirii.