„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Duminica vindecării orbului din naştere
În Duminica a 6-a după Paști, a Vindecării orbului din naştere, mai multe biserici din eparhiile transilvane au fost târnosite. De asemenea, la slujbele oficiate în comunităţile de credincioşi, ierarhii au vorbit despre orbirea trupească şi orbirea duhovnicească, îndemnându-i pe credincioşi să caute lumina credinţei în Iisus Hristos.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a 6-a după Paști la Catedrala mitropolitană din Sibiu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din slujitorii locașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”.
Credincioșii din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, mulți dintre ei primind împărtășania cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Daniel Buda de la facultatea amintită. Părintele profesor a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care se relatează minunea vindecării orbului din naștere.
„Evanghelistul Ioan relatează cu atâta detaliu vindecarea orbului din naștere pentru că o astfel de vindecare putea să fie săvârșită numai de Fiul lui Dumnezeu. Unii s-au întrebat cine poate să vindece un orb din naștere. Acesta nu poate fi un simplu om, nu poate fi doar profet, ci Acesta este Fiul lui Dumnezeu. Aceasta vrea să sublinieze în primul rând evanghelistul Ioan prin relatarea acestei minuni”, a subliniat părintele Buda.
La final, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să aibă credință în Dumnezeu asemenea orbului vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos, pentru ca lumina dumnezeiască să pătrundă în sufletele tuturor. Părintele Mitropolit a amintit credicioșilor că prima duminică după 1 iunie este numită de Biserica Ortodoxă Română și Duminica părinților și copiilor. Ierarhul a subliniat importanța educației religioase în familie pentru viitorul neamului și al Bisericii străbune.
„Grija și responsabilitatea pe care le avem față de copii, față de urmașii noștri sunt imense. De aceea, Biserica nu rămâne în așteptare pentru a apăra drepturile copiilor noștri. Este o responsabilitate pe care o au mama și tata. Mama întâi de toate, pentru că ființa umană este mai apropiată de mama care urmărește copilul până când prinde aripi, dar și tatăl are această responsabilitate de a sădi Lumina lui Hristos în sufletele curate ale copiilor”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Slujire arhierească la Catedrala clujeană
Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în prezența a sute de credincioși. Corului „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, care aniversează 110 de la înființare, dat răspunsurile liturgice.
Făcând referire la pericopa evanghelică a Vindecării orbului din naștere, cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Andrei a subliniat faptul că orbirea sufletească este mai rea decât cea trupească: „E teribil să nu ai lumina ochilor. În Sfânta Evanghelie de astăzi ne întâlnim cu un orb din naștere pe care Domnul nostru Iisus Hristos îl tămăduiește. Numai că, pe când el nu avea lumina ochilor, iudeii contemporani cu el erau într-o teribilă orbire spirituală. Domnul l-a făcut sănătos și ei erau preocupați de ce a încălcat ziua sâmbetei. Deci, pe de o parte, e grea, e apăsătoare orbirea fizică, dar și mai teribilă e orbirea spirituală”.
Ierarhul a dat, apoi, exemple de oameni care, deși au fost nevăzători, au avut o vedere sufletească deosebită: „Cei ce au lumina sufletului îl văd pe Dumnezeu în toate, pentru că este teribil să fii orb sufletește. În viața noastră, de multe ori am întâlnit oameni care din păcate nu aveau lumina ochilor, dar aveau lumina sufletului. Un caz celebru este cel al părintelui Teofil Părăian”.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a felicitat Corala „Timotei Popovici” din Sibiu și pe dirijorul acesteia, diaconul Dan Streza, și le-a acordat o „Diplomă de aleasă cinstire”, mulțumindu-le pentru frumoasa atmosferă pe care au creat-o în Catedrala clujeană: „E mare lucru ca la Sfânta Liturghie, sufletele celor ce participă să fie mângâiate de muzică frumoasă”, a spus ierarhul.
În cadrul parteneriatului dintre Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului și Mitropolia Ardealului, duminica viitoare, corul Catedralei clujene va da răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Slujbă de târnosire la Reghin
În Duminica a 6-a după Paşti (Vindecarea orbului din naştere) Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a oficiat slujba târnosire a bisericii Parohiei ,,Buna Vestire” din Reghin, apoi a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit preot pe tânărul Ionuț Tomoce pe seama Parohiei Beica de Sus, Protopopiatul Reghin. Pentru rodnica lucrare în ogorul Domnului, parohul Teodor Vasile Roșca a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.
Duminică, 5 iunie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului, se împlinesc cinci ani de la instalarea Înaltpreasfințitului Irineu ca Arhiepiscop al Alba Iuliei.
Liturghie arhierească la Cernuc, Jibou
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Cernuc, Protopopiatul Jibou. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul Dan Dregan. La slujbă au participat numeroși credincioși, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Grupul Vocal „Maria”, din Arhiepiscopia Alba-Iuliei. În continuare, toți cei prezenți s-au deplasat în vecinătatea bisericii, unde ierarhul a sfințit capela mortuară ridicată de către comunitatea din Cernuc.
Localitatea Cernuc a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1336, alături de satele învecinate Bezded şi Solomon şi numără în prezent aproximativ 65 de familii de credincioşi ortodocşi. În locul bisericii de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” ce datează din anul 1852, între anii 1951-1959 a fost ridicată biserica actuală de zid cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Din anul 2010, după instalarea noului preot, Valer-Ovidiu Nechita, locaşul de cult a intrat într-un amplu proces de consolidare şi reînnoire, fiind repictat. Osteneala lucrărilor a fost încununată cu resfințirea bisericii de către PS Episcop Petroniu, eveniment ce a avut loc la 4 mai 2014, moment în care părintele Valer Nechita a și fost hirotesit sachelar. Începând cu toamna aceluiași an, lucrările nu s-au oprit și sub coordonarea parohului Valer Nechita și prin jertfelnicia bunilor credincioși, a fost ridicată o capelă mortuară care să deservească nevoile comunității, în condițiile necesare secolului XXI. Cu acest prilej, PS Episcop Petroniu a acordat Diplome de apreciere celor care s-au implicat în mod special la ridicarea acestei capele.
Târnosire la Arduzel, Protopopiatul Chioar
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii Parohiei Arduzel din Protopopiatul Chioar, în fruntea unii sobor de 22 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, parohul Mircea Laza, preoţi din parohiile învecinate.
Biserica din satul Arduzel a fost zidită între anii 1970-1975, prin truda credincioşilor români din satul Arduzel. Biserica veche, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, construită în 1650, din lemn, resfinţită în anul 2002, ca urmare a lucrărilor de restaurare, nu făcea faţă nevoilor puţinilor ortodocşi de aici, aşa că s-a pornit, în urmă cu 46 de ani, la construirea unei noi biserici, din zid de cărămidă.
După aproape patru decenii de la terminarea construcţiei, biserica de zid avea nevoie de lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare. Acestea au început în 2012, sub directa îndrumare a PS Iustin Sigheteanul şi implicarea directă a parohului Mircea Laza, a Consiliului Parohial, a Consiliului Local Ulmeni, a credincioşilor şi binefăcătorilor. Lucrările au constat în montarea de geamuri termopan cu tâmplărie de aluminiu, în locul celor vechi de lemn, cumpărarea şi instalarea unor candelabre noi, pictarea iconostasului şi a interiorului bisericii în tehnica ulei, refacerea Sfintei Mese şi a Sfântului Altar. Totodată, s-au făcut lucrări de construcţie şi în exteriorul bisericii: trotuare şi scări noi de intrare în sfântul locaş de închinare, pavaj cu dale din beton, vopsirea gardului împrejmuitor şi retencuirea fundaţiei bisericii.
În cuvântul rostit la slujba de târnosire, PS Iustin Sigheteanul a lăudat strădania credincioşilor din localitate care, în decursul anilor, au reuşit atât de reabiliteze biserica monument istoric, cât şi să construiască o biserică nouă, pe care au îmbrăcat-o deosebit, în vederea slujbei de târnosire. Cu ocazia târnosirii, pe lângă hramul istoric, Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil, P.S. Iustin Sigheteanul i-a dat bisericii şi un hram nou, „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, ocrotitorul Eparhiei.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe o scenă amplasată în curtea bisericii, în prezenţa multor credincioşi veniţi din toate satele din jur. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.
PS Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură cu privire la vindecarea orbului din naştere, despre importanţa vederii şi despre lumina duhovnicească. Pentru meritele în păstorirea credincioşilor, parohul Mircea Laza a fost distins cu rangul iconom.