„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Educaţie pr(in) Muzeu, la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu
Campania „Educaţie pr(in) Muzeu” se desfăşoară în perioada octombrie – decembrie 2016 la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. Acest program de educaţie muzeală cuprinde nouă ateliere creative dedicate copiilor din clasele primare, gimnaziale şi din liceu. Primele două vor avea loc în Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu, Piaţa Mică, nr. 11 şi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – Gospodăria din Poiana Sibiului.
„Scopul acestor ateliere este de a-i sprijini pe elevi să înţeleagă tradiţiile contribuind, practic, în şi la reliefarea lor. Unul dintre ateliere este cel de confecţionat instrumente muzicale din materiale reciclabile, cum sunt seminţele de orez, in, fasole, grâu, mac sau zahăr, beţe din lemn, sticle şi pahare din plastic, baloane, scoici, hârtie, aţă, sfoară şi hârtie colorată/ creponată. Copii vor avea ocazia să viziteze expoziţia de instrumente muzicale din Muzeul de Etnografie Universală «Franz Binder». Aici vor fi utilizate o serie de hărţi pe care elevii vor schiţa amplasarea geografică a locaţiei de provenienţă a fiecărui instrument”, a declarat Raluca Andrei, pedagog muzeal CNM ASTRA, conform unui comunicat al instituţiei.
Un alt atelier interactiv dedicat copiilor din clasele gimnaziale şi liceu este „Casa mea de la țară”. Scopul acestui atelier este familiarizarea elevilor cu o gospodărie din cadrul Muzeului (Gospodăria din Poiana Sibiului) şi activitatea ei. După ce vor vizita gospodăria (casa şi grădina) cei înscrişi vor primi foi de hârtie pe care fiecare va desena planul casei tradiţionale pe care şi-ar dori să o aibă. Activitățile din program vor fi corelate cu vizitarea expozițiilor temporare și permanente ale CNM ASTRA, conform comunicatului transmis de instituţie.
Parcurgerea circuitului muzeal, de la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, la Muzeul Civilizaţiei Transilvane, pentru a se ajunge la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” şi la Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”, cu obiectivul general de formare a unei imagini de ansamblu asupra vieţii şi spiritualităţii umane, permite o abordare transdisciplinară a procesului educaţional în cadrul muzeului, conform celor precizate de Raluca Andrei, pedagog muzeal CNM ASTRA.