„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Elevi din Săcele, în vizită la Catedrala mitropolitană din Sibiu
Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA), prin Despărţământul Săcele, a organizat marţi, 23 iunie, o vizită la Sibiu, pentru cei mai talentaţi şi merituoşi elevi din oraşul braşovean. Copiii au fost primiţi şi binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Un grup 30 de copii de la mai multe şcoli din oraşul Săcele, judeţul Braşov, a primit la final de an şcolar un cadou inedit din partea Asociaţiunii transilvane. Copiii cu rezultate remarcabile la învăţătură au participat la o excursie în Sibiu, unde au vizitat Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi Catedrala mitropolitană. Organizatorii excursiei şi-au propus ca prin aceasta să le ofere copiilor posibilitatea să viziteze locuri încărcate de istorie şi spiritualitate, să cunoască oameni noi şi să petreacă primele zile din vacanţă într-un mod cât mai plăcut.
Excursia la Sibiu a făcut parte dintr-un proiect amplu dedicat copiilor din Săcele şi implementat de ASTRA Săcele. Proiectul este intitulat „Copiii săceleni au talent“ şi îşi propune valorificarea potenţialului intelectual şi artistic al micuţilor din comunităţile braşovene.
„Proiectul nostru este implementat în anul dedicat lui George Moroianu, un mare luptător pentru unirea din 1918 şi de la moartea căruia se împlinesc 145 de ani. A fost un sfetnic al lui I.C. Brătianu şi un mare român. Am avut privilegiul, bucuria şi încântarea de a fi primiţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu. Trăim clipe de bucurie acum, când am primit binecuvântarea Înaltpreasfinţiei sale. Copiii au fost încântaţi şi copleşiţi de încărcătura spirituală a Sibiului“, ne-a spus preşedintele Despărţământului ASTRA din Săcele, profesorul Liviu Dârjan.
Copiii şi însoţitorii au fost primiţi la Sibiu de preşedintele ASTRA, Dumitru Acu şi prof. univ. dr. Elena Macavei, care le-au prezentat elevilor o parte din tezaurul tradiţional românesc din Dumbrava Sibiului şi din alte locuri însemnate din cetatea transilvană.
Daruri pentru oaspeţi
La Catedrala mitropolitană din Sibiu, elevii din Săcele şi însoţitorii lor au fost primiţi de IPS Mitropolit Laurenţiu. Ierarhul le-a prezentat celor mici un scurt istoric al locaşului de cult, le-a vorbit despre Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, ocrotitorul spiritual al Catedralei mitropolitane şi a întregii Mitropolii a Ardealului şi le-a răspuns la mai multe întrebări.
„Ne bucurăm foarte mult că aţi venit să vizitaţi Catedrala mitropolitană, locaşul de închinare cel mai însemnat din Mitropolia Ardealului. Catedrala mitropolitană a fost ridicată prin mari eforturi şi este pusă sub ocrotirea Sfintei Treimi, pentru a semnifica unitatea poporului român. Vă binecuvântăm şi ne rugăm lui Dumnezeu să vă dăruiască înţelepciune pentru a deveni vrednici credincioşi ai Bisericii noastre“, a spus ierarhul.
La final, Părintele Mitropolit le-a oferit copiilor şi însoţitorilor cărţi, materiale educative şi iconiţe. De asemenea, preşedintele ASTRA, Despărţământul Săcele, i-a oferit ierarhului publicaţii ale instituţiei şi i-a mulţumit pentru primirea frumoasă. La rândul său, preşedintele ASTRA, Dumitru Acu, a adresat mulţumiri atât oaspeţilor, cât şi ierarhului pentru binecuvântarea adusă.