„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Elevii clujeni redescoperă tradițiile
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj continuă seria activităților care au menirea de a-i apropia pe tineri de tradiții și de a le trezi interesul față de patrimoniul cultural românesc, prin proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”. De asemenea, instituția s-a alăturat și proiectului „Drag de România”, inițiat de Asociația clujeană „Alegria”.
La școala din localitatea clujeană Sânnicoară, reprezentanții CJCPCT s-au întâlnit joi, 1 martie, cu elevii claselor I-VIII, în cadrul proiectului cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”, lansat în toamna anului 2017.
De asemenea, instituția clujeană de cultură s-a alăturat și proiectului „Drag de România”, inițiat de Asociația clujeană „Alegria”, care are ca scop să-i familiarizeze pe tineri cu arta tradițională românească, în anul Centenarului Marii Uniri.
Prima activitate din cadrul parteneriatului la care a fost CJCPCT Cluj a avut loc vineri, 2 martie, la Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Tinerii au aflat informații și aspecte referitoare la activitatea instituției, dar și cu privire la obiceiurile tradiționale de primăvară. Aceștia au participat la concursul pe teme de cultură tradițională intitulat „Uniți prin tradiții”.
În cadrul aceleiași serii de manifestări, la Grupul Școlar „Ștefan Pascu” din Apahida au avut loc alte două întâlniri, care au reunit câteva sute de elevi ai claselor I-VIII, alături de cadrele didactice și de directoare unității de învățământ. Astfel, la Casa de Cultură Apahida, consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă, Maria Marinela Istici și Grigore Sâmboan, împreună cu interpreta profesionistă de muzică populară Mariana Morcan, s-au întâlnit cu elevii din clasele I-IV, respectiv V-VIII. Acestora le-a fost prezentată activitatea CJCPCT Cluj, în special cea de cercetare pe teren, și au fost proiectate și secvențe din filmul documentar „Popas în Transilvania”, realizat de dr. Mircea Cîmpeanu, șeful serviciului Conservare Cultură Tradițională din cadrul instituției.
Elevii au vizionat și fragmente din cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului-concurs național de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon” și au aflat, prin intermediul pliantelor de prezentare a activității Centrului, care sunt acțiunile culturale viitoare la care vor putea să participe. Interpreta Mariana Morcan, angajată a Orchestrei „Cununa Transilvană”, le-a vorbit tinerilor despre baladă și a interpretat Balada lui Horea și alte cântece cunoscute din zona Clujului. Fiecare activitate de la Apahida s-a încheiat cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”, la care au participat mai multe echipe de elevi, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.