„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Elevii, premiaţi şi binecuvântaţi la final de an şcolar
La final de an şcolar, elevii cu rezultate deosebite la învăţătură au fost premiaţi atât în cadrul festivităţilor de la unităţile de învăţământ, cât şi
în cadrul Bisericii. De asemenea, Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei a premiat performanţa unor elevi. La cursurile
de final de an au fost prezenţi preoţii care au oficiat slujbe de Te Deum şi i-au binecuvântat pe elevi şi cadrele didactice.
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a participat la serbarea de sfârşit de an şcolar la Seminarul Teologic „Sfânta Ecaterina“ de la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara. Manifestarea a debutat cu un program artistic compus din recitări de poezii şi de interpretări muzicale cu specific bizantin. PS Episcop Gurie le-a felicitat atât pe elevele Seminarului pentru rezultatele deosebite obţinute de-a lungul anului şcolar, cât şi personalul didactic implicat în procesul de învăţământ, pe maicile şi profesoarele care s-au ostenit să formeze în primul rând bune credincioase şi propovăduitoare ale dreptei credinţe. De asemenea, ierarhul le-a îndemnat pe tinerele eleve ale Seminarului ca, indiferent de modul în care vor alege să-şi petreacă viaţa, în mănăstire sau în viaţa de familie, să-L pună pe Hristos deasupra tuturor celorlalte lucruri, în felul acesta creându-şi repere bune în agonisirea Împărăţiei Cerurilor.
În continuare, părintele Gabriel Basa, inspector şcolar la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, a prezentat elevele care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale la disciplinele religioase, acestea primind premii constând în tablete multimedia şi cărţi. De asemenea, maica Petronia, directoarea Seminarului Teologic, a înmânat celorlalte eleve ale Seminarului premii constând în cărţi, încurajându-le să aprofundeze în permanenţă cunoaşterea lui Dumnezeu, atât prin lecturi teologice, dar în mod special printr-o viaţă duhovnicească aleasă, conform biroului mass-media al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Festivitate la Biserica „Naşterea Domnului“
Ca în fiecare an, Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, dedică prima duminică după terminarea anului şcolar, elevilor merituoşi de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca, reprezentată de directoarea Eugenia Marcu şi de directoarea adjunctă Alina Bărăian.
După ce anul şcolar s-a încheiat cu un Te Deum săvârşit de preoţii parohiei la festivitatea de premiere de la şcoală, a urmat o festivitate de premiere şi la biserică.
Astfel, duminică, 21 iunie, biserica a fost gazdă primitoare pentru dascăli şi elevi, părinţi şi bunici pentru a mulţumi încă o dată lui Dumnezeu pentru roadele dăruite, răsplătindu-i pe cei care au înmulţit talanţii, îmbogăţindu-şi cunoştinţele şi făcând cinste familiilor, profesorilor şi bisericii.
După Sfânta Liturghie au fost premiaţi elevii cu rezultate bune la învăţătură, din clasele V-VIII. Ei au primit cărţi de rugăciuni şi iconiţe, iar bucuria cea mai mare a fost întâlnirea în marea familie a bisericii a tuturor celor care s-au străduit şi în anul şcolar 2014-2015 ca aceşti copii să facă un pas înainte în lumea cunoaşterii, a bunei-cuviinţe şi a bunului simţ, înconjuraţi de dragostea şi purtarea de grijă a părinţilor, dascălilor, preoţilor.
De asemenea, a fost răsplătit cu Premiul „Micul iconar“, Nicolae Mărgineanu, elev în clasa a VI-a la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ - Cluj-Napoca, care participă la Cercul de pictură a icoanelor pe sticlă al parohiei şi s-a evidenţiat prin îndemânare şi prin iubirea pentru acest meşteşug purtat peste veacuri de popor până în prezent.
Tot în această zi au fost premiaţi participanţii la Concursul literar-religios „Lăsaţi copiii să vină la Mine!“, ediţia a IX-a, derulat în perioada 17 mai - 21 iunie, majoritatea fiind elevi ai Şcolii „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca. În lucrările lor, copiii au scris cu sinceritate despre rugăciune, despre iubire şi iertare, despre ce înseamnă Sfânta Liturghie şi Biserica pentru ei. Concursul s-a desfăşuat sub îndrumarea profesoarei de religie Daniela Necula de la şcoala amintită. Toţi elevii au fost răsplătiţi cu diplome, cărţi religioase şi iconiţe.
Această sărbătoare, începută prin participarea tuturor la Sfânta Liturghie, i-a unit pe cei prezenţi ca într-o mare familie, în care cu toţii s-au bucurat de realizările copiilor ca de propriile realizări. Această sărbătoare este, ca la fiecare sfârşit de an şcolar, o încununare a colaborări dintre Parohia „Naşterea Domnului“ şi Şcoala „Constantin Brâncuşi“, evidenţiată prin numeroasele activităţi desfăşurate de aceste instituţii.
Premii oferite de Femeile Ortodoxe
Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei, ce îşi desfăşoară activitatea începând din anul 2014, este o mişcare a laicatului ortodox feminin, care s-a remarcat în municipiul Alba Iulia prin efortul de promovare a valorilor creştine în familie, şcoală şi societate. Una dintre preocupările constante ale membrelor Societăţii a fost şi este legată de susţinerea copiilor şi tinerilor, în vederea formării lor pentru o societate dinamică şi competitivă, dar şi ca oameni de caracter.
În acest sens, Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Alba Iuliei a premiat, pe 18 şi 19 iunie performanţa în trei licee vocaţionale din Alba Iulia, în cadrul festivităţilor de premiere de la sfârşitul acestui an şcolar. Societatea a oferit elevilor Iulia Ţurcaş de la Liceul de Arte „Regina Maria“, Andreea Fleşer de la Liceul Sportiv şi Adrian-Ioan Buta de la Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simeon Ştefan“ din Alba Iulia - elevii cu cele mai bune rezultate la învăţătură în anul şcolar 2014-2015, premiul „Principesa Ileana a României“, constând într-o Diplomă de Excelenţă şi suma de 250 de lei de persoană.
Iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe reprezintă un gest de apreciere publică a rezultatelor unor elevi care au muncit mult, obţinând rezultate excepţionale la învăţătură şi care oferă tinerilor contemporani un model de angajament şi de seriozitate în asumarea îndatoririlor actuale şi în pregătirea pentru viitor.
Festivitate la Sânnicoara, Cluj
Elevii de la şcoala generală din Sânnicoara, judeţul Cluj, au fost premiaţi pentru munca depusă în acest an şcolar, în prezenţa părinţilor şi profesorilor. Cei mai merituoşi şi mai cuminţi copii din şcoală au primit din partea profesorului de religie Ciprian Nicoară şi a preotului Viorel Luca 40 de premii speciale, ce au constat în catehisme ortodoxe, reviste şi iconiţe. Au fost premiaţi şi copiii din satele Dezmir şi Pata care frecventează şcoala generală din Sânnicoara.
Chiar dacă şcoala s-a terminat, elevii vor putea participa în vacanţa de vară la activităţile interactive organizate la biserica ortodoxă din sat, după cum a spus părintele Viorel Luca. Acestea vor avea loc în fiecare duminică după-masa, după slujba Vecerniei, şi vor consta în activităţi recreative, dar şi educative. Copiii vor participa la cateheze susţinute de preotul din sat, dar şi la jocuri interactive şi cercuri tematice, de care se vor ocupa mai mulţi tineri voluntari. Activităţile desfăşurate pe parcursul vacanţei de vară la biserica ortodoxă din Sânnicoara sunt încununate în fiecare an cu un pelerinaj organizat la bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Festivitate de premiere la Parohia Corvineşti
Cu ocazia finalizării studiilor gimnaziale ale anului 2015, Parohia Corvineşti a participat la Festivitatea de absolvire şi premiere a elevilor şcolii „Prof. Vasile Borgovan“, cu clasele I-VIII, din localitatea Corvineşti. La festivitatea de premiere, parohul Murgoi Vlad a oferit din partea parohiei un premiu de excelenţă copiilor cu media cea mai mare din fiecare clasă la finalizarea studiilor gimnaziale.
Premiul a constat în cărţi de rugăciune adaptate fiecărui elev după nivelul de înţelegere, precum şi Catehismul Ortodox pentru tineri şi copii, dar şi o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. La finalul festivităţii, părintele Murgoi le-a vorbit tinerilor despre importanţa învăţământului în viaţa fiecărui elev, explicându-le că modelul cel mai de seamă de urmat este chiar Mântuitorul Iisus Hristos, dar şi despre faptul că pe viitor vor fi răsplătiţi pentru eforturile depuse în cadrul şcolii şi bisericii cu o tabără de vară alături de alţi tineri.
Premiere la Mociu
Elevii Şcolii Gimnaziale din Mociu, judeţul Cluj, alături de cadre didactice şi parinţi, au participat la festivitatea de încheiere a anului şcolar care s-a desfăşurat în curtea şcolii din localitate. După cuvântul rostit de Monica Rigo, directoarea şcolii, a urmat de o rugăciune de mulţumire rostită de parohul Iustin Câmpean. În cadrul festivităţii au fost acordate premii şi diplome pentru rezultatele obţinute de elevi la şcoală şi la concursurile naţionale şi judeţene. La festivitate au participat şi reprezentanţi ai Consiliului Local şi ai Primăriei Mociu. (Pr. Florin Croitoru, pr. Alin Pop, diac. Cristian Ţuţuroi, Marilena Asănică, Andreea Pâgleşan, Alexandra Andereş)