„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Enciclopedia Română”, reeditată la Biblioteca „ASTRA” din Sibiu
Prima enciclopedie în limba română reapare acum la Sibiu sub formă anastatică, prin eforturile Bibliotecii Judeţene „ASTRA”. Cunoscuta lucrare apărută în perioada 1898-1904, la Editura W. Kraft, sub coordonarea lui Corneliu Diaconovici, este un monument al literaturii şi culturii româneşti, la redactarea căreia au contribuit numeroase personalităţi ale vremii.
Lansarea celor trei tomuri ale Enciclopediei Române şi a primului volum din „Corespondenţa Biroului Redacţional de la Sibiu cu Colaboratorii”, a avut loc ieri, 21 octombrie, în Sala de Festivităţi a Bibliotecii Judeţene „ASTRA”. Gazda evenimentului a fost directorul bibliotecii sibiene, Silviu Borş, iar dintre oaspeţii de seamă îi amintim pe prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Răzvan Pop, alături de care s-au aflat numeroase personalităţi din lumea academică şi culturală.
În deschiderea evenimentului, directorul Silviu Borş a explicat celor prezenţi procesul de elaborare a acestei ediţii anastatice a Enciclopediei Române, un proiect sprijinit de Consiliul Judeţean Sibiu. Silviu Borş a menţionat şi faptul că luna viitoare vor fi puse la dispoziţia cititorilor şi volumele din „Corespondenţa Biroului Redacţional de la Sibiu cu Colaboratorii”, prin care cei interesaţi vor afla mai multe despre contribuţia mediului cultural sibian la elaborarea Enciclopediei.
„Prima ediţie a Enciclopediei Române a fost finalizată în 1904, iar de atunci au mai fost persoane sau instituţii care au încercat să o reediteze. Anul trecut, dorind să marcăm într-un mod deosebit cei 110 ani de la finalizarea tipăririi Enciclopediei Române, am pornit o scanare de înaltă clasă a paginilor acestei lucrări. A durat foarte mult prelucrarea acestor pagini, în condiţii absolut remarcabile. Am reuşit astfel să scoatem a doua ediţie a Enciclopediei Române, chiar dacă sub forma aceasta. Cu mare bucurie, tot în această perioadă am mai găsit nişte persoane foarte interesate de evoluţia elaborării Enciclopediei, apropiate de noi şi din punct de vedere instituţional. (…) În zilele noastre este foarte simplu să creezi o ediţie electronică şi să o distribui în lumea întreagă. N-am ales această cale din mai multe motive. Este şi o strategie a instituţiei de a menţine prezent un anumit tip de lectură, unul care nu provoacă mutaţii psihologice şi de aceea ne-am gândit să facem această ediţie tipărită, pe care s-o distribuim în punctele importante”, a subliniat Silviu Borş.
O lucrare unică în ţară
În continuare, prefectul Ovidiu Sitterli a felicitat instituţia sibiană şi pe toţi cei implicaţi în elaborarea acestei ediţii inedite a Enciclopediei Române.
„Este un eveniment editorial deosebit pentru judeţul Sibiu şi pentru întreaga Românie, pentru că Enciclopedia Română a fost un document deosebit de important pentru întreaga viaţă culturală din România. Felicit colectivul care a lucrat la reeditarea acestei enciclopedii şi vreau să vă spun că este foarte important să citim şi corespondenţa biroului redacţional de la Sibiu, pentru că astfel vedem ce a însemnat <ASTRA> pentru întreaga lume culturală din România şi pentru devenirea poporului român”, a spus prefectul Ovidiu Sitterli.
În cuvântul de felicitare, preşedintele Ioan Cindrea a amintit celor prezenţi grija autorităţilor judeţene pentru cultură şi pentru susţinerea proiectelor menite să revitalizeze mediul cultural.
„Meritul acestei apariţii este al domnului director Silviu Borş şi al celor de la Biblioteca <ASTRA>, care au luat în serios ceea ce le-am scris în strategia de dezvoltare economică, socială şi culturală a judeţului Sibiu. Pe harta culturală şi editorială, Sibiul devine astăzi centrul unei publicaţii extrem de valoroase pentru poporul român, pentru valorile <ASTRA> şi pentru realizarea obiectivelor propuse de <ASTRA>”, a spus Ioan Cindrea.
În cadrul manifestării, au mai fost evocate personalităţile implicate în redactarea Enciclopediei Române, contextul istoric şi cultural european şi românesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, rolul ASTRA în menţinerea spiritului românesc în Transilvania, precum şi unicitatea lucrării finalizate la 1904 în literatura română.
Nu în ultimul rând, a fost evocată personalitatea lui Corneliu Diaconovici, un cărturar român care a reuşit să unească specialişti din diferite domenii pentru a elabora această enciclopedie.
Publicul prezent a avut posibilitatea să admire şi o expoziţie de documente legate de procesul redactării Enciclopediei Române în perioada 1898-1904. Astfel, organizatorii au pregătit mai multe fişe de lucru originale, din perioada menţionată, documente care vorbesc de la sine despre eforturile depuse de colectivul redacţional în elaborarea Enciclopediei Române.