„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Episcopia Sălajului premiată la „Gala culturii sălăjene”
La Zalău a avut loc vineri, 11 martie, cea de-a șasea ediție a „Galei culturii sălăjene”, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj, în frunte cu directoarea acestei instituții, Doina Cociș. La eveniment au participat personalități ale lumii culturale, istorici, scriitori, oameni de presă, cercetători și artiști din județul Sălaj, precum și invitați din afara județului. O parte a orchestrei de muzică populară „Porolissum” a interpretat, la începutul manifestării, o suită de cântece tradiționale românești. A urmat lansarea albumului „Dor de rost” realizat de fotograful Răzvan Voiculescu şi care surprinde diferite ipostaze din viața autentic românească, în 320 de pagini.
Gazda evenimentului, Doina Cociș, a acordat mai multe diplome de onoare, începând cu o diplomă acordată familiei regretatului Alexandru-Liviu Șerban, pentru care cultura și istoria acestui popor erau lucruri de căpătâi. Au primit diplome reprezentanții mai multor biblioteci din județ, susținătorii unor proiecte de salvare a caselor vechi românești, reprezentanți ai ansamblurilor folclorice, precum și alţi promotori și păstrători ai culturii tradiționale autentice.
În continuare au fost oferite 16 trofee de excelență. Unul din aceste trofee a fost acordat Episcopiei Sălajului pentru inițiativa derulării seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”. Trofeul a fost înmânat de Doina Cociș Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului. Același trofeu a fost acordat și conf. univ. dr. Vasile Timiș, un apropiat al județului Sălaj, pentru sprijinul acordat proiectelor de restaurare a monumentelor istorice din județ. Au mai primit trofee: Cornel Grad, pentru cercetarea istorică de excepție de-a lungul carierei, de numele său fiind legată restaurarea a 47 de biserici de lemn din județul Sălaj, Marcel Lucaciu, poet și profesor, Sebastian Olaru, pentru demersul valoros de salvare a căsuței vechi de la Răstoci, maestrul Mircea Groza pentru promovarea gastronomiei românești în lume, precum şi alte personalități.