„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Episcopul Nicolae Ivan, omagiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană
Manifestările din cadrul „Săptămânii facultăţii” de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca sunt dedicate, în acest an, Centenarului Marii Uniri. Evenimentele grupate sub genericul „Săptămânii facultăţii” au loc în fiecare an, cu ocazia hramului capelei instituţiei de învăţământ, şi a comemorării episcopului Nicolae Ivan.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îl omagiază, ca în fiecare an, prin mai multe evenimente, pe episcopul Nicolae Ivan, cel care a făcut, în anul 1923, demersurile necesare pe lângă autorităţile de stat pentru înfiinţarea acestei instituţii. Astfel, în perioada 28 noiembrie – 6 decembrie, facultatea organizează conferinţe, lansări de carte şi concerte.
Evenimentele au început miercuri, 28 noiembrie, la Sala de Muzică „Vasile Petrașcu”, cu „Seara Ierarhilor: Episcopul ctitor Nicolae Ivan și Mitropolitul fondator Bartolomeu Anania”, la care au participat ca invitaţi pr. dr. Bogdan Ivanov, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi dr. Mircea Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.
Vineri, 30 noiembrie, de la ora 9:00, va avea loc Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Cu acest prilej va avea loc, de la ora 12:00, dezvelirea și sfințirea statuilor ierarhilor Nicolae Ivan Episcopul și Bartolomeu Anania Mitropolitul, în fața Catedralei Mitropolitane.
Luni, 3 decembrie, de la ora 17:00, la Sala de Muzică „Vasile Petrașcu”, va fi lansat volumul semnat de Nicolae Turcan – „Când adevărul poartă numele dragostei. Studii de teologie și filosofie”, Ed. Eikon, București, 2018. Despre această carte vor vorbi conf. dr. Cristian Sonea şi pr. lect. dr. Grigore Dinu Moș, cadre didactice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujeană. Cu acest prilej va fi lansată colecția „Theologia et Philosophia”, Ed. Eikon, București, coordonată de Centrul de Dialog între Teologie și Filosofie de la Universitatea „Babeș-Bolyai”; va fi lansată de asemenea revista „Diakrisis Yearbook of Theology and Philosophy”, editată de Centrul de Dialog între Teologie și Filosofie de la Universitatea „Babeș-Bolyai”.
Vor vorbi lect. dr. Nicolae Turcan și Valentin Ajder (editor).
Marți, 4 decembrie, de la ora 17.00, la Sala de Muzică Vasile Petrașcu, va fi lansat volumul scris de Paul Siladi, „Orașul – deșert. Reflecții citadine despre părinții pustiei”, apărut la Editura Trinitas, București, 2018. Vor vorbi: arhim. lect. dr. Benedict Vesa, pr. lect. dr. Răzvan Perșa și pr. lect. dr. Adrian Podaru.
Miercuri, 5 decembrie, de la ora 17.00, la Aula Facultății de Teologie Ortodoxă va avea loc conferința „Prezența și receptarea Părintelui Constantin Galeriu în agora virtuală. Secvențe digitale la 100 de ani de la nașterea sa”, susţinută de pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci.
Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul facultăţii, va susţine un concert de colinde.
Joi, 6 decembrie, de la ora 9:00, la capela facultății, va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Mitropolit Andrei, în sobor de preoți și diaconi profesori, cu participarea studenților și a personalului din cadrul facultăţii, conform reprezentaţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.