„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Etapă a Concursului „Lăudaţi pe Domnul!”, la Sibiu
La Catedrala mitropolitană din Sibiu a avut loc joi, 8 octombrie, o nouă etapă a Concursului „Lăudaţi pe Domnul!”, la care au participat reprezentanţii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului. Concursul a avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a desemnat reprezentanţii Mitropoliei Ardealului la etapa naţională a competiţiei.
Trei coruri monahale au participat la etapa mitropolitană a concursului, reprezentând Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei şi Episcopia Oradiei. Prima eparhie a fost reprezentată de corul maicilor de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Nocrich, judeţul Sibiu, câştigător al etapei eparhiale desfăşurate la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Maicile de la mănăstirea sibiană au deschis concursul şi au interpretat trei cântări liturgice, de la slujba Vecerniei, de la slujba Utreniei şi de la Sfânta Liturghie, aşa cum prevede regulamentul concursului din acest an.
Din Episcopia Oradiei, maicile de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea au urmat în concurs maicilor din Arhiepiscopia Sibiului şi au încântat audienţa cu o interpretare melodioasă şi armonioasă a celor trei cântări pregătite.
În cele din urmă, călugării de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Oaşa, judeţul Alba, au reprezentat Arhiepiscopia Alba Iuliei. Interpretarea corului de la Oaşa s-a remarcat prin dificultatea partiturilor alese din repertoriul de tradiţie bizantină, atonită. De altfel, interpretarea deosebită a corului Mănăstirii Oaşa a fost apreciată de juriu ca fiind cea mai bună şi astfel, călugării din Arhiepiscopia Alba Iuliei au fost desemnaţi câştigătorii acestei etape a concursului şi vor reprezenta Mitropolia Ardealului la faza naţională ce va avea loc pe 27 octombrie la Sala Radio din Bucureşti.
„Toţi sunteţi câştigători”
La etapa de la Sibiu, participanţii s-au bucurat de prezenţa şi binecuvântarea IPS Mitropolit Laurenţiu şi a Preasfinţitului Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Prezentarea concurenţilor şi a juriului a fost făcută de consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. Aşa cum prevede regulamentul concursului, cei trei membri ai juriului au provenit din altă Mitropolie.
Interpretarea celor trei coruri a fost evaluată de profesorul Dumitru Jompan de la Facultatea de Teologie din Caransebeş, pr. prof. Isac Rusalin de la Seminarul Teologic din Caransebeş şi prof. Florin Nicolae Şincari de la secţia teologică a Liceului „Carmen Sylva” din Timişoara şi dirijorul corului Catedralei mitropolitane din Timişoara.
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi coriştii pentru accederea până la această etapă a concursului şi pentru efortul de a se pregăti cât mai bine pentru competiţia de la Sibiu. Coriştii au dat dovadă că mănăstirile din Transilvania au redevenit centre de cultură şi de spiritualitate, aşa cum îşi dorea foarte mult primul mitropolit al Ardealului, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
„V-am ascultat cu multă bucurie şi cu foarte multă dragoste. Aţi venit în această Catedrală mitropolitană să-i aducem cinstire ocrotitorului nostru, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Toată Transilvania a fost ocrotită de acest ostenitor, de acest om sfânt, pe care ni l-a trimis Dumnezeu la vreme potrivită, pentru oameni care erau în multă suferinţă. Această Catedrală, care l-a primit pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna de la mausolelul din Răşinari, este plină de bucurie şi de lumină. Credincioşii vin să se închine şi Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru lucrarea pe care El a binecuvântat-o în neamul românesc aici, prin aleşii Lui. Vă binecuvântăm pe toţi şi vă îndemn să mergeţi cu bucurie acasă, ca şi cum aţi primit toţi premiul I, pentru că toţi sunteţi câştigători”, a spus ierarhul.
La final, ierarhul a oferit premiul I monahilor de la Mănăstirea Oaşa, iar maicile de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea şi de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Nocrich au primit câte un premiu special. De asemenea, toţi coriştii au primit din partea ierarhului daruri şi au fost binecuvântaţi.
Aprecierile şi felicitările din partea juriului au fost transmise de profesorul Dumitru Jompan, care a evidenţiat aspectele pozitive din interpretarea celor trei coruri şi a urat succes câştigătorilor pentru ultima fază a concursului de muzică bisericească.
„Se vede că s-a lucrat pentru cizelarea vocilor, iar intonaţia a fost justă şi impresia artistică a fost deosebită. În concursuri unii câştigă, iar alţii pierd, şi de aceea felicităm corala călugărilor de la Mănăstirea Oaşa pentru că au cântat foarte frumos şi cu mult curaj, iar repertoriul a fost puţin mai dificil decât al celorlalte coruri. Urăm mult succes călugărilor de la Mănăstire Oaşa în competiţia de la Bucureşti”, a spus profesorul Dumitru Jompan.