„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Eveniment aniversar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu
La vechea academie şaguniană a avut loc ieri, 2 iulie, o manifestare academică prin care au fost marcaţi cei zece ani de îndrumare doctorală a pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr. La eveniment au fost prezenţi toţi cei peste 20 de foşti studenţi doctorali ai părintelui profesor, precum şi actualii doctoranzi de la Catedra de Istorie Bisericească Universală.
Aniversarea celor zece ani de activitate doctorală din domeniul Istoriei Bisericeşti Universale sub îndrumarea părintelui Nicolae Chifăr a fost un bun prilej pentru cei care au trecut prin acest ciclu de studii universitare să se revadă şi să aducă felicitări şi gândurile bune magistrului lor şi conducerii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu. Sărbătoarea a fost şi un bilanţ al activităţilor din aceşti ani, marcându-se o etapă importantă a cercetării academice doctorale din acest domeniu teologic. Această etapă a continuat tradiţia cercetării la nivel de doctorat în Istoria Bisericească Universală din timpul regretatului părinte profesor Aurel Jivi. De altfel, o parte dintre teologii care au finalizat studiile doctorale sub îndrumarea părintelui Nicolae Chifăr au început acest ciclu sub mentoratul părintelui Aurel Jivi. Memoria acestui mare profesor de la Sibiu este vie în academie şaguniană, an de an oferindu-se premii celor mai buni studenţi la disciplina predată de părintele Aurel Jivi. La nivelul şcolii doctorale s-a păstrat până astăzi tradiţia unei cercetări academice temeinice, dovadă fiind lucrările de doctorat de maxim interes pentru zilele noastre şi de o excelentă calitate ştiinţifică.
„Bucuria revederii“
Momentul aniversar a avut loc în Sala Profesorală, unde pr. prof. Nicolae Chifăr le-a mulţumit doctoranzilor pentru continuarea cercetării şi mai ales pentru slujirea la catedră şi la parohiile încredinţate spre păstorire: „Am programat această întâlnire luând în calcul două lucruri. În primul rând am dorit să ne revedem, pentru că am colaborat pe rând, au fost susţinute tezele de doctorat pe rând şi am considerat că este frumos să ne revedem cândva şi să ne bucurăm de această întâlnire. Am considerat că este bine să transmitem din experienţa noastră acumulată după susţinerea tezelor de doctorat, dar şi dinaintea acestui moment, şi de aceea am şi invitat câţiva dintre actualii doctoranzi la această întâlnire. Ca atare, am dorit o întâlnire care să fie în mod special una a bucuriei revederii şi a schimbului de experienţă pe care să-l avem între noi. Ideea acestei întâlniri a venit în momentul în care mi-am dat seama că s-au scurs zece ani de când a demarat acest segment al şcolii doctorale, cea a Istoriei Bisericeşti Universale, sub coordonarea mea. Sunt zece ani de când am primit dreptul de a conduce doctorate şi socotesc că a fost de bun augur să ne întâlnim. Prezenţa dumneavoastră aici demonstrează acest lucru şi înseamnă că s-a continuat o tradiţie la Facultatea de Teologie din Sibiu şi s-a realizat o performanţă pentru că multe dintre tezele dumneavoastră sunt publicate şi sunt bine primite de cititori, de cei interesaţi de acest domeniu“.
Participanţii au avut posibilitatea să îşi prezinte în faţa foştilor colegi atât activitatea didactică şi de cercetare, cât şi cea din cadrul Bisericii, de la finalizarea cursurilor de doctorat şi până în prezent. Actualii doctoranzi au prezentat în cadrul manifestării preocupările lor academice, titlurile proiectelor de cercetare şi planurile academice din următoarea perioadă.