„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Eveniment comemorativ pentru George Pop de Băsești, unul din eroii Marii Uniri
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din localitatea natală, Băsești, județul Maramureș. Ierarhul a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. De asemenea, a fost oficiată o slujbă de pomenire și fost evocată personalitatea lui George Pop de Băsești.
După Sfânta Liturghie, credincioșii prezenți au primit în dar noua carte scrisă de către IPS Arhiepiscop Irineu, „George Pop de Băsești - tribun memorandist și luptător pentru libertate și unitate națională”, și câte o iconiță cu Mântuitorul Iisus Hristos. În continuare, credincioșii băseșteni și soborul de preoți în frunte cu IPS Arhiepiscop Irineu s-au îndreptat spre casa memorială a lui George Pop. Aici a fost oficiată o slujbă de pomenire, după care ierarhul a rostit un cuvânt despre personalitatea lui George Pop de Băsești, subliniind trăsăturile morale care l-au caracterizat pe „bătrânul nației”, precum și credincioșia sa față de neamul românesc, pe care l-a reprezentat în cele mai înalte foruri politice ale vremii. De asemenea, a amintit și de spiritul său filantropic și de ajutorul oferit celor aflați în lipsuri și consătenilor săi.
George Pop de Băsești (1835-1919) este o personalitate politică din istoria Transilvaniei, care a luptat necondiționat pentru drepturile românilor aflați sub stăpânirea statului Austro-Ungar. Este considerat ca fiind unul dintre eroii Mișcării Memorandiste de la 1892 sau ai Marii Uniri de la 1918, deținând între anii 1902-1918 funcția de președinte al Partidului Național Român din Transilvania. A prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, moment în care George Pop de Băsești exclama: „S-a realizat marele vis al lui Mihai Viteazul, respectiv unirea tuturor de o limbă și o lege într-un singur și nedespărțit stat numit România”.
Făcând referire la personalitatea remarcabilă a președintelui Marii Adunări de la 1918, Nicolae Iorga afirma: „George Pop de Băsești a fost icoana din trecut, garanție morală pentru prezent, îndemn către tineretul viitorului”. Acesta a fost, de asemenea, un apărător fervent și un susținător al școlii românești, având să inițieze în anul 1870, la Băsești, o consfătuire pregătitoare în vederea constituirii unei Asociații, care să apere interesele învățământului românesc și ale slujitorilor săi față de ostilitatea promovată de guvernele statului Austro-Ungar, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.