„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Eveniment cultural dedicat eroilor şi Centenarului României, la Zalău
La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, a avut loc miercuri, 22 noiembrie, evenimentul cultural „Tribut Eroilor, în Sălaj, la Centenar”, în cadrul căruia a fost lansat „Anul Centenarului”.
Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Sălaj, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Instituţia Prefectului Sălaj, Direcţia Judeţeană de Cultură Sălaj şi Direcţia Judeţeană de Cultură Vrancea, Biblioteca Judeţeană „Ioniță Scipione Bădescu”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Parohia „Sfânta Vinere” din Zalău, Primăria orașului Şimleu Silvaniei, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Sălaj, Unitatea Militară 01483 din Zalău și Unitatea Militară 01335 din Șimleu Silvaniei.
Cu acest prilej, la eveniment au participat, ca invitați, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic al Oradiei și reprezentanți ai Instituțiilor Secretariatului General al Guvernului României, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Consiliului Județean Sălaj, Prefecturii Județului Sălaj, Primăriei Municipiului Zalău și Unităților Militare din Zalău și Șimleu Silvaniei.
PS Episcop Petroniu a vorbit despre evoluția istorică a românilor și oprimările provocate neamului românesc, accentuând importanța Marii Uniri de la anul 1918. În continuare, au avut loc mai multe alocuțiuni ale oaspeților pe tema Centenarului, la finalul cărora acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop a susținut o prelegere cu privire la Centenarul Marii Uniri şi a apreciat manifestările organizate în Catedrala Episcopală din Zalău, arătând că spiritul de ceremonie este un atribut al neamurilor civilizate.
În a doua parte a manifestării, artistul Mihai Toma și echipa din cadrul proiectului muzical „Dacika”, împreună cu corul Catedralei Episcopale din Zalău, au oferit publicului un concert de muzică tradițională și patriotică românească, orchestrată pentru instrumente de suflat și instrumente electronice.
La final, părintele Ioan Ghiurco, parohul Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, a ținut un cuvânt de mulțumire, adresat invitaților, participanților și organizatorilor acestui eveniment unic și deosebit, conform Episcopiei Sălajului.