„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Evenimente dedicate credincioşilor din Parohia „Naşterea Domnului”
Biserica parohiei „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, a găzduit duminică, 15 noiembrie, mai multe evenimente dedicate credincioşilor din parohie. Cu această ocazie au fost premiaţi câştigătorii concursului de grafică religioasă „Aripi spre cer”, derulat între 2 octombrie - 15 noiembrie. De asemenea, un moment de bucurie pentru cei prezenți la biserică a fost și sărbătorirea unuia dintre membrii Consiliului parohial, Victor Mureșan, care a împlinit 91 de ani.
La Biserica „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, după Sfânta Liturghie, au fost premiați elevii care au participat la Concursul de grafică religioasă „Aripi spre cer”, derulat între 2 octombrie - 15 noiembrie, la inițiativa profesoarei de religie Daniela Necula, de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, unde este directoare prof. Eugenia Marcu şi directoare adjunctă prof. Mirela Nicoară.
Concursul de grafică religioasă a fost cuprins în cadrul Parteneriatului ”Cu Hristos în în fața marilor încercări din viața de școlar”, încheiat între această școală și Parohia ”Nașterea Domnului” în anul școlar 2015-2016.
La concurs, au executat desene în jur de 100 de elevi care, cu îndemânare și cu dragoste, au reprezentat pe hârtie troițe, altare, biserici ortodoxe din lumea creștină, obiecte și veșminte bisericești, biblii vechi, sfeșnice, pergamente. La evaluarea lucrărilor a participat și Silvia Făgărășanu, profesor de desen la Școala „Constantin Brâncuși”.
Au fost desemnați 10 câștigători, care și-au primit premiile ce au constat în cărți religioase, icoane, dulciuri și diplome.
Așa cum a precizat coordonatoarea acestui concurs, profesoara Daniela Necula, scopul acestuia a fost „să-i sensibilizeze pe copii la frumos și la tot ceea ce este valoros și cu semnificație deosebită în biserica ortodoxă, să-i apropie de arta sacră, să le dezvolte îndemânarea, să-i învețe să fie responsabili pentru că orice muncă bine făcută și finalizată este răsplătită. Prin aceste simple desene, nădăjduim noi, că sămânța bună care a fost sădită în sufletele lor acasă, la biserică, la ora de religie, a dat roade și că nu a fost înnăbușită de spinii atâtor risipiri și alergări din fiecare zi”.
Un nou concurs, dedicat Crăciunului
După festivitatea de premiere, elevii claselor a IV-a – a XII-a, studenţii şi cei mari, amatori, pasionaţi de desen, au fost invitați să participe la un alt concurs de desen, aflat la a IX-a ediție, tradițional deja în parohie şi care se desfăşoară în preajma sărbătorii Naşterii Domnului, intitulat „Lumina sărbătorilor de iarnă”.
Tema de anul acesta este „Povești de iarnă lângă ieslea minunată”, deoarece fiecare are nevoie să îşi păstreze sufletul de copil pentru a putea primi vestea Nașterii Pruncului Mântuitor.
Astfel, până în data de 20 decembrie 2015, când va avea loc premierea, participanții au de întocmit două lucrări, realizate pe suport la alegere (hârtie, sticlă, carton, lemn) cu dimensiunea A4, folosind materiale la alegere - tempera, ulei, acuarele (pe spatele lucrării se scriu numele, prenumele, vârsta, unitatea de învăţământ sau profesia, adresa de contact, telefon, titlul lucrării). Lucrările se vor depune la Biserica „Naşterea Domnului”, str. Rășinari nr. 1A, la magazinul bisericesc, până în 11 decembrie.
În 12 decembrie va avea loc, pentru cei care au depus desenele, proba practică, care constă în realizarea unei lucrări în fața Comisiei de jurizare între orele 10.00-12.00 și evaluarea desenelor. Date referitoare la concurs se găsesc pe site-ul parohiei www.nastereadomnuluicluj.ro și la afișier.
Sărbătorirea unui nonagenar, la biserică
Un moment de bucurie pentru cei prezenți la biserică a fost și sărbătorirea unuia dintre membri Consiliului parohial, Victor Mureșan care, în această zi, a împlinit 91 de ani. Cu emoție, a urcat pe solee pentru a primi un buchet de flori și o felicitare pentru vârsta frumoasă și a-I mulțumi, împreună cu preoţii, lui Dumnezeu, pentru sănătate, pentru toate darurile primite și pe care le-a dăruit din plin acestui sfânt locaș, la ridicarea căruia a participat. Parohia îi sărbătorește în fiecare an pe nonagenari, atât în biserică, pe cei care vin la Sfânta Liturghie, cât şi printr-o vizită acasă la cei care-și doresc, pentru o rugăciune de mulțumire și un mic dar oferit acestora din partea parohiei.