„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om de neam mare s-a dus într-o țară îndepărtată ca să-și ia domnie și să se întoarcă. Și, chemând zece slugi ale sale, le-a dat zece mine și a zis către ele:
Evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, la Cluj-Napoca
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, organizează vineri, 13 ianuarie, evenimentul educativ intitulat „Revedere” – 167 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. La Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj va avea loc un spectacol de imagine, muzica şi poezie intitulat „Gând pentru Eminescu”.
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, au loc manifestări care sărbătoresc cei 167 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. În anul 2010, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu avea să devină oficial Ziua Culturii Naţionale.
Manifestarea organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca va avea loc mâine, 13 ianuarie, începând ora 13:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în sala de evenimente Reduta, și va marca Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea, pe 15 ianuarie, a 167 de ani la naşterea marelui poet român. Cu acest prilej, vor avea loc evocări, recitaluri de poezie şi de muzică populară şi cultă.
Invitată specială la acest eveniment este doamna Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, care va evoca personalitatea poetului Mihai Eminescu. De asemenea, un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, coordonaţi de profesoara Nicoleta Popa, vor recita versuri din lirica eminesciană.
Momentele muzicale vor fi susţinute de mezzosoprana Lavinia Bocu, solista profesionistă de muzică populară Mariana Morcan şi Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteş.
Evenimentul, primul din anul 2017 derulat de instituţie, face parte din cadrul unui proiect educativ, iniţiat în urmă cu trei ani de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, şi are ca scop transmiterea către tânăra generaţie a valorilor patrimoniului cultural imaterial. Astfel, în cadrul unor spectacole oferite în parteneriat cu şcolile din oraş şi din judeţ, este prezentată orchestra populară cu descrierea instrumentelor componente, exemplificări prin repertoriu adecvat pentru fiecare instrument în parte, suite de melodii din repertoriul unor interpreţi de renume din folclorul românesc, alături de rapsozi şi interpreţi de muzică populară, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.
Spectacol la Biblioteca Județeană Cluj
Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj şi Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, organizează în data de 14 ianuarie, între orele 11.00 şi 13.00 un spectacol de imagine, muzică şi poezie intitulat „Gând pentru Eminescu”, care va avea loc în foaierul bibliotecii. La manifestare participă elevii clasei a V-a B, dirigintă prof. Emilia Bia.